Kattens lek med råttan i Malmö

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Brett Maron, Clara Markstedt, Danielle Rice, Djurgårdens IF, Ebba Hed, Elisa Lang Nilsson, Elisabet Gunnarsdottir, Emelie Lövgren, Emilia Hjertberg, Emma Berglund, Eskilstuna United, FC Rosengård, Felicia Rogic, Hanna Persson, Heather Williams, Heidi Kollanen, Jenna Hellstrom, Jennifer Pelley, Jessica Samuelsson, Johanna Rytting Kaneryd, Julia Tunturi, Julia Zigiotti Olme, June Pedersen, KIF Örebro, Kajsa Törnqvist, Karin Lundin, Kayla Braffet, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Lina Gerhardsson, Loreta Kullashi, Madelen Janogy, Marcus Lantz, Mia Carlsson, Mimmi Paulsson-Febo, Moa Öhman, NIna Jakobsson, Ngozi Okobe, Pernilla Larsson, Piteå IF, Sanne Troelsgaard, Sif Atladóttir, Sofie Svava, Sophie Sundqvist, Stefan Ärnsved, Svava Gudmundsdottir, Tess Olofsson, Vilde Bøe Risa, Vittsjö GIK, Zećira Mušović
Vittsjö, Rosengård och LB07. Där har ni de stora vinnarna i kampen om guldet och i kampen om att hålla sig kvar i ligan. Djurgården och Kungsbacka ser allt mer ut som elitettan-lag.
 
Av det jag sett under denna omgång så finns det inget bättre lag i ligan än FC Rosengård. De spelar den bästa fotbollen, är mest effektiva och har den bästa truppen. Sanne Troelsgaard, Sofie Svava, Johanna Rytting Kaneryd, Anna Anvegård. Jag kan räkna upp spelare för spelare. Alla gör det bra och alla verkar veta exakt vad de ska göra i alla lägen. Den ende spelaren i Rosengård som inte får chansen att delta är målvakten Zećira Mušović. Det som kommer emot henne löser hon dock på ett bra sätt, eller så står lagkamrater och räddar på mållinjen.
 
Eskilstuna - Kopparbergs/Göteborg 2-1
Detta var ingen praktsensation, men i alla fall en liten sensation. Eskilstuna är inget dåligt lag och de har många spelare som är i form. Loreta Kullashi, Felicia Rogic, Ngozi Okobi för att nämna några.
Att Eskilstuna besegrade Göteborg var inte på något sätt orättvist, men det kunde också slutat oavgjort. 
Göteborg tog ledningen genom Julia Zigiotti Olme, sedan kvitterade Loreta Kullashi Göteborgs ledning. 
En annan spelare som just nu är i form är finskan Julia Tunturi. Hon blev inbytt senast mot Kungsbacka och satte genast sin prägel på matchen då, och igår avgjorde hon genom att göra segermålet på Tunavallen.
Jag är bekymrad över Göteborgs mående inför Champions league. Laget är tunt och man tvingas gå runt på få spelare. Emma Berglund verkar inte få någon rätsida på sin skada och i går tvingades norska innermittfältaren Vilde Bøe Risa kliva av med överbelastning i både fram och baksida lår samt vader. Jag begriper inte hur de ska få ihop detta. Spelarna är slitna och de ska spela match var tredje dag från den 11 till den 29 september. 
Till Göteborgs Posten säger tränare Marcus Lantz:
- Vi ser alltid till spelarnas bästa, har hon ont (Bøe Risa) får någon annan spela.
Vem, undrar jag då? Igår satte Göteborg in anfallaren Karin Lundin när Bøe Risa tvingades kliva av efter en knapp kvart. Jag skulle säga att Göteborg inte kan ersätta norskan om hon inte kan spela i Champions League eller allsvenskan.
 
Kungsbacka - Vittsjö 0-1
Vittsjö var det klart bästa laget på Påskbergsvallen och vann planenligt. Gästerna hade ett skott i ribban (Summer Green) och ytterligare någon chans. Framförallt hade man det mesta av spelet. 
Trots det så hade det inte varit orimligt att Kungsbacka tagit poäng. Det uppkom ett par handssituationer som mycket väl kunnat resulterat i straff.
Jag tyckte mig se en viss underskattning hos gästerna. Det lilla extra fattades framför mål. Om det berodde på hennes timing eller underskattning när Clara Markstedt brände ett öppet läge i första och ett i andra vill jag låta vara osagt.
Målet kom hursomhelst först i den andra halvleken. Det var Ebba Hed som satte fart från halva plan och hamnade till slut fri mot Kungsbackas målvakt Moa Öhman. Öhman gjorde en bra match, men vid måltillfället tappade hon bollen, som Clara Markstedt kunde ge den sista farten över mållinjen.
Vittsjö vann och de gjorde det rättvist. Vittsjö vann inte bara på plan. De vann också läktarmatchen. Mellan 50-75 tillresta supportrar hejade och sjöng fram Vittsjö som nu är tvåa i tabellen.
I Kungsbacka var Lina Gerhardsson tillbaka och det var kul att se. Hon var en av de bästa på plan och tillsammans med Emilia Hjertberg utgör de ett mycket bra mittbackspar.
 
