Göteborg visade vem som regerar svensk fotboll

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Cassandra Korhonen, Cornelia Kapocs, Emelie Lundberg, Emma Berglund, Filippa Angeldal, Filippa Curmark, Frida Leonhardsen Maanum, Jennifer Falk, Julia Roddar, Julia Tunturi, Lina Hurtig, Olga Ahtinen, Pauline Hammarlund, Sara Olai, Stina Blackstenius, Vilde Bøe Risa
Göteborg stod pall igen och är tillbaka i serieledning efter seger med 2-0 mot Linköping. Uppsala överraskade igen efter seger på bortaplan mot Eskilstuna med 3-1.
 
Göteborg - Linköping 2-0
Det var inget snack om att detta var en riktig prestigematch. En sådan match man som aktör älskar att befinna sig i. Det var inledningsvis kamp i nästan varje situation och dessvärre orsakade det också skador; bland annat på Göteborgs mittback Emma Berglund och Linköpings innermittfältare Olga Ahtinen.
16-4 i avslut, varav 9-2 på mål. Elektriskt stämning både på och utanför plan. Stina Blackstenius bättre än på länge, och kanske bäst på plan. Göteborg visade med eftertryck att de verkligen förtjänar favoritstämpeln.
Jag tycker inte att det var något snack om saken i denna match. Göteborg visade vilket lag som, just nu, regerar svensk fotboll. Det finns inget lag som mäter sig med Göteborgs offensiv just nu och att ta poäng mot Rosengård och besegra Linköping inom loppet av fyra dagar är inget annat än imponerande. Att det endast blev 2-0 ska nog LFC vara mest glada för. Stina Blackstenius tyckte jag var vass i matchen och hennes löpningar var distinkta och rejäla. Hon borde dock gjort något mål till. 
Jag kan fortsätta att strö beröm över Göteborg och det ska jag. Julia Roddar tycker jag gör bra prestationer varje gång hon är på plan nu. Pauline Hammarlund fortsätter att göra mål. Filippa Angeldal och Filippa Curmark håller ihop mittfältet på ett bra sätt. Jennifer Falk i målet ligger i position för att avstyra eventuella längre bollar och har endast släppt in tre mål i år och hållit nollan i fem matcher. Göteborgs offensiva lina löper mycket och hotar i varje löpning, men de gör också jobbet lite enklare för de mera defensiva spelarna. Motståndarna får nästan aldrig chansen att bygga ett anfall och till slut tvingas de att slå en längre boll som allt som oftast saknar kvalitet, eftersom det blir en stressad boll som skickas iväg. Dessutom har man modet att ge unga spelare som Hanna Andersson och Hanna Wijk speltid. 
Om Göteborg fortsätter göra dessa prestationer så finns det inget, absolut inget, lag i serien som kommer att rå på dem och det enda som borde oroa var att Emma Berglund på nytt skadade sig, denna gång i ansiktet, och att de har en av sina bästa mittfältare, Vilde Bøe Risa, försatt ur spel på grund av en lårskada.
Linköping är alls inget dåligt lag och är en av de mest positiva överraskningarna i år. Mot Göteborg kom de ingenstans och det var i stort sett bara Lina Hurtig som utgjorde ett rejält hot. Det blev heller inte enklare för LFC när de tvingades att ha Frida Leonhardsen Maanum på bänken och att Olga Ahtinen tvingades utgå på grund av en fotledsskada.
 
1-0 Stina Blackstenius (45+1)
2-0 Pauline Hammarlund (45+6)
 
Eskilstuna - Uppsala 1-3
Jag konstaterar helt frankt att Eskilstuna inte levererar just nu. De var tippat som ett topplag men har nu endast en poäng ner till nedflyttning. En seger på de fem senaste matcherna är inte bra nog och nu har laget en del att jobba på för att börja vinna fotbollsmatcher igen.
Uppsala har onekligen överrakskat och av det lilla jag såg av matchen så såg jag ett Uppsala som försvarade sig genom att dra hem samtliga spelare på defensiv planhalva och göra det trångt för Eskilstuna. Sedan har laget djupledshot i form av framförallt Cornelia Kapocs och Cassandra Korhonen. 
Om det varit ett par tveksamma straffar i denna omgång så var Uppsalas solklar. Kapocs fintade och tempoväxlade förbi Elin Rombing, som tvingades att fälla Uppsala-forwarden. Domare Sara Wiinikka hade inget annat val än att blåsa straff.
Sedan har Uppsala sina fasta situationer. Denna gång var det Sara Olai som satte foten till i ett tomt mål, sedan Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg inte lyckats få grepp om frisparken som slogs långt utifrån och mot straffområdet.
Uppsala är nu sexa i tabellen och har endast två poäng upp till fjärdeplatsen. Dock är det tight och man har inte så långt ner heller.
 
0-1 Cornelia Kapocs (15)
0-2 Cassandra Korhonen (31, straff)
0-3 Sara Olai (36)
1-3 Julia Tunturi (50)