"Harmonin och stämningen i gruppen är definitivt bättre än i fjol"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Addison Steiner, Ebba Hed, Elisabeth Eddy, Olof Unogård, Rebecca Quinn
I morgon inleds den tionde omgången av damallsvenskan och innan veckan är slut har omgång elva spelats. På cirka 50 dagar har de allsvenska lagen spelat elva matcher och det innebär match tätare än var femte dag.
 
Jag kan inte låta bli att tänka på heavy metal-bandet Iron Maidens skivomslag till The Trooper när jag tänker på inledningen av denna märkliga fotbollssäong. På skivomslaget vandrar den legendariska maskotten Eddie över lik och med den brittiska fanan i högsta hugg. De liggande får representera alla skador som ligan drabbats av och givetvis de lagen som inte lyckats mobilisera tillräckligt med kvalitet för att haka på segertåget. Som Eddie; den som verkar gå segrande ur denna strid, det vill säga Rosengård och Göteborg. Givetvis med den egna klubbfanan i stället för den brittiska.
 
Göteborg och Rosengård har klarat sig relativt väl i dessa nio bataljer och det återstår ytterligare två täta matcher denna vecka innan det blir ett mera normalt spelprogram igen.
Göteborg och Rosengård har dragit ifrån och jag tror inte att något lag är tillräckligt bra för att hota första- och andraplatsen i ligan i år. Vem skulle det vara?
Alla andra lag måste nu sikta in sig på att jaga tredje- eller fjärdeplatsen i ligan för att på så sätt ta en medalj i år. Det kommer också att bli en kamp om att inte trilla ur för övriga lag.
Som jag skrev i mitt förra inlägg så är det olidligt spännande och jämnt från plats fem och nedåt och om man tittar på lagen där nere så har Vittsjö gjort ett försök att värva sig ur sin kris. I veckan plockade de in två nordamerikanska spelare och det handlar om Elisabeth Eddy från USA samt Rebecca Quinn från Kanada. Båda uppges kunna spela mittback eller innermittfältare.
 
Det blir givetvis intressant att se hur toppstriden artar sig i denna omgång. Vittsjö tar emot Göteborg medan Rosengård tar emot Linköping. I förra omgången möttes trean Linköping och fyran Kristianstad och där kopplade Kristianstad det mentala greppet om tredjeplatsen. De gick inte om Linköping, men visade att de tänker vara med och utmana om bronset. 
Linköping har haft det tufft i de senaste två matcherna där de varken gjort mål eller tagit poäng och det största bekymret för tränare Olof Unogård har varit att prestationerna varit något sämre den senaste tiden.
Vi är inte nöjda med prestationen i de tre senaste matcherna och har också förlorat tre av de fyra senaste matcherna. Förhoppningsvis kan vi göra en okej prestation nere i Malmö samt på söndag, hemma mot Uppsala, innan serien vänder, säger Unogård.
Linköping drabbades av en del bekymmer i våras med många spelare som lämnade. Ändå lyckades LFC göra mycket bra prestationer inledningsvis, trots att många spelare med spetskvaliteter lämnade.
 
Vad beror det på tror du och är det så att ni fått in spelare som är bättre på att inordna sig i ert spelsätt?
Harmonin och stämningen i gruppen är definitivt bättre än i fjol, så det tror jag påverkade säsongsupptakten. Det här är spelare som trivs ihop och som vill jobba hårt för laget, före allt annat, säger Unogård och fortsätter:
- Det är klart att det är flera individuellt skickliga spelare som lämnat, men som grupp och lag är det inte säkert att vi är sämre än i fjol, trots det.
Linköping kommer att fortsätta att utveckla gruppen och tränare tillika sportchef Olof Unogård säger att det kan bli aktuellt med värvningar inom en snar framtid.
Ja, vi kommer att presentera truppförändringar inom en snar framtid, säger han.
 
