Knäskadorna i allsvenskan: "Otroligt sorgligt med alla knäskador"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Björn Sigurbjörnsson, Jean Balawo, Jonas Walfridsson, Jörgen Ericson, Madelen Janogy, Maria Hovmark, Martin Skogman, Phoebe McClernon, Robert Bergström, Stellan Carlsson
Ett av de stora samtalsämnena den senaste tiden har varit alla knäskador ligan drabbats av under de första omgångarna. Tränarna i OBOS Damallsvenskan ger sin syn på vad det kan bero på.
 
Runt 15 korsbandsskador har drabbat damallsvenskan under upptakten av seriespelet. Någon tränare menar att otur är en delorsak. Någon pekar på att lagen fick för lite förberedelse för matchspel innan ligan drog i gång. En annan pekar på att tempot ökat och att det blir fler våldsamma kollisioner.
Att reda ut vad ökningen av antal korsbandsskador beror på är oerhört svårt för experter och än mindre för mig som endast har ringa idrottsmedicinsk utbildning. Jag kan dock spekulera i ett antal faktorer som kan spela en roll. Precis som allt annat så är det omöjligt och kanske också felaktigt att peka på en enda orsak till ökningen.
Jag håller med tränarna att det förmodligen kan bero på den korta förberedelsetiden. Vän av ordning säger säkert att: "Ni har ju haft över ett halvår på er att förbereda er". Det är visserligen rätt och riktigt, men att träna är en sak och att spela fotbollsmatcher en helt annan. Även om man vill träna matchlikt så finns det vissa procent i närkamper och timing som man aldrig kan få på en träning. Det handlar om balans, timing, perception, kondition och motståndare som går in något tuffare än man någonsin gör på träning. Sedan tillkommer också för spelarna att hålla sig till en matchplan för att vinna matcherna och det kräver en högre kognitiv förmåga på match än på träning.
 
En annan sak som jag reflekterat över under en tid är hur olika saker blir moderna och populära. När jag började som tränare någon gång på 1990-talet så pratades det mycket om teknikträning och vän med bollen-övningar. Cuerver kom och det handlade också om att besitta en bra teknik. Om man inte gjorde dessa saker som tränare så skulle man förmodligen misslyckas. Alla moderna saker har förbättrat fotbollen, men man behöver hitta en balans och variation i allt man som tränare ska ha in i sin träningsvecka.
Idag är det mest moderna ordet periodisering. Jag tycker att det är bra att man funderar kring hur man belastar spelare, eftersom det minskar på antalet skador. Dock tycker och tror jag att väldigt många tränare är rädda för att trycka på med mera intensitet på träningarna mer än en eller möjligen två gånger i veckan. Givetvis kan inte lagen träna högintensivt nu när matchandet är oerhört tufft, men under försäsongen tycker jag att man borde kunna trycka till med högre intensitet oftare under en träningsvecka. Detta sagt utan att veta hur de allsvenska tränarna har gjort, utan mera utifrån det jag själv sett och upplevt.
Veckoperiodiseringen i dag handlar i stort om att man efter match ska ha en återhämtningsträning som är väldigt lätt. Därefter ska man ha en högintensiv träning och en som ligger på medel och en matchförberedande träning. Sedan ser det olika ut, beroende på hur många träningspass man som lag har per vecka samt när matchen ligger. Jag säger inte att man ska strunta i att periodisera, för det tror jag är livsnödvändigt för att mota bort en del av skadorna och att förbereda spelarna för att vara formtoppade när de ska vara på topp. Dock tror och tycker jag att man ska ha flera högintensiva träningar under försäsong, för att öka spelarnas perceptuella förmåga samt alla andra delar som behövs för att vara förberedd för match.
 
När jag lyssnade med Umeås tränare, Robert Bergström, så sa han en sak som jag tycker är väldigt intressant och han nämnde att spelare har känt sig stressade i samband med covid-19. Det han menar är att många tjejer måste jobba eller studera, samtidigt som de har en elitkarriär i fotboll. Det fick mig att fundera kring en jämställd idrott och hur det påverkar skador inom fotbollen. När en elitidrottande tjej satsar på en elitkarriär inom fotboll måste hon, i vissa fall, jobba extra. När dessutom en pandemi kommer så kanske tjejen blir permiterad från sitt jobb eller inte får några jobbtimmar som timanställd och det bygger upp en stor stress. Denna stress gör också att hon går ner sig någon procent i fokus på fotbollsträningen och det kan räcka för att en skada ska komma.
 
