"Jag förstår efter denna matchen att vi sannerligen inte hade behövt vara så rädda"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Ann-Christine Lindqvist, Anna Andersén, Anni Heikka, Aulikki Suomela, Beata Kollmats, Berit Lundgren, Ebba Andersson, Elma Smajic, Elna Nilsson, Gun Nordin, Hanna Sjöström, Inger Arnesson, Jonas Jonasson, Maj Gunnarsson, Majvor Turesson, Sanna Öhlund, Susanne Erlandsson
(null)
 En screen-shot från Aftonbladet 1973
 
Öxabäcks IF har sex SM-titlar. Den första kom 1973; i alla fall om man bara räknar officiella SM-tecken. Det har gått knappt 50 år sedan dess och det är fantastiskt att gräva i arkiven och hitta små guldkorn. Öxabäck är ett guldkorn i svensk fotboll.
 
Det har utsetts svenska mästare på damsidan sedan 1973 och då vann klassiska Öxabäck IF från Västergötland. Sedan dess har 113 lag spelat i landets högsta serie och 14 andra klubbar eller klubbkonstellationer har vunnit SM-tecknet.
Årets dessförinnan, 1972, fanns det ett inofficiellt SM för damer. Även det vanns av Öxabäcks IF. 1972 avgjordes det inofficiella svenska mästerskapet av något som kallades för rikscupen. Efter att 16 lag kvalificerat sig hemma i sina respektive distrikt blev det till slut ett slutspel. Det går att se att Sandåkerns SK mötte Kema Nords KF, Sundsvall och att Ope mötte Arbrå SK. Det går också att se att IK Väster från Uppsala tog sig an Krylbo IK, att Jitex mötte Öxabäck, att Huskvarna Södra mötte Sleipner, att Rävåsens IK mötte Gideonsberg, att Halmia mötte Skabersjö och slutligen att Göta mötte Brony GOIF. 
Till slut vann Öxabäck finalen mot Sandåkerns SK med 2-0. I match om tredjepris vann IF Göta mot Krylbo med 4-0.
 
Till säsongen 1973 hade Riksidrottsförbundet klubbat igenom att det får arrangeras ett officiellt  nationellt mästerskap för damer och den 7 september samma år stod Öxabäck med de allra första SM-medaljerna. Själva finalen föranleddes givetvis av en semifinal och i den segrade Öxabäck mot Hallsberg med 2-0. Ann-Christine Lindqvist och Ebba Andersson hette målskyttarna. I den andra semifinalen hade IFK Rättvik slagit Göta från Stockholm.
Öxabäck kom till finalen med ett lag som tränat målmedvetet tillsammans i sex-sju år och till tidningen Expressen dagen innan match säger lagledare Jonas Jonasson:
- Anledningen till Öxabäcks framgång är enkel. Flickorna har tränat rationellt i sju år och därmed har vi fått fram ett absolut elitskikt på fem-sex spelare.
Spelare som målvakten Majvor Turesson, centerhalven (mittback) Ebba Andersson, mittfältaren Maj Gunnarsson och kedjan (forwards) med Ann-Christine Lindqvist och Anna Andersén nämns som de absolut viktigaste spelarna i laget. 
Mittbacken Ebba Andersson, som vid tillfället var 38 år, hade också sin dotter i laget och hon heter Mary Andersson. Hon gjorde en del inhopp 1973, då hon endast var 13 år gammal, men sågs som en stor talang och en spelare som skulle föra Öxabäck in i framtiden.
Det berättas också om hur Marys pappa och Ebbas man fick stanna hemma och ta hand om lantbruket medan frun och dottern var och spelade fotboll. Det var dock in i det sista oklart huruvida Ebba Andersson skulle kunna spela finalen eller inte. Hon hade en skada i foten och var orolig kring om den skulle hålla eller inte.
- Jag blir knappast helt bra, men biter jag ihop tänderna kanske jag klarar av att spela, säger hon till tidningen GT dagen innan matchen
 
