"Sanne Troelsgaard kavlade upp sin kortbyxor och körde"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Beata Kollmats, Caroline Seger, Clara Markstedt, Elin Rubensson, Emma Kullberg, Emma Östlund, Eveliina Summanen, FC Rosengård, Filippa Curmark, Hanna Bennison, Heidi Kollanen, Jelena Čanković, Johanna Andersson, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Kopparbergs/Göteborg, Marcus Lantz, Michelle De Jongh, Nellie Persson, Sabrina D´Angelo, Sandra Adolfsson, Sanne Troelsgaard, Tess Olofsson, Tove Almqvist, Vilde Bøe Risa, Zećira Mušović
Hösten är här. Hösten är här och det märktes inte minst på söndagens matcher. På Valhalla var det inledningsvis kamp. På Vittsjö idrottspark var det kamp hela vägen.
 
Vinden pinade lite varstans i denna omgången. Det blåste. Det regnade. Det kämpades och slets. Det var så nära kvalmatcher man kan komma. Det var ångest och det var tillförsikt. Vinnare i denna omgång blev Rosengård, Vittsjö och LB07.
Sanne Troelsgaard kavlade upp sin kortbyxor och körde. Hon och hennes Rosengård körde på så bra att de kopplat ett bastant grepp om titeln. I botten kavlades inga byxor upp. Istället rullades gardinen ned ytterligare en bit för Djurgården.
 
 
Kopparbergs/Göteborg - Rosengård 0-2
 
Tränare i Göteborg, Marcus Lantz hade inget annat val än att gasa från start. Det var en självklar taktik och jag hade gjort samma sak, men det var rena självmordet. Göteborg inledde bra och hotade suveräna FC Rosengård inledningsvis, men mattades efter cirka 60 minuter. Julia Zigiotti Olme var bra. Vilde Bøe Risa, Filippa Curmark och Elin Rubensson var bra. Bränslet tog slut hos Göteborg, precis som jag trodde att det skulle göra. Göteborg var inte nära att vinna och Rosengård visade hur bra laget är. Vilken match Sanne Troelsgaard och Caroline Seger gjorde! Troelsgaard förlorade inte en enda duell och serverar också offensiva passningar. Seger förlorade inte en andraboll. 
Jelena Čanković kom in och var hänsynslöst bra. Anna Anvegård gjorde mål. Hanna Bennison är totalt orädd, oerhört kompetent i den individuella tekniken och är en spelare som kan öppna upp vilken match som helst. Jag njuter av att se Rosengård just nu och Göteborg fick betala priset. 
Laget tvingades byta ut Bøe Risa, Rubensson och Kollmats och det avgjorde matchen. Rosengårds 2-0-mål gjordes av Hanna Bennison och med Beata Kollmats på plan hade hon inte fått stå så fri och skjuta in det matchavgörande målet.
Innan Rosengård tog över i den andra halvleken så var matchen präglad av kamp och vilja. Julia Zigiotti Olme gick in i en mängd dueller och fick och gav mycket stryk. Sanne Troelsgaard hade, som vanligt, kavlat upp sina kortbyxor och dominerade. Julia Roddar fick ont i huvudet efter en duellt med Zigiotti Olme. Zećira Mušović fick stryk av Zigiotti Olme i en duell. Som jag sa, så inledde Göteborg bäst, men skadeavbrotten gynnade inte Göteborg, snarare fick Rosengård lite andrum att jobba sig in i matchen.
 
Många pratar om att Vittsjö inte ska hålla, men just nu är det de som är utmanare till guldet och inte Kopparbergs/Göteborg. Jag ser inte att Vittsjö på något sätt sackar; tvärtom. De visar styrka och moral och det kan bli så att serien inte avgörs förrän den 26 oktober, men Rosengård har onekligen kopplat greppet.
Jag måste åter igen hylla hylla domare Tess Olofsson som med stor pondus ledde en av årets viktigaste matcher. Hon går in och tillrättarvisar när hon behöver och låter spelet flyta på när hon ska det. Hon genomskådade också en misstänkt straffsituation, där hon inte blåste och det var helt rätt. Tess Olofsson har ingen konkurrens om vem som är landets bästa domare.
 
