Kristianstad har sluggat sig fram

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Albert Mustafa, Alice Nilsson, Amanda Edgren, Anna Rakel Pétursdóttir, Anna Welin, Brett Maron, Elin Landström, Emma Holmgren, Eskilstuna United, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Frida Manuum, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, Lina Hurtig, Linköpings FC, Lisa Dahlkvist, Maja Bodin, Matilda Plan, Moa Öhman, Ngozi Okobe, Nilla Fisher, Rita Chikwelu, Sofia Hagman, Stina Blackstenius
Amanda Edgren. Vilken lördag den tjejen fick när Kungsbacka på nytt föll i en allsvensk match. Denna gång blev det 5-0 och Edgren svarade för fyra av målen. Kristianstad har gjort 10-0 på jumbon från Halland denna allsvenska säsong.
 
Kristianstad har verkligen sluggat sig upp i toppen av allsvenskan. Laget har nu spelat tre matcher i rad med segrar. Därtill ska läggas att man gjort åtta mål och inte släppt in ett enda mål i den matchserien. Mycket starkt gjort. Innan VM var det rätt så blandad kompott för KDFF. Efter VM har de gått från klarhet till klarhet.
Jag har tidigare tyckt att Amada Edgren varit ganska blek. Hon hade också, inför omgången, endast gjort två mål. Efter denna omgång står hon bokförd för sex mål. Fyra mål i en och samma match är bra gjort och hon visade klass när hon ägnade sig åt sin bästa gren; genombrottsspel. Hon är orädd. Hon hittar vägar. Hon är hal som en ål, och det fick gästande Kungsbacka erfara. Edgren svarade för 1-0, 2-0, 4-0 och 5-0. Jag tänker framförallt på hennes tredje mål (4-0) där hon modigt stack fram huvudet framför Kungsbackas målvakts Moa Öhmans händer.
 
För att förstå Amanda Edgrens lördags-succé måste man också inse att det finns spelare bakom som levererar passningar. Jag tänker framförallt på Alice Nilsson, som alltid gör bra matcher. Jag vet inte när jag såg en svag prestation från Nilsson senast. Mot Kungsbacka var inget undantag. Alice Nilsson var oerhört bra. Precis som Anna Welin, Maja Bodin, Rita Chikwelu och Sofia Hagman.
Apropå Rita Chikwelu så har jag tyckt att hon var i bättre form innan VM än efter. Idag kände i alla fall jag igen nigerianskan igen. 
Kristianstads bakre led är också anledningar till att Amanda Edgren fick skina idag. Brett Maron, i Kristianstads mål har gjort flera bra prestationer och en stor anledning till att laget är så svåra att göra mål på just nu.
Även om det gick lätt för hemmalaget i denna match så mötte laget ett sargat och ganska svagt Kungsbacka, som tillät Kristianstad till mycket. Statistiken visade 12-1 i avslut, och det säger en del om hur matchen såg ut.
Det var visserligen en ganska snäll och lättdömd match, men jag gillade också att Albert Mustafa, från Falköping, lät spelet flyta på i stället för att blåsa av för allt för enkla frisparkar. Spelet flyter på bättre då.
 
1-0 Amanda Edgren (21)
2-0 Amanda Edgren (30)
3-0 Rita Chikwelu (68)
4-0 Amanda Edgren (74)
5-0 Amanda Edgren (84)
 
Fredagens match mellan Linköping och Eskilstuna överraskade mig lite grand. Jag tänker hela tiden på att Linköping faktiskt har spelare som Stina Blackstenius, Lina Hurtig, Frida Maanum, Elin Landström och Nilla Fischer (spelade inte i går). Jag tror hela tiden att de ska lyfta laget, men det gör de inte. I alla fall inte i tillräcklig utsträckning så att de ska kunna rå på ett formstarkt Eskilstuna United. 
För andra matchen i år förlorade Linköping mot Eskilstuna i allsvenskan. I våras vann United med 2-0 och i går med 1-0. LFC har inte gjort mål på Eskilstuna ens en gång.
Redan efter sex minuter hade Eskilstuna kunnat ta ledningen, men Felicia Rogic tog en touch för mycket och chansen försämrades betydligt. Ngozi Okobi sköt, men LFC:s målvakt Emma Holmgren räddade. Lisa Dahlqvist prickade ribban, sedan Holmgren tippat den via den och över.
Matchens enda mål kom istället efter 17 minuter då Matilda Plan nickade in en hörna.
Det fortsatte. Eskilstunas Fanny Andersson prickade stolpen. Matilda Plan var så när att göra ett nytt mål efter hörna.
 
Trots att Eskilstuna hade de hetaste chanserna så bjöds Linköping in i matchen efter 64 minuter, men Linköpings Frida Maanum brände straffen och prickade i stället ribban.
Felicia Rogic flyttade på Anna Rakel Pétursdóttir och sköt strax över. Fanny Andersson prickade ribban i slutskedet. Ja, ni fattar. Det var rättvist att Eskilstuna återigen vann mot Linköping och spelade sin femte match i rad utan förlust. Linköping spelade sin tredje match i rad utan vinst, och fortsätter att underprestera.
 
0-1 Matila Plan (17)
 
#1 - - Lars:

Riktigt kul med en till blogg i damfotbollen! Du har en egen röst och behövs!

När det gäller Eskilstunaspelarna kan du skriva Sonia Okobi och Halimatu Ayinde så blir det bra!

Svar: Tack Lars...jag Sonia känner jag sedan min korta tid i Vittsjö. Jag föredrar egentligen deras riktiga namn.
Damallsvenskan.blogg.se

#2 - - Lars:

Bra!
Har egentligen för dålig koll på hur namnen ska användas men gick på det som Eskilstunakuriren och laget själv har gått på men har inget emot att backa när jag har fel!

Tack igen för kul läsning!

Svar: Tack Lars...jag blir glad att du gillar min blogg. Hoppas jag kan ge dig något inför och efter varje omgång.
Damallsvenskan.blogg.se