Ödesmättade cupmatcher både i toppen och i botten

Publicerat i: Allmänt Anna Anvegård, CD Tacon, Danielle Rice, Djurgårdens IF, Emma Berglund, Eskilstuna United, FC Barcelona, FC Rosengård, Jelena Čanković, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Linköpings FC, Madelen Janogy, Mia Carlsson, Mimmi Asperot, Mimmi Paulsson-Febo, NIna Jakobsson, Nina Jacobsson, Osinachi Ohale, Piteå IF, Raymond Verhejen, Real Madrid, Sif Atladottir, Sofie Svava, Vilde Bøe Risa, Växjö DFF
Så här i slutskedet av OBOS Damallsvenskan händer det massa saker. Champions League. Övergångar. Rykten om uppköpta klubbar. Det är onekligen spännande på många plan.
 
Osinachi Ohale lämnar Växjö DFF för CD Tacon och enligt rykten fick Växjö an offer they could´t refuse. I en redan sargad ekonomi var valet säkerligen enkelt för den småländska klubben att tacka ja till. Tacon inledde ju ligaspelet med en förlust med 9-1 mot Barcelona och med tanke på att CD Tacon också är Real Madrid så förstår jag att de vill förstärka sin defensiv.
I Malmö-området händer det också saker. Bara något dygn efter att jag skrivit att jag ville se damallsvensk fotboll på arenor som anstår den yppersta eliten så gick rykten ut om att Malmö FF och LB07 eventuellt kommer att gå samman.
 
Det som står närmast för dörren är kvällens inledande match i allsvenskans 17:e omgång mellan Linköping och Eskilstuna. LFC har massor att bevisa och behöver en seger för att ta tillbaka min misstro kring deras kvaliteter i årets damallsvenska.
 
Fredagens match:
 
Linköping - Eskilstuna
Eskilstuna kommer från en stark seger mot Kopparbergs/Göteborg senast. Linköping gjorde ett dåligt resultat mot Växjö när de föll med 1-0 på Myresjöhus arena i Växjö. LFC har mängder att bevisa och, som jag sagt tidigare, har stjärnorna mycket kvar att leva upp till.
Linköping har fortfarande en stor chans att haka på andraplatsen och på så sätt knipa en Champions League-plats. Om de ska klara det MÅSTE de vinna mot Eskilstuna och de MÅSTE definitivt vinna sina hemmamatcher. De har inte råd att gå på fler minor som de gjort mot Kungsbacka och till viss del Växjö.
Eskilstuna är bra just nu och har fått ihop ett kollektiv som drar åt samma håll; i alla fall när man ser deras prestationer.
 
Tips: 1-1
 
Lördagens matcher:
 
Kristianstad - Kungsbacka
Även Kristianstad har chansen att nå Champions League-plats och i denna omgång har de en stor chans att ta rygg på ärkerivalen Vittsjö. Hemmalaget har två raka segrar och två raka utan att släppa in mål. Just nu är KDFF i en bra period. 
Det andra KDFF; Kungsbacka DFF har å sin sida inte gjort mål på tre matcher och ligger hopplöst sist i tabellen. Varje match är en måstematch. Kungsbacka får tillbaka Mimmi Asperot, som var avstängd senast. 
Kristianstad missar inte denna match och förhoppningsvis får de tillbaka Sif Atladottir och Mia Carlsson i försvarslinjerna.
 
Tips: 4-1
 
Söndagens matcher:
 
Piteå - Växjö
Växjö har snart tappat ett halvt lag under pågående säsong. Osinache Ohale, Anna Anvegård, Jelena Cankovic har alla försvunnit. Hur mycket klarar Växjö av att tappa innan resultaten havererar?
Piteå fick ett tufft resultat i Cahmpions League samtidigt som de halkat efter i allsvenskan. PIF:s självförtroende borde vara i botten och det kan verka som att matchen mot Växjö ska vara en relativt enkel match för laget. 
Jag tror dock inte det blir helt enkelt. Piteå kommer inte att köra över Växjö utan det kommer att bli en jämn match. Kanske att Madelen Janogy eller Nina Jacobsson avgör på stopptid eller något i den stilen.
 
Tips: 2-1
 
Vittsjö - KIF Örebro
Örebros Danielle Rice ådrog sig en svår huvudskada i förra matchen och enligt uppgifter har hon en allvarlig hjärnskakning. När man pratar om huvudskador i fotboll finns det manualer att utgå ifrån som kallas för hjärntrappan. Enligt denna så kommer inte Rice spela mera i år. Sådana skador är alltid tråkiga och de ska framförallt tas på allvar med tanke på att Danielle Rice har ett långt liv att leva även efter fotbollen.
Tur i oturen för Örebo är att man har ytterligare en målvakt som är minst lika bra som Rice och heter Mimmi Paulsson-Febo. Örebro står och faller således inte med Daniella Rices skada.
Örebro är inne i en negativ trend då man förlorat två raka matcher. Jag tycker dock att laget har stora kvaliteter såväl offensivt som defensivt och kan störa guldjagandes Vittsjö.
Vittsjö är heller inget lag som visade upp någon storform i förra omgången. De gjorde en svag prestation mot Kungsbacka men lyckades trots det att ta tre poäng. Starkt.
 
Tips: 1-1
 
Kopparbergs/Göteborg - Rosengård
Detta är omgångens stora "cupmatch". Det är vinna eller försvinna för Göteborg och det är vinna eller spänning för Rosengård.
Jag är medveten om att jag upprepar mig, men det tål att upprepas. Göteborg har problem med numerären i sin trupp. De går runt på få spelare och de börjar att få betala priset nu. Vilde Bøe Risa klev av med överbelastning i lår och vader. Emma Berglund verkar inte bli frisk. Spelare som var med i VM har inte fått någon återhämtning utan bara kört på. Göteborg har inte kunnat efterfölja gurun Raymond Verhejens syn på periodisering och i slutändan genererar det överbelastningsskador.
Rosengård har följt Verhejens manual på ett bättre sätt och har kunnat rotera på flera spelare. De kommer att få betalt för det nu. På lördag är guldjagandet över för Göteborg. 
Jag ser framför mig hur Rosengård tar ledningen och att Göteborg trycker på för en kvittering. Jag ser framför mig hur Sofie Svava ställer om på vänsterkanten, spelar in bollen till Anna Anvegård som avgör matchen i 91:a matchminuten.
 
Tips: 0-2
 
Djurgården - LB07
Detta är nästa cupmatch. Även här är det vinna eller försvinna. Om Djurgården förlorar denna match så är sannolikheten stor att det heller inte nästa år blir något Stockholms-derby mellan DIF och Hammarby eller AIK.
Mitt förtroende för DIF:s kvaliteter är körd i botten och jag tror inte att de har förmågan och självförtroendet nog för att ta tre poäng i denna match. Är det så att Irma Helin tvingas avstå matchen, som det ryktas, och om de har Mia Jalkerud på bänken då ger jag inte DIF stora chanser i måstematchen.
Jag tycker att LB07 visat upp en större moral och självförtroende och det kommer att räcka för att vinna på Stadion. Tre poäng innebär att LB07 kommer att ha fem poäng ner till nedflyttning samtidigt som det återstår fem omgångar.
 
Tips: 0-1