Finaldagen var dock här och spelplatsen för den allra första SM-finalen var i Dalarna och Rättvik. På ena sidan stod IFK Rättvik och på den andra sidan västgötska Öxabäcks IF.
1 859 personer, som också var dåvarande publikrekord för damfotboll, hade sökt sig till arenan och enligt Göteborgsposten var Öxabäck framförallt rädda för Rättviks Gun Nordin, som under året gjort många mål. Taktiken från Öxabäck var att låta Elna Nilsson punkmarkera Nordin varpå Rättviks spel kom av sig. Ebba Andersson, Inger Arnesson, Maj Gunnarsson och Ann-Christine Lindqvist var spelare som fick bra kritik i matchen. Det var dock Berit Lundgren som gav Öxabäck ledningen, med ett mindre märkvärdigt skott som letade sig in i mål.
Finalens stora matchhjälte var dock finskättlingen Aulikki Suomela som med sina två mål sköt hem det första SM-tecknet till Öxabäck och spelade också till sig en landslagsplats.
Mayvor Turesson, som stod i mål i mästarinnorna hade inte släppt in ett enda mål och segern mot Rättvik var ohotad, vilket också underströks tydligt av lagledare Jonas Jonasson.
- Nu känner vi inte till Rättvik något vidare men jag förstår efter denna matchen att vi sannerligen inte hade behövt vara så rädda.
 
Med sina sex officiella SM-guld är Öxabäcks IF en av de allra största inom svensk fotboll och inom damfotbollen är de endast övertrumfade av Umeå IK i antalet mästerskapsguld. Nu finns det de som hävdar att Malmö FF (LdB och Rosengård) har elva guld tillsammans, men med tanke på den splittringen som skedde mellan Malmö FF och Rosengård inför denna säsong så väljer jag att räkna på ett annat sätt. Jag räknar att Malmö FF har fem SM-guld och att Rosengård och LdB Malmö har tre vardera.
Hursom helst. Öxabäck har sex SM-titlar och när jag går in på deras hemsida finns det inget som minner om klubbens fornstora dagar. Inga dokument. Inga bilder. Inga texter.
 
Källor: Expressen, Aftonbladet, Göteborgsposten, GT.
 
Till sist...:
 
...så hävdar en del att damfotbollen kommer att få det tufft efter covid-19-pandemin. Jag är mera positiv och som min förre vapendragare i Halmia, Susanne Erlandsson, brukade säga; "man får ut mer per krona på att satsa på damfotboll".
Just det tänker jag är fördelen för de klubbar som bedriver damfotboll. Det krävs inte lika mycket pengar för att få en bra och fungerande damverksamhet. Däremot tycker jag att många fotbollsspelare borde få gå ner till en undersköterskelön under krisen och för många i allsvenskan för damer kommer det att innebära att gå upp i en undersköterskelön. 
Att gå ner i lön kan innebära att arbetsgivaren finns kvar efter coronapandemin och löneutbetalningarna kan återgå till mera normala förhållanden igen.
 
...så ställdes Svenska Cupen naturligtvis in och jag kan förstå att lag som IS Halmia tycker det var trist eftersom de hade Rosengård att möta. En riktigt kul match för Halmia, som man dessvärre blir av med. 
 
...så har Växjö DFF valt att lyfta upp 17-åriga talangen Elma Smajic. Hon beskrivs på klubbens hemsida som en offensiv spelare med bra fysik och spelförståesle.
 
...så har Göteborgs FC och Beata Kollmats har drabbats av ett tungt skadebesked. Mittbacken har ådragit sig en korsbandsskada och det innebär att det definitivt inte kommer att bli något spel för 28-åringen. Enligt information från klubben handlar det om det främre korsbandet i det vänstra knät.
 
...skulle Djurgårdens IF inlett Stockholms challange, men naturligtvis blir det inget av det.
 
...har elitettanlaget Bollstanäs SK matchfixningsutbildning. Inte många matcher att betta på nu.
 
...så har elitettanlaget Sandviken gjort klart med två nyförvärv och det handlar om 23-åringa Hanna Sjöström och 29-åriga Sanna Öhlund. Båda kommer från Gamla Upsala.
 
...så har elitettanlaget Sunnanå gjort klart med 18-åriga Anni Heikka från det finska laget Oulu Nice Soccer.