"Förlåt oss, Sunnanå!

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan GIF Sundsvall, Gideonsberg, Görel Sintorn, Ingegärd Lundstedt, Jeanette Ölund, Jitex, Kerstin Häman, Stattena IF, Sunnanå SK, Susanne Lundmark
Ursäkten i Aftonbladet längst ned på sportsidorna
 
1980. Skellefteå. Blåst, regn, kallt och 1 000 personer på läktaren. Den 11 oktober tog Sunnanå ett jättekliv mot sitt första SM-guld någonsin och naturligtvis klarade de av det.
 
Den 18 oktober slogs Norrlandsfönstret upp på allvar. Sunnanå hade precis besegrat Gideonsberg i returmatchen av SM-finalen 1980. Sunnanå hade redan veckan innan lagt grunden genom att vinna hemma med 4-0 och satte punkt för finalen genom 3-2-segern på bortaplan.
En vårdag i april 2014 vaknade jag tidigt. Mitt Halmia skulle möta Sunnanå på bortaplan. Vi hade flugit upp dagen innan och på morgonen tog jag en prommenad längst med Skellefteå älv. Det låg fortfarande lite is kvar i kanterna och jag kände att det var stort att få spela en match mot Sunnanå SK. Klubben som vunnit två SM-guld och som tillhör klassikerlagen i svensk fotboll.
 
34 år tidigare inledde Sunnanå sin första guldsäsong. Efter två matcher hade laget full pott i poängkolumnen och 17-1 i målskillnad. I tredje omgången av division 1 norra Norrland krossade SSK Wäja/Dynäs med hela 15-1 och många började prata om att det var enklare i norrlandsserierna. Till slut tog sig i alla fall Sunnanå vidare till ett kval som så småningom skulle leda till en SM-semifinal. Detta gjorde laget genom att besegra GIF Sundsvall med 3-0 och 5-1.
Fyra lag var nu klara för semifinal. Det var, förutom Sunnanå, även Jitex, Stattena och Gideonsberg. Sunnanå inledde semifinalerna genom att ta emot skånska Stattena hemma i Skellefteå. 2 000 personer hade tagit sig till arenan för att se Jeanette Ölund och Görel Sintorn ge laget en bra skjuts in mot finalen. Matchen slutade 3-1.
I returen stötte emellertid Sunnanå på patrull, då Stattena faktiskt besegrade norrländskorna med 3-2 och det innebar den enda förlusten på hela året. Det räckte dock inte för skånskorna att ta sig till final. I och med att Susanne Lundmark och Ingegärd Lundstedt gjort två mål för SSK så slutade matchen totalt 5-4. Enligt tidningen Expressen menade man att Sunnanås Susanne Lundmark var offside när hon reducerade Stattenas 3-1-ledning och det blev även bekräftat i Dagens Nyheter. Det är historia nu och Sunnanå tog sig till final. 
I finalen skulle de ställas mot Gideonsberg från Västerås, som slagit ut Jitex i sin semifinal.
 
Att lagen från Norrland skulle vara sämre än lagen från övriga Sverige kom på skam redan i semifinalen. I finalen bekräftades det ordentligt. Sunnanå inledde på hemmaplan och tog emot Gideonsberg. Matchen slutade 4-0 och i göteborgstidningen GT slog man fast att tronskiftet var definitivt. Jitex var nedputtade och på toppen ståtade Sunnanå SK från Skellefteå.
GT vittnar vidare om att det var "miserabla" yttre förhållanden, med såväl blåst som regn, men att finalen var avgjord redan efter 40 minuters spel. Då hade nämligen Ingegärd Lundstedt och Kerstin Häman gjort två mål var och ställningen var 4-0 och så slutade också den första SM-finalen.
- Jag minns att det var väldigt kallt och att jag glömt mina fingervantar, säger Kerstin Häman som minns tillbaka på den där finalen för 34 år sedan.
- Ett av målen minns jag att bollen kom från diagonalen och att det var lite flyt bakom det målet, säger Häman.
Kerstin Häman arbetar i dag som lärare på ett högstadium i Skellefteå och hon var med om Sunnanås båda SM-guld (1980 och 1982)
I returen i Västerås en vecka senare var det två skilda världar som möttes. I Gideonsberg nämnde man ord som skandal av det faktumet att kommunen stängt ner gräsplanerna eftersom vädret var allt för dåligt. I Skellefteå kunde man fortfarande träna på gräsytor. Kerstin Häman minns inget av det. Däremot minns hon att Aftonbladet publicerade nakenbilder från duschen på spelare i Sunnanå, vilket naturligtvis var en skandal.
- Ja, det var något som inte var okej och det var verkligen en skandal, säger Kerstin, som var 17 år gammal när hon tog det första SM-guldet. 
Aftonbladet insåg, så klart, sitt misstag och gick ut och bad om en offentlig ursäkt, men det hjälpte knappast då skadan redan var skedd. 
 
Tvåmålsskytten i finalen, Kerstin Häman, debuterade i Sunnanå som 13-åring och tog SM-guld som 17- och 19-åring. Som 24-åring lade hon skorna på hyllan, flyttade till Umeå för att utbilda sig och hamnade så småningom inom innebandyn, där hon var med och grundade IKSU.
- Många av oss hade lagt grunden genom att träna med killar och jag upplever att vi höll en ganska bra nivå. Ibland kan jag känna att det är först på senare år som damfotbollsspelare kommit i kapp oss när det det gäller kvalitet, säger Kerstin och menar att damfotbollen hade det lite tufft runt 1990-talen.
Sunnanås SM-guld var det första som vunnits av ett lag från Norrland. Efter det har det blivit ytterligare nio; sju av Umeå IK, ett av Piteå och ytterligare ett av Sunnanå SK.