Sara Lilja Vidlund                                                                                         Foto: Rasmus Ohlsson
 
Hon tillhör en av de spelarna som ska föra svensk fotboll framåt. Hon är snabb, irrationell och finurlig på plan och ser möjligheter och utmaningar i det mesta i livet. Sara Lilja Vidlund är snart 19 år och i år vill hon ta nästa steg i sin fotboll med KIF Örebro.
 
Redan i fjol fick vi se en liten glimt av KIF Örebros Sara Lilja Vidlund och personligen har jag en bild av henne när hon hoppade in i den 80:e matchminuten mot Djurgården på Behrn arena. I min bild av Sara ser jag en snabb djupledsspelare och själv säger Lilja Vidlund:
- Min spetsegenskap är nog min snabbhet och att jag är lite oväntad, säger hon och avser att hon ibland gör de lite oväntade sakerna.
Snabbheten har dock inte kommit av sig själv utan det är något hon fått jobba med. Hon berättar bland annat att hon i tidig ålder höll på med annat än fotboll; bland annat med friidrott.
- Ja, jag höll på med alla möjliga idrotter i början och bland annat friidrott. Jag har också tagit hjälp av min förre friidrottstränare Ajan (Andreas Johansson) och han har bland annat hjälpt mig med löpträning.
Sara Lilja Vidlund har alltid fått jobba hårt och när hon var yngre spelade hon med killar, vilket gav henne det fysiska spelet. Tittar man på hennes statistik från Svenska Fotbollförbundet ser man att det inte är många matcher hon fått spela från start. I fjol gjorde hon två matcher från start och totalt har hon noterats för 81 matcher i allsvenskan, elitettan och division 1. I endast 55 av dem har hon fått starta och av dessa starter har 49 skett i hennes förra klubb Rävåsens IK från Karlskoga.
Sara Lilja Vidlund har inför 2020 en klar målsättning med vad hon vill.
- Målet är helt klart att få mera speltid. Jag känner att jag är klar med att vara inhoppare. Jag vill bli en spelare som bidrar både med poäng och i spelet i stort, säger hon och säger att hon tycker att hon tagit kliv i sin teknik.
- Jag har fått spela mycket under våren och jag tycker att det gått bra. Jag tycker också att min matchform är bra. 
 
Anfallaren eller yttermittfältaren, Sara Lilja Vidlund kommer ursprunglingen från Bråtens IK och gick därefter till Rävåsens IK. Redan för fyra år sedan spelade hon i division 1. Under de senaste fyra-fem åren har hon tagit steg i rätt utvecklingsriktning och hon har hela tiden gjort det med glädje.
- Det ska vara kul. Det är kul att träna. Samtidigt är det viktigt att det finns en bra känsla runt laget. Glädjen skapas genom hela paketet, säger hon och fortsätter:
- Jag älskar att vinna tillsammans som ett lag.
Redan som 14-åring spelade Sara sin första match i division 1 och att släppas fram så pass tidigt ser hon enbart som en födel.
- Jag tycker att det är bra att få chansen tidigt. Givetvis är det individuellt och personligt men för mig har det varit positivt att få chansen tidigt.
Under 2019 fick Sara Lilja Vidlund mer och mer speltid och för att hon ska klara av att ta nästa steg krävs det, så klart, speltid.
- Mycket handlar ju om självförtroende. Det är viktigt att tro på sig själv när man kliver in på plan. Det har givetvis också varit viktigt att tränarna har trott och tror på mig. 
 
2020 skulle bli Sara Lilja Vidlunds år och det kan det givetvis fortfarande bli. Dock kom det ett virus i vägen som satte käppar i hjulet för alla människor på jorden; även för fotbollsspelare. För Lilja Vidlund har det inneburit många omställningar. Den allsvenska premiären har blivit uppskjuten på obestämd tid och hennes skolgång på Grillska gymnasiet i Örebro har kraftigt förändrats i och med distansundervisningens intrång i den svenska gymnasieskolan.
- Man måste försöka att se positivt på det hela. Det gäller att fortsätta att ge hundra procent och att fokusera. Sedan måste man också försöka att glädjas åt det lilla, säger Sara och berättar att hon ser fram emot att KIF Örebro snart ska spela match igen då de möter Linköping om någon vecka.
- När det gäller skolan så har jag inte haft några problem. Jag är ganska målmedveten när det gäller mina studier så jag tycker att jag sköter min skolgång på ett bra sätt.
 
Sara Lilja Vidlund har varit med i alla landslag sedan F15. I år skulle hon och hennes landslagskompisar sätta punkt med Elite round på hemmaplan. På grund av covid-19 blir det inte så.
- Landslaget är en rolig upplevelse och det är kul att man får chansen. Givetvis är det trist att det inte blir någon Elite round på hemmaplan, säger hon.
Samtidigt satsar 18-åringen framåt och mot nästa steg i landslagskarriären. I Lilja Vidlunds fall är nästa steg U23 Dam
- För att få nya chanser i landslag så behöver jag fortsätta att utvecklas och få speltid, säger Sara Lilja Vidlund och rusar vidare i ett något vårblåsigt Örebro.
 
Sagt om Sara Lilja Vidlund:
 
Fredrik Stengarn (ordförande i KIF Örebro)
- Sara är väldigt rolig, glad och positiv och hon bidrar till en bra stämning i truppen. Hon representerar också klubben på ett proffsigt och bra sätt och är en förebild. Sara är en spelare man vill ha i sin klubb.
 
Stefan Ärnsved (Tränare KIF Örebro)
- Hon har framförallt förbättrat sin teknik i bollmottagning och även förbättrat sin speluppfattning. Saras djupledsspel är riktigt bra och kan hon fortsätta att utveckla sitt felvända spel så kommer hon ha många bra år framför sig.
 
Martin Skogman (Tränare i KIF Örebro)
Från en ”valpig” spelare som mest sprang utan tanke till en spelare som har mycket mer koll. Hon har bättre teknik och är mer svårläst, men även bättre spelförståelse. Hoppas utvecklingskurvan fortsätter i samma takt.