LB07 - Piteå 1-1
Både Nina Jakobsson och Medelen Janogy hade chansen att ge Piteå ledningen i den första halvleken. Så blev det inte. Istället var det Sophie Sundqvist som gav hemmalaget ledningen i den andra halvleken. Förspelet till det målet måste tillskrivas Elisa Lang Nilsson, som likt en murbräcka tryckte sig förbi Emelie Lövgren och June Pedersen i Piteås försvar och serverade en framstötande Sundqvist.
Piteå hade, som sagt, chansen att ta ledningen innan LB07:s ledningsmål. Jag anser dock att gästerna från Norrbotten hade tur som fick med sig en poäng. Med knappt tio minuter kvar av matchen fick, med betoning på fick, laget en straff. I en duell mellan Madelen Janogy och Hanna Persson inne i straffområdet föll Janogy och den danska domaren Nanna Andersen blåste straff.
Jag har varit inne på det förut och det tåler att upprepas. Spelarna har sprungit förbi domarna i vår högsta liga. Spelarna är på en annan nivå än vad rättskiparna är. Det finns lysande undantag i domare som Tess Olofsson och Pernilla Larsson. I övrigt är det ganska blekt. Straffen som Piteå fick betydde att det är fortsatt tight i botten. Visserligen är en poäng bra för LB07 om man tittar inför matchen, men sättet de tappade två poäng på är inte okej. Det är möjligt att Hanna Persson är lite grand i ryggen. Det är också fullt möjligt att Persson träffar Janogys fot. Min känsla är trots det att straffen är en skänk från ovan för Piteå.
 
KIF Örebro - Kristianstad 0-1
Även denna match avgjordes på en straff. Fast denna straff var allt annat än tveksam. Heidi Kollanen kom helt fel emot Svava Gudmundsdottir och kapade henne innanför straffområdet. Som vanligt var det Therese Ivarsson som slog för straffen. Att den tjejen har självförtroende när det kommer till straffar råder det inget tvivel om. Ivarsson satte sitt tionde mål för året genom att slå straffen högt, till vänster om Mimmi Paulsson Febo. Om bollen gick via stolpen eller inte vill jag låta vara osagt, men mål blev det i alla fall och det blev också matchens enda mål.
Annars var det en match som Örebro borde kunna vinna. De skapade tillräckligt med chanser för att ta tre poäng. Kayla Braffet sköt utanför och hon sköt i stolpen. Jenna Hellstrom sköt utan att lyckas överlista Brett Maron i KDFF:s mål. Heather Willams försökte utan att lyckas. Jenna Hellstrom sköt igen, denna gång i ribban.
- Vi började matchen väldigt bra, men sedan är vi totalt överkörda, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir efter matchen.
Synonymt med Örebros chanser var att Kristianstads målvakt Brett Maron stod i vägen. Hon tippade Hellstroms skott till hörna vid första tillfället och upp i ribban vid det andra. När inte Maron räddade fanns Kajsa Törnkvist, i KDFF:s försvar med en hjälpande fot. 
Kristianstad tvingades starta matchen utan Sif Atladottir och Mia Carlsson och det är givetvis tunga avbräck för Kristianstad.
Just målvakter var något av matchens snackis. Brett Marons insats var klanderfri, men i upptakten av matchen tvingades hemmalaget att byta ut Danielle Rice sedan hon kolliderat med gästernas anfallare Svava Gudmundsdottir. Rice uppgavs varit medvetslös i fyra minuter och fördes givetvis till sjukhus. Det uppgavs efter matchen att Rice fått en kraftig hjärnskakning och jag hoppas givetvis att hon snart repar sig. Jag tror dock att hela hennes säsong kan vara över. Dessutom berättade Örebros tränare Stefan Ärnsved efter matchen att Rice tidigare haft problem med en whiplash-skada och tidigare hjärnskakningar. Med den historiken ser i alla fall jag en fara för hennes forsatta karriär. Oerhört trist och tråkigt för Danielle Rice. 
 
Rosengård - Djurgården 3-1
Det är en direkt felaktig metafor att använda när man säger att det var kattens lek med råttan. Jag tror inte att DIF vill bli liknade vid någon gnagare, men det var faktiskt bara ett lag på plan denna söndagseftermiddag.
Jösses vad det blev åka av för Djurgården i matchen på Malmö ip. 
Efter 17 sekunder gjorde Anna Anvegård 1-0 efter slarv i DIF:s uppbyggnadsspel. I minut 13 var det dags igen. Sex Djurgårds-försvarare följde bollens bana. Samtliga spelare glömde bort Anam Imo och Anna Anvegård på bakre stolpen och naturligtvis kan man inte släppa två sådana spelare obevakade. 2-0 var därmed ett faktum och ett nytt exempel på att Djurgårdens försvarsspel icke håller allsvensk nivå.
Under den första kvarten var det målchans varje gång som Rosengård kom in på offensiv planhalva och det stod faktiskt hela 15-1 i avslut på mål efter 45 minuter och 28-5 efter 90. Att det inte blev större siffror kan Djurgården tacka målvakten Jennifer Pelley för, som stod för ett antal fina räddningar och det faktum att hemmalaget inte behövde förta sig för att vinna. De kunde helt enkelt spela av den andra halvleken på ett kontrollerat sätt.
I den andra halvleken tilläts Djurgården att skapa ett par chanser och även reducera FCR:s 2-0-ledning genom Mia Jalkerud, men var egentligen aldrig nära någon poäng.
Värt att notera från matchen var att Jessica Samuelsson gjorde come-back när hon efter 58 minuter bytte av Johanna Rytting Kaneryd.