Kristanstad bytte bort en seger

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Amanda Edgren, Astrid Larsson, Brett Maron, Clara Markstedt, Elin Nilsson, Elísabet Gunnarsdóttir, Emily Gielnik, Gudrun Arnadottir, Hanna Bennison, Johanna Rytting Kaneryd, Josefin Johansson, Josefine Rybrink, Karin Lundin, Lisa Dahlkvist, Lisa Klinga, Mimmi Larsson, Nellie Persson, Sara Persson, Sarah Mellouk, Signe Holt Andersen, Stellan Carlsson, Svava Rós Gudmundsdóttir, Therese Ivarsson
Piteå stoppade blödningen. Kristianstad tappade onödigt. Vittsjö är tillbaka i vinnarspåret och jämnade till serien rejält.
 
Det är, som sagts tidigare, tätt mellan matcherna och under söndagen blev Vittsjö, Rosengård och Växjö vinnare. 
Annars satt jag idag och funderade på Aftonbladets tv-sändningar och jag har pratat med någon supporter från ett av de allsvenska lagen om det. Jag tycker att det är fantastiskt att Aftonbladet sänder och jag tycker det är bra att de har en studio där de pratar kring matcherna. Jag har dock lite problem med dynamiken i kommenterandet. Ingen match har expertkommentator och det tycker jag gör att det blir för lite liv i matcherna. När dessutom publiken saknas så blir det oerhört fattigt med en ensam kommentator. Jag skulle vilja ha dialogen mellan kommentatorn och en expert, eftersom det skulle ge matcherna och sändningarna ännu mera liv. Är dessutom reportern dåligt påläst så blir det direkt dåligt. Ni måste kunna göra era produktioner ännu bättre Aftonbladet. 
 
Kristianstad - Umeå 1-1
Jag var på väg att skriva att Kristianstad hållit sin första nolla för säsongen när laget mötte Umeå på hemmaplan. Så blev det inte, utan KDFF:s sista fem-sex minuter var blytunga. Kvitterat genom Umeås Elin Nilsson i minut 90 och KDFF:s bästa och viktigaste spelare Eveliina Summanen liggandes i gräset på Kristianstads Fotbollsarena med tryck på högerfoten och hoppandes ut på ett ben. 
Jag satt och såg ett Kristianstad som var kompakta och täta, utan att imponera offensivt. Svava Rós Gudmundsdóttir var iskall forward i KDFF och hotet framåt Amanda Edgren byttes ut. 
Jag tycker generellt att Elisabet Gunnarsdóttir och hennes stab bytte till sig ett poängtapp; helt onödigt. Bland annat gjordes två byten i backlinjen. Det på Therese Ivarsson kan jag förstå eftersom hon håller på att komma ikapp efter skada. Bytet på mittback Josefine Rybrink var inte bra och normalt sett vill man inte göra byten centralt i backlinjen, om det inte beror på skada. Rybrink klev av i 86:e minuten och jag uppfattade ingen skada. Fyra minuter senare hade KDFF tappat två poäng i och med att Elin Nilsson kvitterade Kristianstads ledning. 
Umeå spelade en småtrevlig fotboll och anfördes av Lisa Dahlqvist på mitten. Kayla Braffet var pigg på högerkanten Sarah Mellouk bröt ofta in från sin vänsterkant och skapade lite problem för Kristianstad. Umeås spel bygger på att spela sig fram via de olika spelytorna. Jag tyckte dock inte att Umeå hotade nämnvärt i spelyta tre; det vill säga bakom KDFF:s backlinje. Jag upplevde att KDFF hade kontroll på denna tillställning och borde ha kunnat stänga den. Dessutom släppte Umeå till ett mål som borde ha kunnat avstyras av mittback Eva Nyström. Therese Åsland slog ett inlägg mot Edgren där Nyström mest tittade på hur Åsland skulle slå inlägget. Problemet för Umeå var att Edgren dök upp bakom henne och därmed var det 1-0 till KDFF.
Jag tycker annars att Kristianstad var något bleka i denna match och framförallt tycker jag att de har ett problem på målvaktssidan. Brett Maron är ojämn och vid Umeås mål tycker jag att hon är felplacerad. I mitt tycke är poängtappet ett individuellt misstag från KDFF:s målvakt.
 
