"Du får gärna skriva att i dag var Vaila Barsley grym!"

Publicerat i: Allmänt Anna Welin, Brett Maron, Clara Markstedt, Emily Gielnik, Felicia Rogic, Frida Leonhardsen Maanum, Frida Skogman, Guro Pettersen, Ida Strömblad, Josefin Johansson, Jutta Rantala, Madelen Janogy, Phoebe McClernon, Uchenna Kanu, Vaila Barsley
Fotboll är för det mesta ett fantastiskt spel men det kan också vara ångestfyllt och stressande. Dagens match mellan Vittsjö och Växjö var en sådan och det var Vittsjö som drog en lättnadens suck och vann med 2-0 i Växjö.
 
En match mellan två lag som är i desperat behov av poäng brukar bli en krampaktig match. Vittsjö fick dock precis en sådan start man vill ha som lag, oavsett om man är i botten eller i toppen. Redan efter knappt tre minuter fick Växjös nyförvärv Phoebe McClernon en dålig förstatouch, samtidigt som hon tappade balansen. Det utnyttjade Vittsjös nyförvärv Emily Gielnik och ställdes i stort sett fri mot Katie Fraine i Växjös mål.
Det var också Gielnik som satte spiken i kistan genom att göra 2-0 på en distinkt nick på ett bra inlägg från Clara Markstedt i den 88:e matchminuten. Även om Växjö höll spelet väl uppe så var Vittsjö något bättre och skapade framförallt mera chanser och vann rättvist. 
 
Kristianstad tog chansen att hänga med i toppen av ligan och dessutom tillfälligt hänga av några lag. KDFF har fyra poäng upp till tätduon, Rosengård och Göteborg, men det är en utopi att tro att de ska kunna ta sig ikapp dem. Dock kommer laget vara med i racet om tredjeplatsen. Just nu är de två före Linköping och hela sju poäng före femman Eskilstuna. I matchen mot Örebro i dag tog de ledningen två gånger och vann till slut med 2-1, efter mål av Anna Welin och Jutta Rantala. Jag måste ändå säga att Kristianstad kom undan med blotta förskräckelsen och om jag kritiserat Brett Maron i KDFF:s mål tidigare så räddade hon poängen till sitt lag i dag. Framförallt tänker jag på reflexräddningen på Frida Skogmans nick efter knappt 80 minuter. Jag tror ingen hade protesterat om Örebro fått med sig en poäng. Så blev det inte och Kristianstad har just nu förmågan att vinna matcher som man inte är på topp och det är en tung faktor i min tro på att KDFF ska vara med bland de tre bästa i ligan.
 
En poäng på de senaste sex matcherna är inget man kan vara nöjda med i Piteå. Dock var det en stor glädje att se Madelen Janogy på plan igen. Hon kom in med en dryg kvart kvar av matchen och hade en del boll att jobba med. Dock ser man också att hon har en bit kvar när det gäller beslut och timing. 
Eskilstuna tog ledningen efter 22 minuters spel och det är ett mål som inte får komma till men ibland så händer det ändå. Målvakten Guro Pettersen gick ut på en boll utanför straffområdet och kolliderade med Faith Ikidi och Felicia Rogic kunde enkelt rulla bollen i ett tomt mål. Även om ett sådant mål inte får hända så är det ändå en indikation på en osäkerhet hos Piteå just nu. De har inte självförtroendet och då är det lätt att spelare gör lite irrationella saker. Osäkerhet kan vara en orsak och det är även lätt att spelarna överarbetar saker och då fattas felaktiga beslut. Piteå var inte borta på något sätt i denna match men om det smyger sig på en osäkerhet i spelet och i aktionerna så fattas också timing i löpningarna in mot boxen och då kommer heller inte målen. Som extra lök på laxen så tvingades viktiga PIF-mittfältaren Josefin Johansson gå av med tryck över låret och med en trolig lårkaka.
I Eskilstuna var man framförallt nöjda med duellspelet och tränare Magnus Karlsson säger på klubbens hemsida:
Vi tog jobbet som behövs för att slå ett lag som Piteå, säger han och berömmer också sin mittback Vaila Barsley.
- Du får gärna skriva att i dag var Vaila Barsley grym! Hennes duellspel var fantastiskt.
 
 
Linköping tvingades återigen att starta utan sin bästa mittfältare, Frida Leonhardsen Maanum. Trots det vann laget ganska komfortabelt mot IK Uppsala med 3-1. Uchenna Kanu svarade för två mål och Lina Hurtig gjorde det tredje.
LFC kom från tre raka förluster och med 1-12 i målskillnad. Att resa sig och vinna mot Uppsala i dag kan inte kännas annat än som en lättnandes suck för alla inblandade kring laget. Nu får de lite arbetsro igen och har just nu fyra poäng ned till femman Eskilstuna. 
Uppsala får nu rikta in sig på att kämpa i botten av tabellen men förhoppningen är ändå at ta sig därifrån igen. IKU ligger just nu precis ovanför strecket och har endast en poäng till godo på Djurgården som ligger på nedflyttning fast med en match mindre spelad.
- Det är fortfarande otroligt jämt bland många lag vilket jag tycker är väldigt roligt, det kan vända fort om man tar poäng nu inom kort. Jag tror också att det är skönt att veta att vi fortfarande är med i poängstriden och att vi har mycket goda chanser till att ta oss några placeringar upp i tabellen, säger en av lagets mittfältare Ida Strömblad till klubbens hemsida.