 
Så här säger tränarna om knäskadorna:
 
Björn Sigurbjörnsson, assisterande tränare Kristianstad:
- Först och främst tycker jag att det är otroligt sorgligt med alla knäskador som inträffat, men tyvärr är det kanske ingen skräll. Förberedelserna för årets upplaga av damallsvenskan har varit konstigare än någonsin. Man sätter igång en försäsong i januari och jobbar utifrån en periodisering som ska leda till  att man är på topp när säsongen drar igång. När säsongen blir uppskjuten får man strukturera om allting. När restriktionerna äntligen släppte hade vi två veckor på oss att förbereda för seriepremiär, säger Sigurbjörnsson och fortsätter:
- Visst har det funnits tid till att jobba med styrka och förebyggande träning, men det är svårt att planera när allt hänger i luften så länge. Detta är såklart ingens fel då vi lever i konstiga tider, med covid-19 hängande över oss. Det är viktigt att vi respekterar den här sjukdomen eftersom allt för många har drabbats och till och med gått bort. Jag vet inte om det hade ändrat något att skjuta upp seriestarten en eller två veckor för att ge lagen mera tid att förbereda sig på. Det är alltid lätt att vara efterklok.
 
Jonas Walfridsson, tränare Uppsala:
- Det är svårt att svara på då det ligger i hur lagen tränat, belastar sina spelare och ren otur. Dessa 
frågor har jag inga svar på då jag inte vet hur de andra lagen gjort.
 
Stellan Carlsson, tränare Piteå:
- Några skador har berott på fula tacklingar bakifrån; alltså rent våld. Det har blivit fler tuffa smällar och det beror på att farten är betydligt högre. Domarna behöver stävja dessa, men de har också det tufft just nu. När det inte är publik på matcherna så har det nästan blivit så att det skriks ännu mera från ledare och de som sitter på bänken, och det hjälper knappast domarnas jobb. Jag tycker att domarna behöver hjälp för att upptäck smällarna bakifrån och den hjälpen ska de få från sina assisterande domare och fjärde domare.
 
Robert Bergström, tränare Umeå:
- En orsak kan bero på förändrade träningsförutsättningar med många permiteringar i damallsvenskan. En annan sak är brist på träningsmatcher för att förbereda spelarna på matchsituationer, säger Robert Bergström och menar också att ett tightare spelschema kan ha en viss påverkan på skadorna i allmänhet.
- Sedan verkar det som att sex av de här skadorna skedde innan seriematcherna ens börjat, vilket talar för att det är något mer än ett tightare spelschema som påverkat antalet skador.
En väldigt intressant sak som Robert Bergström pekar på är att stressnivån hos spelarna i samband med covid-19 ökat.
 - Många av spelarna i damallsvenskan har jobb eller studerar och alla har påverkats i någon utsträckning. Stress och sömnbrist är något som kan ha en påverkan på skador. Att det är många korsbandsskador hoppas vi är något som undersöks så att vi får en bättre förståelse kring bakomliggande orsaker.
  
Jean Ballawo, sportchef Djurgården:
- Det är oerhört tråkigt med alla knäskador. Vi åkte på en knäskada på Maria Hovmark som jag fortfarande grämer mig över, men jag tror inte att henns skada berodde på det tighta matchschema att göra, säger Ballawo och fortsätter:
- Vi har haft nästan sex månaders försäsong och på något sätt borde kropparna ta till sig träningen. Min personliga åsikt är att vi runtomkring flick- och damfotbollen borde engagera oss mer från tidig ålder med bättre utbildade tränare och fystränare som har kontroll på vad tjejerna behöver i åldrarna mellan åtta och 16 år. Att börja tänka på knäkontroll vid 15-års-ålder är för sent. Ju tidigare vi utbildar tjejerna desto mindre skador blir det.
 
Jörgen Ericson, tränare Göteborg:
- För det första så lider man med individen som blir skadad och det är svårt att säga vad skadorna beror på. När det gäller oss så jobbar vi mycket med den förebyggande styrketräningen och Jane Törnqvist, som är fystränare kör två pass i veckan med spelarna.
 
Martin Skogman, tränare KIF Örebro:
- Det är självklart inte bra, men svårt att svarapå då vi inte drabbats av några. Hur har lagen tränat under corona-uppehållet? Hur förberedda var alla lag när det väl drog igång? Jag vet inte vad det kan bero på.
 
Till sist...
...så har Madelen Janogy valt Piteå som ny klubbadress. Välkommen tillbaka Janogy!
...Växjö har lånat in Phoebe McClernon, som kan spela både ytter- och mittback och kommer från Orlando Pride