"Vi kommer att vara kvar i Köpenhamn till lördag"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Bayern München, Brøndby IF, Djurgårdens IF, Emma Kullberg, Eskilstuna United, FC Rosengård, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Hanna Folkesson, Heather Williams, Heidi Kollanen, Irma Helin, KIF Örebro, Kayla Braffet, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, Lina Hurtig, Linda Nyman, Linköpings FC, Loreta Kullashi, Magnus Olsson, Maria Nilsson, Mimmi Larsson, Ngozi Okobe, Nilla Fisher, Olivia Schough, Piteå IF, Portia Boakye, Stina Blackstenius, Vaila Barsley, Vittsjö GIK
 Omgångens hetaste match går på Valhalla i Göteborg. Vem ska koppla greppet om Champions League-platsen? Blir det Vittsjö eller blir det Kopparbergs/Göteborg? Eller ska Kristianstad fortsätta att slugga sig fram och roffa åt sig den platsen?
 
Med fyra omgångar kvar är det mer eller mindre avgjort om guldet. Det är FC Rosengård som kommer att ta det, även om det inte är klart i teorin. I praktiken är det i det närmaste klart och jag har i tidigare inlägg förklarat varför Rosengård är 2019 års guldlag, så det tänker jag inte upprepa.
Det återstår dock en hel del kamp om andra platser i serien och de flesta är ångestladdade. Vittsjö har som bäst en sjätteplats så allt över det är en vinst för klubben. 
Kopparbergs/Göteborg har säkerligen större ambitioner än såhär så allt annat än Champions League-plats för dem är ett misslyckande.
Kristianstads DFF kom fyra i fjol och vill säkerligen förbättra det, men har ännu så länge gjort en helt godkänd säsong. Inte fantastisk men okej.
Eskilstuna började illa, men har efter hand gått från klarhet till klarhet och behöver inte känna sig stressade längre.
Piteå är regerande mästare och har underpresterat. Deras ångest, eller missnöje, ligger troligen tillbaka i tiden och behöver inte spela med någon kniv mot strupen över huvud taget längre. De behöver i stället fokusera på nästa säsong och att förbättra placeringarna så gott det går i år.
Den allra största ångesten torde Djurgården känna. Det känns inte som att någon match kommer att bli enkel för DIF och sak samma gäller för LB07. Malmö FF väntar runt hörnet med åtta miljoner kronor att spendera på säsongen 2020. 
 
Så; för att sammanfatta det:
Vittsjö - ingen ångest bara bonus för varje steg över sjätte plats.
Kopparbergs/Göteborg - press, på gränsen till ångest om man inte ens når Champions League 2020.
Kristianstad - ingen ångest bara bonus för varje steg över fjärdeplatsen.
Eskilstuna - kan spela avslappnat.
Piteå - lite ångest, men en bonus om de kan ta Champions league-plats.
Djurgården - mycket ångest i varje match som återstår
LB07 - mycket ångest i varje match som återstår.
 
 
Omgång 19 inleder redan under torsdagen och då är det ett möte mellan de två största besvikelserna i årets allsvenska. Linköping mot Djurgården.
 
Torsdagens match
 
Linköping - Djurgården
Nilla Fischer är skadad, men blev nyligen uttagen i världslaget, och är troligen inte med i torsdagens match.
Det är tjatat om länge från min sida, men Mimmi Larsson, Stina Blackstenius och Lina Hurtig är riktiga profilspelare i LFC. På fyra allsvenska matcher har endast Blackstenius gjort mål och det enda målet under den perioden kom mot Kopparbergs/Göteborg i slutet av augusti. De vet själva om det. Klubben vet om det. Alla vet om det. Det är underkänt och de har tonvis kvar att bevisa.
Även Djurgården har profilspelare i Olivia Schough och Hanna Folkesson. I DIF är det i stället Irma Helin som klivit fram som en av de viktigaste spelarna i laget.
I matchen mot Linköping har dessutom DIF Portia Boakye avstängd.
Det skulle inte förvåna mig om samtliga offensiva profilspelare i LFC kliver fram nu och att de tystar lite av kritiken emot dem.
 
Tips: 3-0
 
Lördagens matcher
 
Kungsbacka - Rosengård
Kungsbacka bröt många barriärer i måndagens match mot Växjö på bortaplan. De tog äntligen poäng igen. De gjorde äntligen mål igen. De gjorde fler än två mål i en allsvensk match, vilket aldrig hänt tidigare. Givetvis kan det ha gett en liten boost in i matchen mot Rosengård. Men inte tillräckligt för att överhuvud taget röra mästarna.
Kungsbacka sökte om dispens att få spela på sin ordinarie hemmaarena, Tingbergsvallen i Kungsbacka, men det ville inte Rosengård gå med på. Det kan ge en boost i motivation, där laget går ihop mot en fiende som satt käppar i hjulet för en dröm. Men inte tillräckligt för att överhuvud taget röra mästarna.
I Kungsbacka har jag tyckt att finskan Linda Nyman varit ganska bra som defensiv mittfältare och i veckan fick hon bekräftelse för det då hon blev uttagen i det finska landslaget, som ska möta Albanien i EM-kval den 10 oktober.
 
