Erling och Sjögran slog ifrån sig men...

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan AIK, Anam Imo, Anna Anvegård, Erling Nilsson, FC Rosengård, Hammarby, IK Uppsala, Ida Strömblad, Johan Johqvist, Jonas Eidevall, Kungsbacka DFF, LB07, Lidköpings FK, Lina Gerhardsson, Nathalie Hoff Persson, Sanne Troelsgaard, Sophie Sundqvist, Stina Lennartsson, Therese Sjögran, Umeå IK, Växjö DFF
...nu kan man nog sig grattis till SM-guldet FC Rosengård. På lördagen vann de med visst besvär mot jumbon Kungsbacka. I Limhamn spelade LB07 bort Kungsbacka från all rimlig teoretisk och praktisk chans att hålla sig kvar.
 
Sportcheferna Erling Nilsson och Therese Sjögran satt i godan ro på Rosengårds-bänken innan matchen mot Kungsbacka när jag gick fram för att hälsa på dem. Jag passade också på att fråga om man fick lov att säga grattis till guldet. Naturligtvis fäktade de med armarna och utbrast i ett gemensamt nej. Det vore såklart tjänstefel om de hade svarat ja på den frågan, men om sanningen ska fram så är de det bästa laget på alla fronter. De har periodiserat bäst. De har haft det mest effektiva spelsättet. De har bredast trupp och de har den bästa värvningsstrategin. De har helt enkelt haft det som krävs för att vinna en titel.
- När vi värvar spelare så ska de passa in och jag tycker att alla spelare vi plockat in i år har varit spelare som kan gå rakt in i vårt sätt att spela, sade Jonas Eidevall efter matchen mot Kungsbacka.
 
I matchen mot Kungsbacka, som Rosengård vann med 2-1, blev matchbilden som förväntat. Det var Rosengård som hade bollinnehavet och skapade mest chanser. Trots det var inte segern ohotad. Anna Anvegård gav laget ledningen, men sedan hände inte mer i målväg på en bra stund. 
Tränare Eidevall tyckte att de gjort en bra första halvlek, vilket jag motsatte mig. Jag tyckte att Rosengård balanserade sitt anfallsspel lite väl högt. FCR ställde sig med sex spelare i forwardshöjd och det fanns bara Sanne Troelsgaard kvar på centralt mittfält.
- Tanken är att vi ska rotera på centralt mittfält kring vem som ska gå ner och de blev kanske lite för offensiva idag, medgav Jonas Eidevall efter matchen.
I tidigare matcher har jag tyckt att Rosengård haft många verktyg i sin offensiva verktygslåda, men i och med att två centrala mittfältare befann sig så högt upp i plan så fråntogs ett vapen.
På något sätt växte Kugsbacka in i matchen och efter 23 minuter kunde Lina Gerhardsson kvittera Rosengårds ledning. 
Avgörandet kom inte förrän när det återstod drygt tio minuter av matchen och det var genom inhoppande Anam Imo.
- Vi kände att det blev en del inläggssituationer och vi ville få in ytterligare tyngd inne i box, sade Jonas Eidevall efter matchen, med anledning till varför han valde att byta in nigerianskan. 
För Kungsbacka är nu allt allsvenskt hopp släckt i och med att LB07 tog poäng mot Växjö på hemmaplan. Det blir till att börja om i Elitettan och enligt klubbens ordförande Johan Joqvist har klubben säkrat sin ekonomi för 2019. Hur ekonomin ser ut för 2020 finns det inget svar på ännu. Skulle elitlicensen bli indragen måste Kungsbacka börja om i division 1 och det få vi verkligen inte hoppas.
Oavsett vad som händer så är Kungsbacka bortspelade från nästa års allsvenska och risken finns att laget också blir söndervärvat. Det finns nämligen en hel del kompetens i truppen och en som imponerat på mig är Ida Strömblad. Det vore konstigt om inte någon klubb rycker i henne. Det finns ytterligare en handfull spelare som kan vara av intresse för andra allsvenska klubbar, men just Strömblad har i mina ögon varit genomgående bäst i Kungsbacka denna säsong 
Guldtränare? Är Jonas Eidevall guldtränare 2019?
 
I Limhamn tog LB07 emot Växjö DFF och det var en match som troligen intresserade såväl Kungsbacka som Djurgården. Det blev inget resultat som något lag egentligen gillade. 1-1 innebär att Djurgården fortfarande har chansen, men hade nog hellre sett LB07 förlora och LB07 är fortfarande i riskzonen och ville såklart hellre ha en seger. Det innebar också att Kungsbacka är borta från ett allsvenskt kontrakt.
LB07 tog ledningen redan efter 19 minuter sedan Nathalie Hoff Person spelat fram Sophie Sundqvist, som sprätte upp bollen högt vid Moa Edruds första stolpe.
1-1 gjordes av Stina Lennartsson och det blev också slutresultatet i en match som slutade med 11-1 i avslut till Växjös fördel.
 
I Elitettan återtog Hammarby andraplatsen, som innebär uppflyttning till allsvenskan. Inför lördagen låg Uppsala på uppflyttning, men då de föll borta mot Lidköping med 2-1 samtidigt som Hammarby besegrade Mallbacken på bortaplan är det Bajen och Umeå som sitter i förarsätet om uppflyttning.
Hammarby hade det dock tufft på bortaplan och gjorde inte segermålet förrän i 93:e minuten.
AIK var länge med i snacket om uppflyttning, men är numera sex poäng efter Hammarby. AIK har dock en match mindre spelad och kan i morgon minska det avståndet till tre poäng.