"Jag säger: Absolut inte. Absolut inte nu när Blackstenius valde Göteborg"

Publicerat i: Elitettan, OBOS Damallsvenskan Astrid Larsson, Djurgårdens IF, Emma Jones, Eskilstuna United, FC Rosengård, Fernanda Da Silva, Frederik Andersen, Frida Skogman, Göteborgs FC, IK Uppsala, Ida Pettersson, KIF Örebro, Kaisa Collin, Kristianstads DFF, Linköpings FC, Maja Krantz, Mats Gren, Nilla Fisher, Olivia Wänglund, Paul Lindvall, Pierre Fondin, Piteå IF, Stina Blackstenius, Therese Sjögran, Umeå IK, Vittsjö GIK, Växjö DFF, Wilma Koivisto
Äntligen en annan typ av nyhet. Visserligen är den också tråkig för vissa. Hursom helst. Stina Blackstenius är klar för Göteborg och det sänder givetvis olika signaler; positiva och negativa.
 
Jag sitter inte i karantän eller är sjuk och det ska man vara evigt tacksam för. Däremot är jag ledig ändå eftersom jag är lärare och har påsklov. Min fru har satt upp en to-do-list och det är bara att inordna sig i den. Jag ska säga att jag bokat in en hel del padel också under veckan.
Igår städade jag huset och medan jag gjorde det lyssnade jag först på Martin Sjögren på Olof Lundhs podd. Därefter lyssnade jag på Nilla Fischer, som var med i programmet den 9 mars.
Fischer säger att Linköping ska kunna utmana om guldet. Jag säger: Absolut inte. Absolut inte nu när Stina Blackstenius valde Göteborg före Linköping.
Jag tycker att det sänder ungefär samma signaler som tidigare. Det säger att Göteborg verkligen vill utmana Rosengård om guldet och med värvningen av Blackstenius är GFC:s offensiv hysteriskt bra. Dock har jag tidigare tyckt att Rosengård har en bättre bredd på truppen än vad Göteborg har; det jämnade till sig lite nu. Jag hävdar fortfarande att Rosengård har den bredaste och bästa truppen och kvarstår som favorit. Jag tror också att Göteborg skulle behöva ytterligare en spelare i backlinjen eller på mittfältet för att på riktigt kunna utmana om guldet. 
Värvningen av Blackstenius från Linköping till Göteborg sänder också en signal att det fortfarande är något som inte stämmer i klubben. Defensivt har de fortfarande en del kvalitet men offensivt finns inte mycket kvar. Ja, Lina Hurtig är kvar och ja, Sophie Sundqvist har plockats in. Men klubben har tappat såväl Mimmi Larsson som Stina Blackstenius och det funkar inte om man ska vara med där uppe. I Lundhs poddcast med Nilla Fischer säger hon att LFC absolut skulle kunna utmana Rosengård. Jag säger att det är helt otänkbart just nu.
Det finns också en hel del hard feelings mellan klubbarna och det kan varken GFC-tränaren Mats Gren eller Linköpings ordförande Paul Lindvall dölja i intervjuer. Lindvall önskar Blackstenius lycka till med sammanbitna käkar.
 
Vad säger de allsvenska klubbarna om Corona och verksamheten  i övrigt just nu?
 
FC Rosengård:
Sportchef Therese Sjögran säger till den egna hemsidan att hon inte tror på en start den 31 maj och att laget tränar på som vanligt. Hon säger också att ekonomin just nu ser okej ut men att det kan bli problem under det tredje eller fjärde kvartalet.
 
Kristianstads DFF
Tränar på i solen i Kristianstad men ägnar sig också åt balkongdans för att aktivera de äldre i kommunen. På skärtorsdagen ska man aktivera de äldre på Färlövs äldreboende. 
Klubben har infört korttidspermitering på 60 procent och det påverkar såklart träningsvardagen för laget.
 
Vittsjö GIK:
Klubben har valt att gå på påskledighet för att efter påsk starta en ny försäsong. I övrigt verkar det inte hända jättemycket i klubben.
 
Växjö DFF
Precis som alla andra klubbar så "Följer vi Folkhälsomyndigherernas råd". Jag börjar bli ganska trött på den meningen. Naturligtvis är det det vi alla ska göra; följa råden från experterna.
 
Göteborgs FC
Har ju, som sagt, värvat in Stina Blackstenius. Det breddar naturligtvis deras trupp och gör att de fortsätter sin jakt på Rosengård.
Även här är det korttidspermitering som gäller.
 
Linköpings FC
Stina Blackstenius lämnar klubben efter ett avgörande i skiljedomstolen. Naturligtvis lämnar Blackstenius ett stort tomrum efter sig, men det lämnar säkerligen också en bitter eftersmak mellan klubbarna.
Klubben säger på sin hemsida att de kommer att sakna Blackstenius, men att fokus ligger på att hitta en ersättare.
 
