Brett Maron var en ledare med pondus och hon var arg ibland

Publicerat i: Allmänt Alice Nilsson, Brett Maron, Elisabet Gunnarsdottir, Elli Pikkusjämsä, Emma Holmgren, Emma Kullberg, Emma Östlund, Filippa Curmark, Frida Leonhardsen Maanum, Julia Zigiotti Olme, Karin Lundin, Maja Regnås, Mimmi Paulsson-Febo, Rachel Hill, Rebecka Blomqvist, Robert Bergström, Therese Sessy Åsland, Therese Simonsson, Uchenna Kanu
Det här blir en text om att hylla vattenbärarna. Det här blir en text om att hylla underdogen som vann. Det här var verkligen en lördag att minnas för Kristianstad.
 
Kristianstad är nu med på riktigt och Elisabet Gunnarsdóttir sade till SVT att de banne mig ska ha den där tredjeplatsen. Vem säger att KDFF inte kan vinna eller bli tvåa? Ja, det är minst fem poäng upp och stannar det vid det så finns chansen att kunna hota om guldet, även om det är långsökt. KDFF vann mot Göteborg med 1-0 och det är en sådan seger man som tränare sitter och småflinar åt på bussen eller hemma i soffan efter matchen. Jag tror Betan sitter och småmyser i soffan i kväll. Den här matchen ska Göteborg vinna och det är inget snack om det. Det räddades på mållinjen av KDFF. Det missades öppna chanser av GFC. Det prickades ribbor. Det räddades av målvakten. Målvakten ja. Jag har ibland varit kritisk till Brett Maron i KDFF:s mål och att hon varit lite ojämn. I dag hade hon allt som en bra målvakt ska ha. Hon var en ledare med pondus. Hon var arg och hon var resolut i precis alla ingripande i matchen. Till och med Rebecka Blomqvist blev lite rädd för henne när Maron stegade mot henne i den andra halvleken, sedan Blomqvist varit lite för närgången. Blomqvist såg lite ut som en rädd hund för en sekund. Kristianstad var utspelade och ska inte kunna vinna denna matchen. Ändå gör de det. Anledningen skulle jag säga är att KDFF har spelare som är vattenbärare och som kan springa hur långt som helst för att laget ska lyckas. Brett Maron springer inte lika långt, men Maron är en sådan spelare. En annan är Alice Nilsson. Jag har alltid gillat hennes uppoffrande och lojala sätt att spela fotboll på och i denna matchen fick hon verkligen nytta av sina egenskaper. Det var kul att se Kristianstad efter matchen och jag gläds verkligen med Therese Sessy Åsland att hennes skott med vänstran letade sig in under Jennifer Falk, i Göteborgs mål. Kristianstad ska inte kunna vinna denna match. Ändå gör de det och jag tror att de i takt med skadebakslagen svetsats samman mer och mer som en bra och presterande grupp. De är en enhet.
 
Göteborg var inte dåliga och jag tycker att Filippa Curmark var en riktigt bra mittfältsgeneral idag. Dessutom fanns Vilde Bøe Risa på plan och det borde ha räckt. Dock gjorde KDFF en allt igenom bra taktisk match och tog bort Julia Zigiotti Olme från de ytor där hon är som mest farlig. Göteborg borde vunnit denna matchen. de hade chanserna till det. De vann inte matchen och nu måste de hoppas på en Rosengårds-fadäs mot Eskilstuna i morgon.
Jag lider med Göteborg att de inte förmådde att vinna matchen, men samtidigt gläds jag något oerhört åt att Elisabet Gunnarsdóttirs taktik höll hela vägen. Visserligen med en liten gnutta tur, men mest med ett skickligt försvarsspel och mest tack vare en hänsynslöst bra Brett Maron i målet.
 
Jag lider också lite grand med Örebro som tappade två poäng i slutskdet av matchen mot Linköping. LFC hade mest boll, i alla fall i den andra halvleken, men de hotade inte direkt. Jag räknade att laget vid något tillfälle hade 20 passningar bakåt eller i sidled och när de väl spelade en offensiv passning var KIF obönhörliga i sitt presspel och vann tillbaka bollen. Där och då hade KIF Örebro full kontroll på matchen. Det spelade inte någon roll att Linköping stod och slog tremeterspassningar utanför sitt egna straffområde. Jag kan inte förstå att LFC envisades med den sortens spel i den andra halvleken. Sidled och bakåt. Sidled och bakåt. Framåt har de ju bra djupledsspelare så som Ucenna Kanu och Rachel Hill. Till slut gick LFC lite mera i djupled och då hotade de direkt och gjorde också kvitteringsmålet genom Frida Leonhardsen Maanum i den 90:e matchminuten.
Örebro har en del anfallsvapen att ta till. Ett som som jag gillar är när Heidi Kollanen kommer ner på högerkanten och slår ett inlägg eller hotar själv. Jag ser det ofta och när jag tänker på Örebros anfallsspel så tänker jag på just sådana situationer.
 
Jag tycker nog att Örebro förtjänade en seger i denna matchen och LFC ska vara glada över den poäng de tog. Örebro gjorde en gedigen insats hela vägen. Mimmi Paulsson Febo var stabil i målet. Maja Regnås och Elli Pikkujämsä är stenhårda i backlinjen. Jag skulle inte vilja springa in i dem. De är granithårda. Dessvärre för KIF var att de tvingades ta ut mittbacken Emma Östlund, på grund av en fotledsskada. De behöver henne på banan och hon har tagit sig mer och mer som arvtagerska till Emma Kullberg. Heidi Kollanen har jag redan nämnt och det är också kul att se hur Karin Lundins självförtroende är ett helt annat än när hon spelade i Göteborg. I Örebro spelar hon en viktig roll. Det gjorde hon inte riktigt i Göteborg.
 
Den tredje matchen i dag var den mellan Umeå och Uppsala. Umeå går från klarhet till klarhet och är nu uppe på en imponerande femte plats. Jag såg inte jättemycket av denna match, men det såg ut som att det var en rättvis hemmaseger. UIK gjorde matchens enda mål i den 27:e minuten och det var Therese Simonsson som gjorde det, sedan Uppsalas målvakt Emma Holmgren lämnat en lite klumpig retur, rakt i gapet på Simonsson. Umeå borde nog ha vunnit med större siffror, men det stannade vid 1-0 och det mycket tack vara ett Holmgren spelade upp sig och stod för ett antal kvalificerade räddningar i den andra halvleken.
Jag gläds med Umeå och jag gläds med tränaren Robert Bergström som fått förtroendet av klubben att bygga ett spel som alla verkar tro på. I början av ligaspelet såg det en aningen naivt ut och man hade ibland lite svårigheter att ta sig ur när lag pressade dem. I dag klarar de sitt eget spel mycket bättre och det tror jag är en kombination av att man lärt sig och vuxit sig in i allsvenskan och att man också lärt sig att ibland spela lite cyniskt.
 
Lördagens matcher
 
Umeå - Uppsala 1-0
1-0 Therese Simonsson (27)
 
Kristianstad - Göteborg 1-0
1-0 Therese Sessy Åsland (61)
 
Örebro - Linköping 1-1
1-0 Nellie Lilja (8)
1-1 Frida Leonhardsen Maanum (90)