Kristianstad närmar sig topp-tre - Men otäck skada på Mia Carlsson

Publicerat i: Allmänt Amanda Edgren, Anna Anvegård, Beata Olsson, Emma Berglund, Emma Koivisto, Emma Kullberg, Emma Åberg Zingmark, Felicia Rogic, Filippa Curmark, Hanna Bennison, Heidi Kollanen, Jelena Čanković, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Loreta Kullashi, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, Monica Jusu Bah, Natalia Kuikka, Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Sofie Svava, Stina Blackstenius, Svava Rós Gudmundsdóttir, Therese Simonsson
Det ser, som väntat, ut att bli ett slag mellan Rosengård och Göteborg och i denna omgång krossade lagen ett varsitt motstånd.
 
Jag tycker att Mimmi Larsson och Anna Anvegård började säsongen lite trevande och gjorde inte mål förrän i fjärde omgången. Nu står båda på sex mål vardera och är lika heta som utetemperaturen just nu. Jag följde framförallt Mimmi Larsson lite extra i förra omgången mot Piteå och då var hon ruskigt tung för försvararna att möta. I fredags gjorde hon två av Rosengårds hela nio mot Uppsala. Det är svårt att inte nämna Jelena Čanković heller, men hon tycker jag har sett vass ut från starten av serien. Det är förresten svårt att utelämna någon i Rosengård eftersom de just nu är ett väldigt bra fotbollslag.
Resultatet sände onekligen en signal till värsta konkurrenten Göteborg att de böhöver göra mål för att inte tappa allt för mycket i målskillnad...
 
...Signalen ljöd hela vägen upp till Piteå för där skulle Göteborg möta Piteå och tränarna Mats Gren och Jörgen Ericson skickade in hela sin offensiva stab med Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist och Stina Blackstenius från start. Resultatet blev 5-1 till GFC och resultatet blev att Blomqvist och Hammarlund gjorde två mål var och Blackstenius ett och det var första gången i år som de tre startade matchen tillsammans.
Göteborg är verkligen en maskin med ett härligt ljud just nu. Lagets backlinje med Natalia Kuikka, Emma Berglund och Emma Kullberg startar anfall genom att rulla runt och i sitt sökande med passningar framåt finns gott om fötter att spela upp på. Julia Zigiotti Olme och Filippa Curmark är ofta spelbara. På kanterna ångar Julia Roddar och Emma Koivisto på som två snabba och tunga lokomotiv. Det är vackert att se Göteborg spela och de får ofta in bollen centralt för att sedan hitta ut på kanterna. Bollen går in centralt och motståndarna centrerar. Bollen går ut på kant och motståndarna hinner inte riktigt med i svängarna där. När Göteborg fått motståndarna ur balans och kommit runt på sina kanter så kommer bollen in igen men då är de framme i offensivt straffområde och där har de sina offensiva pjäser. 
 