1-0 Amanda Edgren (32)
1-1 Elin Nilsson (90)
 
 
Rosengård - Piteå 2-1
Vilken fruktansvärd start Piteå fick mot Rosengård på bortaplan. Efter 20 minuter stod det 2-0 till hemmalaget och man fick nästan en känsla av att det skulle kunna bli siffror i närheten av Rosengårds förra match mot KIF Örebro (6-0).
Rosengård har en bredd i truppen som innebär att de kan rotera på spelare utan att det påverkar jättemycket i spelet. Hanna Bennison och Johanna Rytting Kaneryd satt båda på bänken i förra matchen, men spelade mot Piteå. Efter 13 minuter passade Bennisson fram till Rytting Kaneryd och 1-0 var ett faktum. Efter 20 minuter passade Rytting Kaneryd fram till Mimmi Larsson och därmed var det 2-0. Med andra ord så var det de spelare med mest återhämtningstid som slog an tonen i denna match. Inledningsvis var det kattens lek med råttan och Rosengård spelade runt Piteå likt ett handbollslag i anfall. Piteås tränare Stellan Carlsson kliade sig bekymrat i skäggstubbet och jag förstår att han hade huvudbry eftersom hans lag var djupt tillbakapressat. Forwards satte inte press på Rosengård i deras uppbyggnad, utan väntade tills efter mittlinjen och det blev lite väl lågt, samtidigt som Rosengård hade tid på sig att sticka in bollen i farliga ytor. Efter 35 minuter blev Johanna Rytting Kaneryd liggandes i gräset och PIF fick tid att samla ihop sig. Tyvärr tvingades Rytting Kaneryd att utgå på grund av skada men för Piteå innebar det en möjlighet att samla laget. Sista delen av den första halvleken kunde Piteå lyfta upp spelet och till och med etablera ett spel på offensiv planhalva. Det var imponerande att se hur Piteå jobbade sig in i denna match och i andra halvlek reducerade de också genom Josefin Johansson sedan Astrid Larsson assisterat fint.
 
1-0 Johanna Rytting Kaneryd (13)
2-0 Mimmi Larsson (20)
2-1 Josefin Johansson (58)
 
Växjö - Djurgården 1-0
Detta var en synnerligen tung och något tursam seger som Växjö tog. Jag såg delar av matchen och av det jag såg så tycker jag att Djurgården var det vassare laget i en jämn fight. Malin Diaz var fortsatt bra och mycket av spelet landar så småningom hos Olivia Schough ute på högerkanten, som hade inte mindre än fem avslut på mål. Det som gjorde att DIF var lite vassare i inledningen var framförallt att de vann flera andrabollar och kunde därmed etablera ett större tryck mot Växjö. 
Jag tycker att man blåser straffar allt för lättvindigt i damernas allsvenska. Även i denna match måste jag säga att Växjö fick en billig straff av domare Sara Persson. Det måste kännas bedrövligt för Gudrun Arnardottir och hennes Djurgården när hennes brytning av Ria Ölings djupledslöpning renderade i en...straff!. Va???
Jag tycker att domare Sara Persson hade en oturlig femminutersperiod, med den straffen som jag betraktar som en kompensationsstraff för att hon inte blåste straff för handsen inne i straffområdet knappt två minuter tidigare.
Straffen satte hursom helst Signe Holt Andersen och Växjös seger innebär att lagetnu inte förlorat på tre matcher, och är nia i ligan.
 
1-0 Signe Holt Andersen (76)
 
KIF Örebro - Vittsjö 2-1
Vittsjö har gjort sig av med den värsta bördan. I dag blev det andra raka segern och därmed har de kontakt med mittenlagen. Att laget dessutom vände ett underläge till seger och att göra segermålet i matchminut 90 är oerhört stärkande för moralen.
Matchen kunde annars tagit en annan vändning. På tilläggstid i den första halvleken fick Örebro en av sina sju hörnor och på den fick Karin Lundin träff på bollen genom en klack. På bollens väg mot mål borde Vittsjös högerback Lisa Klinga kunnat plocka bort den, men istället tog den i bröstet på henne och studsade in. Det är givetvist tungt att gå in i omklädningsrummet i paus med ett sådant mål i baken.
Det är starkt av Vittsjö att komma tillbaka och vända ett sådant mål till seger. Karin Lundin hade en nick i ribban efter 47 minuter och det hade betytt 2-0 och förmodligen ridå för gästerna från Skåne. I stället noterades nyförvärvet Emily Gielnik för sin andra assistpoäng när hon frispelade Clara Markstedt fram till 1-1 i den 79:e minuten.
Vittsjös djupledsspel var ett ständigt hot för Örebro och till slut kom segermålet genom innermittfältaren Nellie Persson. Målet tillkom efter en hörna och där bollen hamnade cirka fem meter utanför straffområdet. Persson satsade på ett skott och bollen gick igenom samtliga elva Örebro-spelare, eventuellt via en touch på en Örebro-spelare, och in i mål.
 
1-0 Karin Lundin (45+1)
1-1 Clara Markstedt (79)
1-2 Nellie Persson (90)
 

#1 - - Gert:

Bara en liten korrigering. Vittsjös 1-1 mål var en exakt kopia av 4-2-målet mot Uppsala. Emily Gielnik tar sig runt på högerkanten och slår ett hårt inlägg längs marken som Clara Markstedt skarvar i mål. Det var alltså Emily Gielniks 2:a assist och således också hennes 2:a poäng. Ganska imponerande på en total speltid för henne på ca 25 minuter.

Svar: Tack för påminnelsen Gert och du har helt rätt.
Damallsvenskan.blogg.se