Onsdagens matcher:
 
Umeå - Eskilstuna 2-2
Det här kommer att bli en riktigt rysare mellan två lag med boostade självförtroenden. Umeå vann och övertygade mot Vittsjö senast medan Eskilstuna vann övertygande mot Växjö. United har dessutom en liten chans att haka på topp-4-lagen vid en eventuell vinst. Umeå har tagit åtta av sina nio poäng de senaste fyra omgångarna. Jag tror på ett oavgjort resultat.
Värt att notera är att Umeå kontrakterat unga och lovande talangen Monica Jusu Bah, som gjorde sitt första allsvenska mål mot Vittsjö i förra matchen.
 
Rosengård - Linköping Tips: 3-1
Linköping är revanschsugna. Inget snack om den saken och jag tror framförallt at de är ute efter en bättre prestation. Jag tror inte att de kommer att röra Rosengård som har fått igång hela sitt maskineri. Mimmi Larsson tycker jag ser riktigt vass ut längst fram och jag gillar hur hennes tunga djupledslöpningar biter rejält. Hon ser också riktigt stark ut i kroppen, så det lär bli mål igen. 
 
Piteå - Djurgården Tips: 2-1
Djurgården har två tunga 1-0-förluster bakom sig och börjar så smått sladda i tabellen. Jag tycker, som jag skrivit tidigare, att de visar upp en helt annan attityd och spel i år än förra året så något poäng ytterligare hade de förtjänat. 
Piteå har fyra raka förluster men de har också mött såväl Göteborg som Rosengård under denna period och dessutom rest en väldig massa. Nu har de andra raka hemmamatchen och kunnat komma hem till sin egna säng och familj. Jag tror att det kan bli åka av för Djurgården i denna match och Piteå vinner.
 
KIF Örebro - Uppsala Tips: 1-0
Usch och tvi tror jag Uppsala tycker om förra matchen, när de föll med hela 9-1 mot Rosengård. Det får naturligtvis inte hända igen.
Örebro har haft svårt att få till mål och enligt dem själva är de inte nöjda med sista tredjedelen. 
Jag tror att första delen av denna match kommer att bli väldigt avgörande. Uppsala vill säkerligen stänga igen ytorna igen och klarar de det så blir det en målsnål match. Släpper de in ett tidigt mål kan det bli många jobbiga tankar i Uppsala-spelarnas huvuden.
 
Vittsjö - Göteborg Tips: 0-3
Man kan tjata hål i huvudet på er kring Göteborgs fina offensiv, men det tåler att upprepas. De är riktigt bra överallt på plan just nu och jag tror att det kan bli en riktigt jobbig match för Vittsjö. Göteborg kommer att såra Vittsjö på kanterna och om de stänger där så kommer GFC centralt. Jag kan inte se att Vittsjö kommer att kunna försvara sig överallt på banan och Göteborg vinner denna.
Vittsjö har dessutom drabbats av ytterligare skador då Ebba Hed råkade ut för en rejäl stukning under tisdagsträningen. Hed tvingades åka till akuten för röntgen.
 
Kristianstad - Växjö Tips: 2-1
Kristianstads stora bekymmer är personaltätheten i backlinjen, när Mia Carlsson råkade ut för benbrottet i förra matchen. Klubben måste verkligen få in försvarsspelare för att fylla luckorna efter skadade spelare. Jag vet inte hur långt fram Therese Ivarsson är i att komma tillbaka, men hon behöver nog snart kunna spela igen för att fylla lite av luckorna. I förra matchen kom hon in i slutskedet av matchen så det känns ju inte som hon är nära 90 minuter. Josefin Harrysson är ett alternativ men då behöver hon kvalitativt göra bättre insatser än jag sett henne i. Alice Nilsson är framförallt central mittfältare men är rutinerad, lojal och spelintelligent. Hon kan kanske bli den spelare som åter igen rycker ut som en hjälpande hand i KDFF:s defensiv.
Växjö har gjort minst mål i allsvenskan och jag tror att de kommer att ha svårt att vinna fotbollsmatcher på grund av den anledningen. Den mest formstarka spelaren i Växjö just nu är målvakten Katie Fraine som gjort ett antal bra matcher på raken. I Kristianstad vinner de dock inte eftersom hemmalaget har vittring på en topp-treplacering.