"Hon kommer att kunna bidra med ytterligare en dimension till vårt anfallsspel"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Elisabet Gunnarsdottir, Franziska Jaser, Hailie Mace, Johan Andersson, Klara Folkesson, Lauren Barnes, Madelen Janogy, Olof Unogård, Phoebe McClernon, Rachel Hill, Yuka Momiki
Kristianstad och Linköping har värvat in nya spelare. Naturligtvis är det ett resultat av att trupperna behöver breddas och spetsas, delvis på grund av skador.
 
Om vi börjar med Kristianstad som i går offentliggjorde hela tre nyförvärv och den första är Haile Mace. Mace spelade ifjol för Rosengård och spelade 16 matcher i damallsvenskan för klubben. Hon är 24 år och kan användas såväl i försvaret som högre upp i banan.
Det Kristianstad behöver är framförallt försvarsspelare och de två andra nyförvärven KDFF tagit in är just försvarare. Franziska Jaser, 24 år, har representerat samtliga landslag för Tyskland och har spelat i schweisiska FC Basel. Det tredje förvärvet är 31-åriga Lauren Barnes. Hon är en rutinerad försvarare som representerat USA:s landslag på U-20- och U-23-nivå. Dessutom blev hon utsedd till årets försvarare av NWSL 2016.
- Tre bra spelare som kommer betyda mycket för oss , säger tränare Elisabet Gunnarsdottir och får medhåll av sportchef Johan Andersson, som säger:
- Vi är väldigt nöjda med att kunna få hit tre bra spelare som balanserar laget på ett bra sätt, säger han.
 
Linköping har haft en lite tuffare period efter den fina inledningen. Nu vidtar klubben åtgärder genom att stärka upp sin trupp genom att värva in amerikanskan Rachel Hill och japanskan Yuka Momiki. 
Hill beskrivs på LFC:s hemsida som en snabb och kraftfull forward som också är stark i djupledsspelet.
- Hon kommer att kunna bidra med ytterligare en dimension till vårt anfallsspel, säger Olof Unogård, tränare och sportchef i klubben.
Momiki är en mittfältare som också spelar i det japanska landslaget. Hon beskrivs som en skicklig passningsspelare med en stor spelförståelse.
Yuka är en välskolad spelare med rutin från landslagsspel på högsta nivå. Hon var med och spelade VM förra året och har totalt 31 A-landskamper för det japanska landslaget i bagaget, där hon också lyckats göra tio mål, säger Unogård och fortsätter:
- Hon kommer att passa perfekt i vårt sätt att spela.
 
I Piteå ser det ut som att Madelen Janogy är på gång igen. Hon blev klar för klubben i början av augusti och då sa både hon och klubben att det får ta sin tid innan hon kan vara aktuell för spel.
Nu uppger Janogy till Fotbollskanalen att hon är riktigt sugen igen och kan vara aktuell för spel redan på söndag.
Det ska verkligen bli kul att spela igen. Det var ett tag sedan, säger hon.
 
Även Djurgården har stärkt upp sin trupp genom att värva en nygammal DIF:are. Det handlar om mittfältaren eller forwarden Klara Folkesson. Folkesson kommer närmast från Kvarnsveden i elitettan.
- Jag är en spelare som tar för mig på plan. Jag kan spela på flera offensiva positioner och trivs med att utgå från kanten, säger 20-åringen till klubbens hemsida.
 
På söndag gör klubbarna sin sista match i det mördande matchtempot. Efter det går ligan in i en mera normal matchrytm igen. I början av ligan hade jag väldigt många rätt på mina tips i matcherna. På slutet har det blivit sämre ställt för mig att pricka rätt. Jag ger mig, så klart, på ett nytt försök att tippa matcherna.
 
Söndagens matcher:
 
Linköping - Uppsala Tips: 2-1
Detta är ett möte mellan två klubbar som haft det tufft den senaste tiden. Jag tror att LFC är starkare än Uppsala.
 
Växjö - Vittsjö Tips: 1-1 
Något annat än krismöte går knappast att benämna denna match på. Det är jumbon mot nästjumbon. Växjö var ett tippat bottenlag och hade kanske lite på känn att de kommer att få kriga för nytt kontrakt. Vittsjö var verkligen inte tippat här. Det är inget skönt att spela sådana matcher. Det är mera ångestladdat. Segrar i denna typ av matcher blir mer en känsla av lättnad än glädje. Jag tror det blir ett kryss. Kanske att Växjös nya "ångvält" Phoebe McClernon räddar en poäng för laget.
 
Eskilstuna- Piteå Tips: 2-2
Ännu ett "krismöte". Det är naturligtvis ett starkt ord med kris, men i alla fall ett möte mellan två lag som inte levererat bra resultat den senaste tiden. Om man tror att Janogy ska leverera fotboll på samma nivå som senast hon var i klubben så tror jag att man sätter för höga förhoppningar. Hon har inte spelat fotboll på en bra stund och behöver tid. Kanske att hon kan göra ett inhopp i matchen?
 
KIF Örebro - Kristianstad 2-3
Här möts två lag som övertygat den senaste tiden. Kristianstad hade en tuff inledning men har faktiskt inte förlorat sedan i den andra omgången och har alltså åtta raka poänggivande matcher. Dessutom har laget fått in ersättare för sina tunga skador.
Om Örebro ska vara med och slåss om topp-3 så är det i denna match man måste vinna. Vid seger är de en poäng efter KDFF; vid förlust sju.
 
Måndagens matcher:
 
 
Göteborg - Umeå Tips: 4-0
Umeå har överraskat positivt i år men mot Göteborg har de inget att hämta. GFC behöver dessutom hämta in lite målskillnad gentemot jagande Rosengård. 
 
Djurgården - Rosengård Tips: 1-5
Det kan bli 0-1 och det kan bli 0-10. Ingen vet vad som händer i målväg när det kommer till Rosengård. Det enda man vet är att laget kommer at vinna denna match. De kan väl ändå inte fortsätta att ösa in mål. Eller!?