"Det dröjer ju alltid för länge innan målen kommer"

Publicerat i: Allmänt Anna Anvegård, Annika Schmidt, Emily Sonnett, Jennifer Falk, Jörgen Ericson, Kathrine Østergaard Larsen, Kayla Braffet
Jag ska inte säga att allsvenskan avgjordes, för det gjordes den definitivt inte. Dock gjorde Rosengård det lite svårare för sig när de tappade två poäng mot Djurgården på bortaplan.
 
Rosengård har gjort 16 mål på de två senaste matcherna och de har gjort mål i varje match i årets allsvenska. Mot Djurgården blev det noll och inget. Efter matchen jublade hemmaspelarna medan gästerna från Malmö nästan såg chockade ut. Om man skulle tippat 0-0 innan matchen hade nog de flesta trott att värmen tagit allt för hårt på en, men faktum är att Rosengård inte skapade så värst mycket. DIF stängde ytor. Gjorde det svårt för motståndarna. Krigade. Kämpade. Slet för att bibehålla nollan intakt. Sedan hade man en liten gnutta tur också. Jag tänker framförallt på Anna Anvegårds volleykanon som fick ribban, bakom Djurgårdens målvakt Kathrine Østergaard Larsen, att dallra som ett löv i en frisk höstvind. 
Hur kan det komma sig att Djurgården snuvar Rosengård på poäng? Hur är det möjligt? För det första så gjorde DIF en rakt igenom bra insats försvarsmässigt. Alla inordna sig i matchplanen och följde den till punkt och pricka. För det andra så är Djurgården anno 2020 ett bättre lag än 2019, så det är ingen omöjlighet för dem att ta överraskande poäng. För det tredje så fanns det ändå en liten gnutta tur. Därmed inte sagt att Djurgården förtjänade en poäng för det gjorde de verkligen. Nu gäller det att göra sådana matcher även mot lagen på undre halvan. Klarar de det så är DIF ett allsvenskt lag även 2021.
 
Hur kan det komma sig att Rosengård kan tappa poäng mot Djurgården? Hur är det möjligt. För det första så har laget haft två matcher där de fått det till att lossna rejält och därmed inte behövt gå för fullt i alla 90 minutrarna och det kan faktiskt smugit sig in en viss bekvämlighet och en tro på att det nog löser sig ändå. Djurgården slår vi och målen kommer att komma; det gjorde de inte. För det andra så kan det mycket väl ha smugit sig in ett slitage även hos Rosengård och att man rent mentalt är trötta. För det tredje så kan någon i laget ha börjat fokusera på den rena seriefinalen mot Göteborg på söndag och om man går ner sig någon procent på denna nivå så kan man mycket väl tappa poäng.
Rosengård är inte på något sätt borta från guldstriden. De har sin målskillnad kvar och de har bara tre poäng upp till Göteborg. Om de vinner mot Göteborg i Malmö på söndag så är 0-0 mot Djurgården till viss del glömd.
 
Göteborg hade det heller inte helt enkelt i sin eftermiddagsmatch mot Umeå. De vann visserligen med 2-0 och de hade en herrans massa avslut på eller mot mål. Trots det hade de kunnat komma i underläge i ett tidigt skede, när Kayla Braffet sköt ett skott mot mål som Jennifer Falk fick fingrarna på och tippade i ribban. Det var dock Göteborgs match och man borde kanske gjort något mål före paus. Sedan är det det här med straffar. Umeås mittback Eva Nyström gjorde en bra match, men hon hade kunnat orsaka en straff på Stina Blackstenius genombrottsförsök efter en knapp kvart. Nyström drog lite i Blackstenius, som faller. Det har blåsts straff för lindrigare förseelser tidigare i år, så det hade inte varit chockerande om det hade blivit det här heller. Det fanns ytterligare en straffsituation och det var när Filippa Angeldal avlossade ett skott efter en hörna som tog på Therese Simonssons arm. Även där hade det kunnat bli en straff. Nu blev det ingen straff, men GFC spräckte ändå nollan så småningom och de gjorde det genom inbytte Filippa Curmark efter 50 minuter och i den 89:e minuten fastställde Stina Blackstenius resultatet till 2-0 och tre nya poäng.
Göteborg har väldigt många avslut på eller mot mål i varje match och även om laget leder serien så tror jag att just effektiviteten är något man vill utveckla och till Göteborgs Posten säger tränare Jörgen Ericson:
Det dröjer ju alltid för länge innan målen kommer. Men vi har ju haft det lite jobbigt att trycka dit bollarna, även om vi skapat mycket.
Göteborg vann, hursom helst, matchen rättvist och vann sin match och vann egentligen också i Stockholm i och med att Rosengård tappade två poäng. 
Utanför plan ryktades det, för övrigt, om att Göteborg gjort klart med amerikanska landslagsförsvararen Emily Sonnett. Sportbladet skriver att övergången gjorts upp i "smyg" och precis som tidningen skriver så är det nog klokt av klubben att stärka upp truppen med fler försvarsspelare eftersom de är något tunna i den lagdelen; rent numerärt och med tanke på att de lånat ut Annika Schmidt till Sunnanå.