Eskilstuna United
I United händer det inte mycket nytt just nu. I alla fall inte om man tittar till de sociala medierna. Nya och snygga namnskyltar har klubben dock fått, men dessvärre fick Kaisa Collin namnet Kajsa Collin, vilket hon också påperkar på Instagram.
 
Djurgårdens IF
Laget har haft ett par veckors ledigt men drog igång igen den 2 april. Tränaren Pierre Fondin säger i en intervju på klubbens hemsida att försäsongen är del 1 och del 2. Del 1 säger han handlade om att komma i fysisk form, medan del 2 handlar om att sätta ett spel.
Fondin säger också en annan viktig sak om att träna hålla igång:
- Just nu blir det mycket spel och mycket lekfullt så att man känner att det är kul att komma hit och kan glömma allt som händer i världen.
 
KIF Örebro
KIF toppar med en intervju med Frida Skogman som gjort come-back på elitnivå, efter att ha varit mammaledig. Hon säger bland annat att det ofrivilliga corona-uppehållet till viss del är en fördel för henne personligen, eftersom hon då får mer tid att komma tillbaka.
Klubben gör också allt för att få in pengar i dessa svåra tider och tar till och med till travtips för att få in medel. Jag har varit med om det en gång i Halmia där ett gäng supportrar tippade åt klubben och fick in en ansenlig summa.
 
IK Uppsala
IK Uppsala är, tillsammans med, BP, Djurgården, Eskilstuna, AIK och Hammarby med i en träningsturnering som är tänkt att starta 18-19 april. Tjatig som en papegoja konstaterar jag att även Uppsala har en kapanj för att få in pengar.
 
Piteå IF
Det är svårt att hänga med i nyhetsflödet kring huruvida de allsvenska lagen spelar matcher eller inte. PIF spelade emellertid i helgen och vann mot elitettanlaget Morön med 4-1. Astrid Larsson svarade för två mål medan Fernanda Da Silva och Olivia Wänglund gjorde ett varsitt.
Man kan också konstatera att Piteå verkar ha gjort en bra värvning när klubben tog Astrid Larsson från Hammarby. Även Wilma Koivisto får bra vitsord uppe i Norrbotten.
Precis som alla andra så gör klubben vad de kan för att få in pengar i kassan. Supporterblommor och fiktiva entrébiljetter är sådana saker som PIF försöker med.
 
Umeå IK
Det är ganska tyst om nykomlingen Umeå IK. Kansliet håller stängt och man önskar en glad påsk. På hemsidan verkar klubben inte ha spelat match sedan den 29 februari.
Kämpa med UIK är beskedet som lämnas på klubbens hemsida och med det avser man en swishkampanj för att få in pengar. Klubben låter gamle storstjärnan Steve Galloway föra talan
 
Elitettan
Lidköpings nyförvärv från Kungsbacka DFF, Ida Pettersson har brutit benet. Det hände för ett par veckor sedan och det förväntas att hon ska bära gips i ytterligare någon månad.
Ytterligare en damspelare har valt att lägga skorna på hyllan allt för tidigt. Emma Jones, 24 år, avslutar sin karriär och har de senaste åren tillhört IFK Kalmar, men också varit i Hammarby.
En personlig reflektion om serien är hur det ska vara möjligt för lagen i elitettan att fixa ekonomin ett corona-år som detta? Det var tufft innan pandemin för klubbar att få en ekonomisk hållbarhet att spela i serien. Krisen gör det i det närmaste omöjligt.
 
Ängelholms FF
Efter ett antal segrar gick vi ordentligt på pumpen i måndags. Vi mötte Högaborgs BK och föll med hela 5-1. Vårt unga lag fick sig en läxa av, bland annat,  förre Linköpings-spelaren Maja Krantz. Högaborg har samlat ett antal före detta elitspelare och det var nyttigt för vårt unga lag att få möta dem. Vi får en ny chans på onsdag och då återstår det att se om vi lärt oss läxan.
 
Till sist...
...beklagar jag det tunna utbudet på bloggen. Det är svårt att fylla med text, men jag ska försöka fortsätta att kämpa för att få ihop till en text i veckan.
 
...Ser jag på Stockholms Fotbollförbunds hemsida att de avser att dra igång sina distriktsserier den 17 april och att man bland annat kommit fram till att det inte är någon större skillnad på sprittspridning mellan tränings- och tävlingsmatch.
 
...är det tunsått med bra idrott på tv. Som Rögle-supporter kan jag dock rekommendera Hockey-hjärtan, som går på C-More. Det finns ett avsnitt om Rögles materialare Frederik "Fidde" Andersen. Det är en materialare som brinner för sin klubb. Materialarna är allt för ofta bortglömda, men har en väldigt tung roll som kulturbärare i sina klubbar. De vet hur mycket tejp det finns kvar, vilka strumpor som behöver bytas ut, vad spelarna har för specialiteter. Materialaren är ryggraden i många lag helt enkelt och jag skulle vilja hitta en materialare att intervjua till denna blogg. Tips emottages gärna.