”Lite som att tro på tomten”

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Emmi Alanen, FC Rosengård, Kungsbacka DFF, Lina Gerhardsson, Linköpings FC, Mimmi Asperot, Ria Öling, Signe Holt Andersen, Växjö DFF
Sju mål i en och samma match var målrekordet och då var Kungsbacka inbladat när de föll mot Rosengård med 6-1. Tio mål är det nya rekordet i allsvenskan 2019 och även den matchen var Kungsbacka inbladat i fast nu fick de med sig poängen.
 
5-5. Det blev 5-5 mellan Växjö och Kungsbacka i den avslutande matchen i OBOS Damallsvenskans 18:e omgång.
Kungsbacka hade inte gjort mål sedan den 14 augusti, när de mycket överraskande slog Linköping på hemmaplan. Efter den matchen har det varit en lång ökenvandring med förluster, förluster och åter förluster. Laget hade 0-12 på fem matcher. Ändå trodde jag på att halländskorna skulle kunna störa Växjö. Jag trodde visserligen att KDFF skulle vinna och det hade jag fel i. De tog i alla fall en poäng och det räcker i alla fall till att slå IFK Kalmars bottennotering från i fjol, då de endast tog tre poäng. Jag tror inte att poängen i Växjö räcker till allsvenskt kontrakt 2020 för Kungsbacka. Laget har åtta poäng upp till LB07 och 12 poäng kvar att spela om. Dessutom ska KDFF möta FC Rosengård på lördag så att tro på nytt allsvenskt kontrakt är lite som att tro på tomten.
 
Kungsbacka bröt fler barriärer denna måndagskväll på Myresjöhus arena i Växjö. Tidigare har laget gjort två mål i en och samma match och det hände mot LB07 på hemmaplan samt mot Linköping i segermatchen. Aldrig någonsin har de gjort fem mål i en allsvensk match. Men för att vinna krävs det att man kan bli stabila efter ett mål. Pernilla Milton gav laget ledningen och det höll en kvart för sedan hade Emmi Alanen kvitterat. Minuten senare gav Mimmi Asperot Kungsbacka ledningen men det kvitterades tio minuter senare av Ria Öhling.
Efter det gjorde Växjö två raka mål och Kungsbacka såg ut som ett slaget lag och det kändes som att det var målchanser varje gång lagen kom in i straffområdet. Apropå tomten så var det lilla julafton för offensiva spelare i båda lagen denna småländska höstkväll.
Kungsbacka kom igen. Mimmi Asperot och Lina Gerhardsson såg till att det blev 4-4, men bara minuten efter kvitteringen tilläts Signe Holt Andersen sätta 5-4 och det var inte slut med det för Mimmi Asperot skulle bli tvåmålsskytt när hon återigen kvitterade och fastställde slutresultatet.

Jag har saker att säga kring domarna idag också, men idag har jag inget negativt att säga om huvuddomare Sandra Almkvist från Örebro. Hon ledde matchen på ett bra sätt. Däremot ställer jag mig frågande till hur man kan tillsätta en så kallad AD-1 från Växjö. Är det verkligen rimligt att ha en domare från samma stad som hemmalaget i vår högsta serie?
För mig är svaret på den frågan ett klart och tydligt NEJ. 

En liten notering från den näst högsta serien är att såväl Hammarby som AIK tappat greppet om direktuppflyttning från Elitettan. Umeå IK är kvar som ledare i serien men ny tvåa är numera IK Uppsala.
Hammarby tappade två poäng på hemmaplan i helgen när man spelade 1-1 mot Morön. AIK tog chansen att hänga med i och med att laget besegrade Umeå med 2-1 på hemmaplan.
I botten är det helt klart att Sundsvall och Borgeby åker ur Elitettan och nästan klart att Asarum degraderas.