Kristianstad blev bestulna på segern - men de var inte värda den

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Anna Welin, Chandra Bednar, Elin Rubensson, Elisa Lang Nilsson, Elísabet Gunnarsdóttir, Josefine Harrysson, Julia Roddar, Kristianstads DFF, Kristianstadsbladet, LB07, Nathalie Hoff Persson, Ogonna Chukwudi, Rebecka Blomqvist, Sara Winikka, Sif Atladóttir, Therese Ivarsson
Sara Winikka avgjorde matchen till LB07:s fördel och hon avgjorde eventuellt striden mellan Vittsjö och Kristianstad i kampen om Champions League-plats. Elisabet Gunnardóttir uttryckte ordet "Skandal" och jag är beredd att hålla med henne.
 
Kristianstads DFF var inte värda segern. LB07 var det bättre laget i lördagens viktiga match mellan lagen. Men jag tycker att KDFF blir bestulna på segern när domare Sara Winikka valde att lyfta in en förseelse som skedde utanför straffområdet och in. Jag får åter igen vatten på min kvarn när det gäller domarkvaliteten i OBOS Damallsvenskan.
Det måste kännas hopplöst att jobba med sitt spel, sin kondition, sin styrka varje dag för att sedan bli berövad poäng på grund av ett misstag av den som leder matchen.
För att fortsätta denna diskussion så valde Svenska Fotbollsförbundet att skicka en domare 150 mil från Svensbyn till Limhamns ip. De kunde lika gärna valt en domare från Milano eftersom det är ungefär samma sträcka. I min hjärna går jag in i mitt tränarmode och då käner jag för Gunnarsdóttir. Frustration och vrede. Kristianstad blev bestulna. De blev rånade. De var inte värda segern sett ur ett spelmässigt perspektiv, men de hade den och blev av med den på grund av ett misstag.
 
Hursom helst så tog Kristianstad ledningen genom Anna Welin efter en dryg halvtimme. Även här fanns det tveksamheter, och då syftar jag på målvaktsinsatsen. Nog tusan borde LB07:s målvakt Chandra Bednar tagit den frisparken. Visserligen var Welins skott distinkt men det var ett skott som Bednar borde kunnat avstyra. 
Det blev ännu flera tveksamheter i denna match. LB07:s kvittering efter 42 minuter lämnar mer i övrigt att önska från Alice Nilsson, Josefine Harrysson och Therese Ivarsson när det kommer till att förvara den egna boxen. LB07:s Elisa Lang Nilsson fick helt ohotad pricksskjuta in 1-1 från cirka sex meters avstånd. Alla i KDFF blev bolltittare och glömde Lang Nilsson. Klart underkänt från gästernas sida.
Mest underkänt denna eftermiddag får dock domartrion och jag lider verkligen med KDFF och Sif Atladóttir att det utdöms en straff efter 77 minuter. Jag har spolat fram och tillbaka med tevebilderna och när den eventuella förseelsen sker så är inte ens bollen innanför straffområdet. Ändå verkar det som att den assisterande domaren är inblandad i bedömningen. Huvuddomaren Winikka befinner sig i linje med det som händer cirka 20 meter framför henne. Hon dömer helt riktigt frispark mot Kristianstad och varning till Atladóttir i första läget. Sedan ändrar hon sig och utdömer i stället straff. Den enda rimliga förklaringen jag har till det är att den assisterande domaren tar det domslutet och att huvuddomare följer det. Det ska tilläggas att assisterande domare befinner sig cirka 50-70 meter ifrån och kan omöjligtvis se om förseelsen sker innanför eller utanför. Jag håller med KDFF:s tränare Elisabet Gunnarsdóttir; skandal. Till Kristianstadsbladet säger KDFF-tränaren:
- Det är skandal. Förseelsen sker utanför straffområdet.
 
I Stockholm vann Kopparbergs/Göteborg planenligt. Det blev 3-1 och mina funderingar efter att endast ha sett höjdpunkterna är: Varför sker så många chanser från Djurgårdens vänstersida? Jag är lite sugen på att titta på DIF:s samtliga insläppta mål. Det känns som att upprinnelserna till målen ofta kommer på Portia Boakyes sida. Jag har givetvis inte tittat på om det jag skriver stämmer eller inte, utan grundar mig enbart på en känsla jag har. 
Göteborg tog ledningen efter 39 minuter och det var Rebecka Blomqvist som sprintade förbi Boakye på högersidan och serverar Julia Roddar, som helt fri kunde ge Göteborg ledningen.
Elin Rubensson gav Göteborg ledningen med 2-0 efter 48 minuter. Även detta mål hade sitt epicentrum på Djurgårdens vänstersida.
Jag lider verkligen med Djurgården. Det är ett lag som har det oerhört tufft just nu. De får inte till det och sådant är oerhört jobbigt. De reducerade Göteborgs ledning, men bara någon minut efter reduceringen utökade gästerna ledningen. Det vill sig inte alls för Djurgården och jag tror inte att de kommer att ha allsvensk status 2020.
 
Sammanfattning lördagens matcher:
 
LB07 - Djurgården 2-2
0-1 Anna Welin (33)
1-1 Elisa Lang Nilsson (42)
1-2 Therese Ivarsson (73, straff)
2-2 Nathalie Hoff Persson (78, straff)
 
Djurgården - Kopparbergs/Göteborg
0-1 Julia Roddar (39)
0-2 Elin Rubensson (48)
1-2 Ogonna Chukwudi (68)
1-3 Elin Rubensson (70)
Utvisning: Portia Boakye (92)