0-1 Anna Anvegård (74)
0-2 Hanna Bennison (77)
 
Vittsjö - KIF Örebro 1-0
 
Vilken fight det blev. Närkamper. Spänning. Dramatik. Bortdömda mål och utvisningar. Vittsjö visade att de är stabila och vann kampen, med matchens enda mål. Det var dock inte självklart att Vittsjö skulle vinna och jag har tidigare varit kritisk mot vissa domslut i ligan. Så också idag. 
Örebro tog ledningen efter 25 minuter. Situationen, som jag ser det, inleddes med en frispark som gick mot Vittsjös Sandra Adolfsson och Örebros Evelliina Summanen och där Adolfsson tacklar Summanen. Bollen gick dock ut mot Heidi Kollanen som satte 0-1. Det var i alla fall vad jag trodde, men icke. Målet blev helt enkelt bortdömt för offside då domarteamet bedömde det som att Emma Kullberg stod i offside-position och påverkade sitiationen så pass mycket att det störde Sabrina D´Angelo i Vittsjös mål. I situationen, som jag ser det, kan det både vara offside till Vittsjös fördel och straff till Örebros fördel. Det blev offside och det är lite typiskt för ett lag i medgång. Man har lite flyt även med domslut. Jag skulle säga att Vittsjö kom undan med blotta förskräckelsen i den situationen.
Istället kunde Michelle De Jongh bli matchhjälte i och med att hon fick göra matchens enda mål efter 55 minuter. En riktigt delikatess där de Jongh hängde upp bollen i det bortre krysset.
 
Annars var det, i mina ögon, en "kryss-match". Örebro hade flera chanser att göra mål, men hade inte marginalerna på sin sida. Det hade i och för sig inte heller Vittsjös Tove Almqvist och Clara Markstedt när båda träffade ribban i samma anfall och i situationerna efter varandra.
Örebro var nära när Emma Kullberg inte nådde ända fram för att styra in 1-0 efter 18 minuter. De var nära när Heidi Kollanen lobbade sitt friläge utanför målramen. De var nära när samma Kollanen höll på att styra in 1-1 efter en dyg timme och de var nära att Emma Östlund rullade in 1-1 med en kvart kvar. Det blev inte mer än nära för Örebro.
Jag trodde annars att utvisningen på Vittsjös Nellie Persson, efter cirka 70 minuter, skulle påverka Vittsjös andrabollsspel. Så långt in i matchen hade nämligen Johanna Andersson och Nellie Persson vunnit de flesta andrabollarna. Hur skulle Johanna klara av mittfältet utan Nellie Persson på plan? Svaret blev att det gick ju bra.
 
1-0 Michelle De Jongh (55)
 
Djurgården - LB07 0-0
 
Såklart att Djurgården borde vunnit denna match, men laget har inte det flyt man hade behövt. Laget har heller inte den kvalitet de hade behövt. 
Jag har enbart sett höjdpunkterna från matchen och där kan man se att LB07 räddade på mållinjen vid ett par tillfällen, men man kan också se att DIF saknar det där lilla extra i offensiv box för att avgöra fotbollsmatcher.
DIF hade 10-4 i skott och 11-3 i hörnor. Med den statistiken ska man ha tre poäng med sig. Djurgården fick en, och det var inte tillräckligt för hemmalaget. De hade behövt vinna.
Gardinen rullade ned en liten bit till, men jag tänker inte dömma ut Djurgården ännu. I nästa omgång har laget ett slitet Göteborg på hemmaplan; LB07 har ett formtoppat Kristianstad. Allt kan kastas omkull om en vecka och blivande Malmö FF förvisas till nedflyttningsplats, medan Djurgården är på grön kvist igen. Mycket ångst ska upplevas innan detta är över.
 
Piteå - Växjö 4-1 (1-1)
Piteå återfick lite av självförtroendet när laget på söndagen besegrade Växjö med 4-1. Det kan tyckas att det är stora siffror, men det blev inte helt enkelt för PIF. De tre sista målen kom nämligen under sista kvarten av matchen.
Målen hade kunnat komma ännu tidigare och jag tänker framförallt på dubbelribban redan efter 3 minuter. Nina Jakobsson nickade i ribban och returen sköt Madelen Janogy i samma måldel.
Segern borde innebära att Piteå fick en liten boost att kunna vända på underläget de skaffat sig i Champions League, där returen mot Brøndby spelas om elva dagar. 
 
1-0 Julia Karlernäs (41)
1-1 Emmi Alanen (44)
2-1 Madelen Janogy (75)
3-1 Julia Karlernäs (79)
4-1 Olga Ekblom (83)