"Det kändes som vi inte visade att vi ville vinna den här matchen"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Ali Riley, Anna Anvegård, Astrid Larsson, Caroline Seger, Clara Markstedt, Ebba Wieder, Emily Gielnik, Emily Sonnett, Fanny Andersson, Glodis Perla Viggosdóttir, Jelena Čanković, Jessica Samuelsson, Johanna Rytting Kaneryd, Jonas Eidevall, Jörgen Ericson, Kaisa Collin, Karin Lundin, Katrine Veje, Linn Vickius, Lova Lundin, Lovisa Johansson, Mats Gren, Mie Leth Jans, Mimmi Larsson, Nicole Odelberg Modin, Olivia Schough, Sanne Troelsgaard, Sofie Svava, Therese Simonsson, Vilde Bøe Risa, Zećira Mušović
Allsvenskan har bytt förare. Och i det sätet sitter numera FC Rosengård. Göteborg hade ingen chans i seriefinalen i Malmö. Det blev 3-0 (2-0).
 
Stina Blackstenius tvingades gå av och det var egentligen bara hon som kom till några avslut att prata om i Göteborg. Efter en dryg halvtimme tvingades hon gå av plan, och jag skulle vilja påstå att Göteborg tappade matchen där. Göteborg var med i inledningen av matchen, men någon gång kring bytet av Blackstenius blev det mer och mer Rosengård.
Rosengård var ruskigt bra och de balanserade sitt lag så bra, så bra. Det fanns inga ytor att springa på för GFC eftersom hemmalaget låg ganska lågt och samlat med sin backlinje. Dessutom spelade de disciplinerat och hade alltid täckning bakom pressande spelare. Göteborg hade visserligen fler avslut än vad Rosengård hade, men många skott tog på en hemmaspelare, som stod i vägen för det mesta. Stod inte en spelare i vägen för skottet så hamnade det högt över mål eller utanför. Jag tycker inte att Göteborg var i närheten att vinna eller ens ta poäng och anledningen till det var just alla hemmaspelares uppoffrande spel. Rosengård var bättre på alla poster, sett över 95 minuter. Zećira Mušović hade ett vattentätt försvar framför sig, men var stabil i det hon behövde göra. Katrine Veje var het som en kamin och det kändes som hon låg på gränsen till galenskap emellanåt, men höll sig innanför ramen. Glodis Perla Viggosdóttir och Nathalie Björn var lika stabila som alltid och Sanne Troelsgard och Jelena Čanković var bra på mitten. Jag tycker att Caroline Seger var hänsynslöst bra och hon var dominant såväl i offensiven som i defensiven. Jessica Samuelsson och Ali Riley matade hela tiden på med löpningar på kanterna och när de sprungit sig trötta kom Sofie Svava och Johanna Rytting Kaneryd in och matade på med nya löpningar. Bäst av alla var dock Mimmi Larsson. Det kan inte vara roligt att möta henne just nu. Hon är så ruskigt stark och hon jobbar kopiöst på allt och till och med på bollar som ser ut att vara hopplösa. I dag blev det inget mål från Larsson, men förarbetet till Anna Anvegårds mål var fantastiskt och hon var faktiskt inbladad i samtliga mål. Rosengård hade punkterat matchen efter 50 minuter, när Anna Anvegård gjorde 3-0 och då kunde tränare Jonas Eidevall till och med kosta på sig att vila Mimmi Larsson. Det är lätt att glömma Anna Anvegård när Larsson är så bra som hon är nu, men Anvegård har faktiskt svarat för sju mål och tillsammans är de oerhört svårstoppade.
 