Tips: 1-5
 
LB07 - Växjö DFF
Växjö var på stort bjudningshummör när laget möte jumbon Kungsbacka i måndags. Växjö släppte in hela fem mål och det är så klart underkänt. Givetvis har tränarna Magnus Olsson och Maria Nilsson pratat och jobbat med det efter det. Växjö är i stort sett klara för allsvenskt spel 2020, även om det inte är helt klart. LB07 har betydligt mera att spela för.
Det är bara Kungsbacka som gjort färre mål än LB07 i årets allsvenska. LB har gjort 15 och Kungsbacka 12 mål. Växjö vill säkerligen säkra hemmåt så att man inte släpper in allt för mycket, likt måndagens match.
 
Tips: 1-0
 
Söndagens matcher
 
Kopparbergs/Göteborg - Vittsjö
Detta är onekligen omgångens största match. Kopparbergs/Göteborg var min guldfavorit innan serien startade. Vittsjö var inte min guldfavorit. Ingen av dem slåss om guldet, men de slåss verkligen om en Champions League-plats. 
Samtidigt som jag skriver detta ser jag Kopparbergs/Göteborg match mot Bayern München på Göteborgs Postens hemsida. Det jag ser är ett Göteborg som är tillbakapressat och sådant kostar mycket energi. Frågan är hur mycket energi det kostar. Visserligen vann de matchen med 1-0 men det räckte inte till avancemang och nu kan de fokusera fullt ut på att få ett nytt Europa-äventyr nästa säsong.
Givetvis är det roligt att nå långt i Champions Lague, men med tanke på motståndet och resultatet på hemmaplan så tror jag att Göteborg kommer att satsa mest mentalt och fysiskt fokus på att försöka knipa en CL-plats även 2020.
Vittsjö har kunnat vara hemma och träna, medan Göteborg rest till München för att spela toppinternationell fotboll. Samtidigt anade, i alla fall jag, en temposänkning i det mesta som Vittsjö gjorde i förra matchen mot Eskilstuna.
Jag tror trots allt att Göteborg tar chansen och vinner hemma i Göteborg.
 
Tips: 2-1 
 
Kristianstad - Piteå
Kristianstad jagar mycket just nu. De jagar en bättre placering än i fjol. De jagar Champions League-plats, och är närmare en sådan än Piteå. De jagar också ärkerivalen Vittsjö, där de säkerligen vill förbi dem. 
Piteå spelar Champions League-match mot Brøndby under torsdagen och ska sedan möta Kristianstad på söndagen. 
- Vi kommer att vara kvar i Köpenhamn till lördag, säger sportchef i Piteå, Leif Strandh och fortsätter:
- Vi tränar på fredag eftermiddag och sedan tar vi buss till Krisitanstad på lördag förmiddag.
Det verkar vara det klokaste valet som Piteå kan göra eftersom man då slipper en massa mil i luften och på vägarna.
 
Tips: 2-1
 
KIF Örebro - Eskilstuna
Till att titta på ur ett rent underhållningsperspektiv så tycker jag att detta är två av ligans mest underhållande lag att följa. De har många offensiva och roliga spelare att titta på. 
I Örebro tänker jag främst på Heidi Kollanen, Heather Williams och Kayla Braffet. I Eskilstuna tänker jag på Ngozi Okobi, Loreta Kullashi, Fanny Andersson och Felicia Rogic. 
Detta borde borga för en trevlig tillställning. 
Det stora problemet för de offensiva spelarna är att Eskilstunas Vaila Barsley och Örebros Emma Kullberg inte kommer vilja släppa förbi någon. Jag har också tyckt att de är två av de största defensiva profilerna i årets allsvenska.
Eskilstuna har en bättre form och mera att spela för och det räcker till seger mot ett Örebro som dessvärre tappat formen och inte vunnit sedan segern mot Djurgården i slutet av augusti.
 
Tips: 1-2
 
Lagens restprogram:
 
Rosengård
Kungsbacka (b)
Linköping (h)
Vittsjö (h)
Kristianstad (b)
 
Vittsjö:
Kopparbergs/Göteborg (b)
Kristianstad (h)
Rosengård (b)
Djurgården (h)
 
Kopparbergs/Göteborg
Vittsjö (h)
Piteå (b)
Växjö (h)
LB07 (b)
 
Kristianstad
Piteå (h)
Vittsjö (b)
Eskilstuna (b)
Rosengård (h)
 
Eskilstuna
KIF Örebro (b)
LB07 (h)
Kristianstad (h)
Växjö (b)
 
Piteå
Kristianstad (b)
Kopparbergs/Göteborg (h)
Djurgården (b)
Kungsbacka (h)
 
Linköping
Djurgården (h)
Rosengård (b)
LB07 (h)
KIF Örebro (b)
 
KIF Örebro
Eskilstuna (h)
Växjö (b)
Kungsbacka (b)
Linköping (h)
 
Växjö
LB07 (b)
KIF Örebro (h)
Kopparbergs/Göteborg (b)
Eskilstuna (h)
 
LB07
Växjö (h)
Eskilstuna (b)
Linköping (b)
Kopparbergs/Göteborg (h)
 
Djurgården
Linköping (b)
Kungsbacka (h)
Piteå (h)
Vittsjö (b)
 
Kungsbacka
Rosengård (h)
Djurgården (b)
KIF Örebro (h)
Piteå (b)