Eskilstuna ett topplag formmässigt

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Djurgårdens IF, Emmi Alanen, Eskilstuna United, FC Rosengård, Fiona Brown, Ingbjörg Siguradottir, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Linköpings FC, Mimmi Asperot, Piteå IF, Rebecka Blomqvist, Sandra Lindqvist, Stina Lennartsson, Vittsjö GIK, Växjö DFF
Lite baksmälla efter VM var det allt när Sverige lyckades besegra Lettland i tisdags. Det blev en planenlig seger, men inget övertygande spel. Nu är det i stället dags för slutspurten i allsvenskan och den är allt annat än solklar; varken i toppen eller i botten.
 
På lördag är det åter dags för OBOS Damallsvenskan. Fyra matcher spelas på lördag och en match går av stapeln på söndag.
Så här i slutskedet av en liga så spelar flera parametrar roll och man får betalt för det man gjort tidigare under säsongen. Det kan handla om att vila spelare i rätt tid, det kan handla om spelidé som satt sig, det kan handla om nerver och erfarenhet, men det kan också handla om skador och avstängningar. Dessutom kommer yttre omständigheter, såsom regn och blåst, att spela en roll. 
Inför denna omgång är fyra spelare avstängda. Växjö DFF har såväl Stina Lennartsson som Sandra Lindqvist avstängda. Kungsbacka har Mimmi Asperot avstängd och Djurgården tvingas avstå Ingibjörg Sigurdardottir.
 
En intressant sak att notera är att Eskilstuna United är ett av de allra bästa lagen efter VM. De ligger tvåa i en tabell som är räknad från den 20 juli tills idag. Leder den tabellen gör Rosengård på 18 poäng. Anmärkningsvärt tycker jag att Piteås resultat är. De har endast tagit åtta poäng på åtta matcher och det har gjort att de inte har med titel-racet att göra.
LB07 har tagit sex av sina tio poäng efter VM och därmed kravlat sig över det negativa strecket. Även Växjö har gjort det bättre efter VM och tagit11 av sina 16 poäng efter VM.
 
Lördagens matcher
 
Eskilstuna United - Kopparbergs/Göteborg
Detta är ingen lätt uppgift för Göteborg, och kan mycket väl vara en tuva att snava över i jakten på guldet. Eskilstuna är, som sagt, ett av de mest formstarka lagen i ligan och har tre raka matcher utan förlust. Göteborg är också formstarkt och har ett antal poängspelare på plan; bland annat nyutnämnde landslagsspelaren och skytteligeledaren Rebecka Blomqvist. 
Jag tror Göteborg klarar detta och jakten på guldet fortsätter.
 
Tips: 1-2
 
KIF Örebro - Kristianstad 
Även denna match är öppen och oviss. Örebro förlorade överraskande mot LB07 innan landslagsuppehållet och formen vacklar en aning. Båda lagen har varit varannan veckas lag under en period, där de vunnit en och förlorat eller kryssat en. Örebro har en boostad Heidi Kollanen, som startade i Finlands EM-kval mot Albanien och gjorde dessutom mål. 
Båda har en liten chans på medalj och behöver vinna, men jag tror att Örebro är vassare och har en viss fördel av hemmaplan. Sedan har laget en slug Stefan "Lilla Gubben" Ärnsved kvar på bänken och han slapp några vidare represalier efter utfallet mot en fjärdedomare.
 
Tips: 1-0
 
Kungsbacka - Vittsjö
Vittsjö har ett synnerligen bra läge att göra sin bästa allsvenska säsong någonsin och har till och med chansen på guldet. Detta är en match laget inte kommer att missa. Kungsbacka hade en uppgång i och med segern för ett par veckor sedan mot Linköping. När man sedan veckan efter förlorade mot LB07 kändes det som energin tröt och hoppet och tron släcktes. 
Hemmalaget har dessutom anfallaren Mimmi Asperot avstängd sedan hon ådragit sig tre varningar; den senaste efter en vårdslös tackling på Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg.
 
Tips: 0-4
 
LB07 - Piteå
LB07:s form har varit bättre än de två andra bottenlagen i ligan och det har burit dem över strecket. Piteås form har varit svag. Norrbottningarna har endast tagit tre poäng på de fyra senaste matcherna och det har kostat en tätplats.
Jag tror att skånskorna kan ta poäng i denna match och det grundar jag på motivation. Piteå kan inte nå annat än bättre placering, vilket givetvis kan vara en motivator i sig. LB07 slåss fortfarande för sitt liv och en förlust skulle kunna innebära att man är på nedflyttningsplats.
 
Tips: 1-1
 
Söndagens match
 
Rosengård - Djurgården
Ligans formstarkaste lag efter VM är Rosengård. 18 poäng har laget tagit och gjort 20 mål på åtta matcher. Djurgården befinner sig i andra änden av samma tabell; de har tagit tre poäng och endast svarat för sex gjorda mål. Alla känner också till att det varit tubulent i klubben med tränarbyten och nya förluster.
I Rosengård är det mesta uppåt men de fick en tung skada på skotska landslagsspelaren Fiona Brown, så hon ådrog sig en broskskada i knäet.
Jag tror inte att denna match skänker någon ljusning för Djurgården, utan Rosengård kommer att ånga på.
 
Tips: 3-1
 
Måndagens match
 
Växjö - Linköping
Jag har tidigare "siat" om att Linköping kommer att tappa poäng i Växjö på måndag, men jag ser mig nöd och tvungen att förändra den tron. Anna Anvegård har försvunnit och det har vi tjatat nog om, så det är ingen parameter i min förändrade tro. I stället är det att Växjö faktiskt har två avstängda spelare i och med att Stina Lennartsson och Sandra Lindkvist ådragit sig för många varningar. Det innebär också att Växjö tvingas byta ut hela sin högersida. Dessutom är Emmi Alanen ett oskrivet blad i och med att hon dragits med en fotledsskada under en tid.
Linköping har fortfarande chansen till guld, även om den är liten.
 
Tips: 0-2
 
 
#1 - - Anonym:

Nr.7 i Kungsbacka klart bäst på planen mot Vittsjö, överlägset

Svar: Hej anonym. Själv tyckte jag att Lina Gerhardsson var väldigt bra och kul att hon var tillbaka.
Damallsvenskan.blogg.se