Ett annat lag som fick med sig ett bra resultat var Kristianstad och nu närmar laget sig topp-tre. I går mötte laget Linköping och det är just Linköping som KDFF jagar. Efter mål av Amanda Edgren, Therese Åsland och Svava Rós Gudmundsdottir slutade matchen 3-0 till skånskorna och nu skiljer det endast en poäng mellan lagen. I nästa omgång möter Linköping Rosengård, medan Kristianstad möter Växjö. Det är lite upplagt för att KDFF ska kunna gå upp på bronsplatsen redan då. Dock fick KDFF rutinerade och viktiga försvarsspelaren Mia Carlsson allvarligt fotledsskadad och hon lär inte spela fotboll på ett bra tag. Helvete vad jobbigt det är att skriva om sådana skador. Jag lider med Mia Carlsson och hoppas att hon tar sig igenom detta. För Kristianstad är det givetvis också oerhört tungt. Det är inte lätt att fylla luckan efter henne. KDFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir säger till Sveriges Radio Kristianstad att tranferfönstret är öppet till tisdag och att de kommer att utnyttja den möjligheten. Nu återstår det att se vad klubben får in.
Vittsjö hade två raka segrar bakom sig och har haft en stigande form. På lördagen mötte de Umeå på bortaplan men föll tillbaka igen och hemmalaget kunde vinna med 3-0. Det var givetvis en tung seger för UIK, som nu har fyra matcher i rad utan förlust. 
Det kändes som en hyfsat jämn match inledningsvis och med lite tur så hade Vittsjö tagit ledningen efter en kvart då Michelle De Jongh skickade bollen i ribban. Fotboll handlar om små marginaler och ibland om tillfälligheter. Det är en hypotetisk fråga, men vad hade hänt med denna fotbollsmatch om De Jonghs skott gått in?
Nu gjorde den inte det och nu är Vittsjö tillbaka på jumboplatsen, men det är oerhört jämnt mellan plats åtta och plats 12. Uppsala ligger just nu åtta på tio poäng. Vittsjö ligger sist på sju. Däremellan finns Umeå, Djurgården och Växjö. Tittar men ytterligare lite uppåt så är Eskilstuna just nu femma på elva poäng och har endast tre poäng till nedflyttning.
Man kan säga att allsvenskan just nu har tre skikt. Det är Rosengård och Göteborg i toppen och sedan finns det ett mellanskikt med Kristianstad och Linköping. Sedan är åtta lag inblandade i bottenstriden och det känns lite märkligt att säga att ett lag som ligger femma är inblandade i bottenstriden, men så är det faktiskt just nu. Det kommer givetvis skikta sig även i botten inom ett par omgångar men ännu så länge så går inget av de lagen säkra.
KIF Örebro har haft det lite motigt på senaste tiden. 1-9 och noll poäng är deras mycket magra skörd de senaste tre omgångarna. Därför måste segern mot Djurgården på bortaplan känts som en ren och skär befrielse. Heidi Kollanen gjorde matchens enda mål efter en dryg kvart och det räckte för tre poäng. När jag pratade med en av lagets huvudtränare, Martin Skogman, i veckan sade han att laget behöver utveckla sitt spel på sista tredjedelen och att göra fler mål. Det blev ingen islossning för Örebro denna gången heller men jag tror att det är av underordnad betydelse för dem. Segern var det allra viktigaste.
I Eskilstuna kom också hemmalaget United på rätt köl igen när de besegrade Växjö med ganska komfortabla 3-0. Loreta Kullashi (2) och Felicia Rogic svarade för målen där.
 
Resultat omgång 9
 
Uppsala - Rosengård 1-9
1-0 Beata Olsson (6)
1-1 Jelena Čanković (24)
1-2 Jelena Čanković (27)
1-3 Sofie Svava (30)
1-4 Anna Anvegård (31)
1-5 Mimmi Larsson (35)
1-6 Mimmi Larsson (39)
1-7 Anna Anvegård (54)
1-8 Hanna Bennison (68)
1-9 Jelena Čanković (70)
 
Linköping - Kristianstad 0-3
0-1 Therese Åsland (4)
0-2 Amanda Edgren (14)
0-3 Svava Rós Gudmundsdóttir (45+2)
 
Eskilstuna - Växjö 3-0
1-0 Loreta Kullashi (22)
2-0 Felicia Rogic (33)
3-0 Loreta Kullashi (39)
 
Djurgården - Örebro 0-1
0-1 Heidi Kollanen (17)
 
Umeå - Vittsjö 3-0
1-0 Therese Simonsson (56)
2-0 Emma Åberg Zingmark (67)
3-0 Monica Jusu Bah (89)
 
Piteå - Göteborg 1-5
0-1 Rebecka Blomqvist (6)
0-2 Stina Blackstenius (41)
0-3 Pauline Hammarlund (59)
0-4 Pauline Hammarlund (67)
0-5 Rebecka Blomqvist (78)
1-5 Julia Karlernäs (90+3)