Det är allt för tidigt att utse någon mästare, men det Rosengård visade upp i denna match var oerhört bra. De vann matchen för att de hade läst på läxan som handlade om hur man försvarar sig mot Göteborg och det innebär att Jonas Eidevall vann tränarkampen mot Mats Gren och Jörgen Ericson denna gång. Rosengård gav inte gästerna några ytor och trebackslinjen blev ibland en fembackslinje. De vann matchen för att de har en glödhet Mimmi Larsson och de vann matchen för att Rosengård hade mer att spela för än Göteborg. När jag skriver en sådan mening kräver det givetvis en förklaring. Det jag menar är att Rosengård verkligen inte hade råd med en förlust. Göteborgs hopp lever kvar trots förlusten i Malmö. Jag förstår att GFC ville göra rycket, men den motivatorn var inte lika stark som Rosengårds risk att helt tappa greppet om guldet. Just motivationen bekräftades också av Emma Kullberg efter matchen.
- Det kändes som vi inte visade att vi ville vinna den här matchen, framförallt visade de det mer än oss. De var vassare än oss i dag, säger Emma Kullberg till tidningen GP.
Jag tror också att Göteborg hade behövt en spelare av Vilde Bøe Risas kaliber. Jag tror inte att det hade förändrat resultatet, men hennes passningsfot hade varit guld värd i denna match och kanske hade den betytt någon passning genom det kompakta hemmaförsvaret.
Göteborgs nyförvärv Emily Sonnett var mycket riktigt med i truppen och fick till och med starta den.
 
 
KIF Örebro visade att de vill vara med och leka högt upp i tabellen. Det har varit lite upp och ner för dem men segern med 2-1 mot Uppsala betyder att de inte har jättelångt upp till Kristianstad och Linköping. Just nu är det visserligen fem poäng upp till tredjeplatsen, men segern var viktig för dem. Uppsala är nu under strecket och ska möta ett formtoppat Umeå på bortaplan i nästa omgång.
 
Eskilstuna fick Linn Vickius utvisad i den 89:e minuten sedan hon helt missbedömde en situation och helt enkelt sparkade ner Vittsjös Ebba Wieder. Domare Lovisa Johansson stod precis vid situationen och hade inget annat val än att ta upp det röda kortet.
Matchen slutade 3-2 till hemmalaget och man hade en ledning med 2-0, som man tappade till 2-2, men i den 90:e minuten avgjorde nyförvärvet Emily Gielnik för Vittsjö. Gielnik har startat tre matcher och blivit inbytt i tre. På dessa sex framträdanden har hon svarat för tre mål och två assist. Gielnik har onekligen betytt mycket för laget och Vittsjö har nu två raka segrar och det omedelbara nedflyttningshotet är inte borta, men i alla fall lite mera arbetsro för dem.
 
Kristianstad missade chansen att minska på gapet upp till toppduon, när de föll hemma mot Djurgården med 1-0. Olivia Schough gjorde matchens enda mål och de tre poängen var givetvis blytunga för DIF, samtidigt som det kändes som onödigt av KDFF. 
Linköping vann den sena söndagsmatchen mot Växjö, sedan Lina Hurtig nickat in matchens enda mål efter en dryg halvtimme. Segern var långt ifrån solklar. Växjö förtjänade en poäng, men lyckades aldrig överlista Cajsa Andersson i LFC:s mål. Linköpings japanska nyförvärv Yuka Momiki startade men tvingades utgå på grund av skada redan efter knappt 20 minuter. Rachel Hill, LFC:s amerikanska nyförvärv fick sina första spelminutrar när hon bytte av Ebere Orji efter 71 minuter.
 
Queens of the north är numera Umeå IK. De tog revansch på Piteå och vann med 2-1 i lördagsmatchen. Therese Simonsson gjorde 1-0 på straff och Lova Lundin satte 2-0 efter 26 minuter. PIF har det tufft och är nu direkt inblandat i bottenstriden. De har två poäng till godo ner till nedflyttning, men vändningen måste komma snart om de inte ska trilla under strecket. För Umeå ser det betydligt ljusare ut. Nykomlingen har fem poäng till godo och nästa vecka möter de Uppsala på hemmaplan. 
 
Piteå - Umeå 1-2
0-1 Therese Simonsson (12, straff)
0-2 Lova Lundin (26)
1-2 Astrid Larsson (85)
 
Kristianstad - Djurgården 0-1
0-1 Olivia Schough (73)
 
Vittsjö - Eskilstuna 3-2
1-0 Mie Leth Jans (13)
2-0 Clara Markstedt (40)
2-1 Fanny Andersson (44)
2-2 Kaisa Collin (84)
3-2 Emily Gielnik (90)
 
Uppsala - Örebro 1-2
1-0 Nicole Odelberg Modin (20)
1-1 Karin Lundin (27)
1-2 Karin Lundin (67)
 
Växjö - Linköping 0-1
0-1 Lina Hurtig (31)
 
Rosengård - Göteborg 3-0
1-0 Ali Riley (26)
2-0 Jessica Samuelsson (40)
3-0 Anna Anvegård (50)