Kampen om guldet är över - Rosengård är värdiga mästare

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Cajsa Andersson, Emma Holmgren, Eskilstuna United, FC Rosengård, Glodis Viggosdottir, Hanna Bennison, Jelena Čanković, Jessica Samuelsson, Julia Karlernäs, KIF Örebro, Linköpings FC, Madelen Janogy, Malin Levenstad, Mimmi Larsson, Nathalie Björn, Piteå IF, Ronja Aronsson, Sanne Troelsgaard, Sofie Svava, Stina Blackstenius, Vittsjö GIK, Zećira Mušović
Rosengård vann planenligt på hemmaplan mot Örebro, samtidigt som enda kvarvarande utmanaren Vittsjö föll på bortaplan mot Eskilstuna. 
I teorin kan Rosengård tappa guldet, men knappast i praktiken. De har sju poäng ner till Vittsjö och 12 poäng kvar att spela om. 
 
Malin Levenstad, Glodis Viggosdottir och Nathalie Björn rullar metodiskt i backlinjen. Sofie Svava trycker upp på vänsterkanten och Jessica Samuelsson på högerkanten. Ibland bestämmer Rosengård sig för att slå en längre, diagonalpass till någon av Svava eller Samuelsson. Ibland bestämmer man att sticka in bollen på Hanna Bennison eller Sanne Troelsgaard på det centrala mittfältet. I andra lägen väljer man att slå en djupledsboll på Anna Anvegård eller Jelena Čanković.
Det finns inget lag som matchar FC Rosengård i år. De har ett spel som biter bra på alla motståndare och de är alltid oförutsägbara. Jag kan inte tänka mig en mera värdig mästare än Rosengård. De är helt enkelt det bästa laget i årets upplaga av OBOS Damallsvenskan. 
Jag är fullt medveten om att det ännu inte är klart men helt ärligt så kan jag inte se vem och vad som skulle stoppa dem. De har Kungsbacka i kommande match och det ska inte vara något problem. Därefter har de Linköping och Vittsjö hemma innan de avslutar mot Kristianstad. Även om de skulle tappa någon match så har de sju poäng att gå på. Det är med andra ord klart.
 
Under söndagen mötte de KIF Örebro och precis som jag beskrev ovan så svarade FC Rosengård för ett kontrollerat och oförutsägbart anfallsspel i kombination med ett kompakt försvarsspel anförda av nämnda Viggosdottir och Levenstad. Bakom dem stod en alltid lika säker Zećira Mušović, som kommer lite i skymundan i detta stjärnspäckade mästarlag, men hon är en stabil och pålitlig målvakt som både kan rädda bollar och vara en offensiv målvakt.
Jag tycker dock att KIF Örebro gjorde en helt okej match, där de verkligen försökte att rubba sina motståndare, men i dag räckte de inte till. Anna Anvegård gjorde 1- och 2-0 i den första halvleken och Jelena Čanković gjorde 3-0 i den andra. Heidi Kollanen tilläts att reducera till 3-1 i den 90:e minuten men det var inte nära att rubba Rosengårds 14:e raka match utan förlust. 
 
Piteå hade hela 22 avslut mot Linköpings mål och vann också matchen. Men det blev tightare än det borde blivit. Madelen Janogy blev tidigt bjuden på en gratischans när LFC mer eller mindre gav bort bollen till henne efter fyra minuter. Janogys skott blev inte bättre än att Linköpings målvakt Emma Holmgren relativt enkelt kunde rädda. Tio minuter senare sköt Ronja Aronsson ett betydligt bättre skott, som gick i ribban. Julia Karlernäs sköt rakt på Holmgren efter en dryg halvtimme. 
Det saknades inte chanser, men jag tycker att gästerna från Östergötland var väldigt givmilda i denna match. Visserligen stressade PIF laget till misstag, men i vissa fall var det rent slarv från Linköpings sida.
Jag har varit inne på Linköpings svaga offensiv tidigare och såg samma sak i dag. Det synkar inte riktigt mellan de tre anfalls-essen. Ett sådant exempel var när Stina Blackstenius löpte i djupled, men Mimmi Larssons passning dröjde en sekund för länge och då hade Blackstenius enbart löpt sig till en solklar offside. Anfallsspelet i LFC är inte i harmoni och när laget dessutom bjuder motståndarna på chanser då blir det svårt att vinna fotbollsmatcher.
Madelen Janogy skulle få fler chanser och när hon i 52:a matchminuten sköt ett skott, strax utanför straffområdet, som gick i mål, skulle det innebära det matchavgörande målet som betydde 1-0 till hemmalaget.
Trots det så hade LFC kunnat åka hem med en poäng och jag tänker på när Stina Blackstenius kom fri med Piteås målvakt Caja Andersson. PIF-målvakten kom emellertid ut bra och skar av vinklarna och Blackstenius lobb hamnade i stället utanför mål.
För Piteå innebar segern att man klättrade upp på en sjätte plats i ligan och att man nu kan koncentrera sig på nästa uppgift som är Brøndby i Champions League. Den matchen spelas på torsdag och det laget har framför sig är att försöka vända ett 0-1-underläge till seger och avancemang i Europas finaste cup.
 
Jag hade lite på känn att Vittsjö skulle få det lite marigt uppe i Eskilstuna. Hemmalaget United har en oerhört fin trend som inleddes den 10 augusti i Malmö. I den matchen förlorade laget mot Rosengård, men prestationen de gjorde i den matchen var väldigt bra. Energin därifrån har fortsatt och laget har efter det inte förlorat. De har slagit såväl Göteborg som Linköping och idag hängde Eskilstuna av Vittsjö i den fortsatta kampen om guldet i och med segern med 1-0.
Det var annars nära att Vittsjö hade tagit ledningen när Shannon Woeller prickade den egna ribban i ett försök att rensa bort ett inlägg i matchens upptakt.
Matchens enda mål kom i stället efter 37 minuter. Petra Johansson slog en frispark som letade sig fram till nyutnämnde landslagsspelaren Loreta Kullashi, som nickade in 1-0.
Jag såg endast delar av matchen, men såg förre Vittsjö-spelaren Ngozi "Sonia" Okobi. Jag tycker att hon vuxit ut till en ännu bättre spelare. Hon har alltid haft en fin teknik, men nu använder hon den på ett vägvinnande sätt och det var riktigt kul att se.
Oavsett vad som händer med Vittsjö nu så har de gjort en bra säsong och över allas förväntningar. Guldet är, dessvärre för Vittsjö, kört men det finns fortfarande en stor chans att laget kan nå Champions League-spel.
 
Som omgången utformade sig så avgjordes det, som sagt, om guldet, men fem lag slåss om den andra Champions League-platsen. Vittsjö har den nu men de jagas av Göteborg, Kristianstad, Eskilstuna och Piteå. Linköping är för långt ifrån, men Piteå har fem poäng upp och det återstår 12 poäng att spela om så de är med i snacket.
Vittsjö har ett oerhört tufft program kvar, men de har det samtidigt i egna händer. VGIK ska möta Göteborg, Kristianstad, Rosengård och Djurgården.
Närmast efter Vittsjö ligger Göteborg och de har Champions League-match på onsdag och sedan Vittsjö, Piteå, Växjö och LB07.
Spänningen i ligan kvarstår således och nu ligger fokus i stället på silverplatsen samt nedflyttningsstrecket.