Tuff slutspurt i Elitettan

Publicerat i: Elitettan AIK, Alingsås FC United, Asarum, Assi, BP, Bergdalen, Bollstanäs, Borgeby, Dösjöbro, Eskilsminne, Gamla Upsala, Hammarby, Hammenhög, Hayley Dowd, Helén Eke, IFK Kalmar, IFK Norrköping, IK Rössö, IK Uppsala, Jitex, Kvarnsveden, Lidköpings FK, Mallbacken, Morön BK, Notviken, Sandviken, Sundsvalls DFF, Sunnanå SK, Telge United, Temwa Chawinga, Umeå IK, Älvsjö AIK
Även i Elitettan är det tight i toppen. Fem lag har chansen att ta en av de två platserna som leder upp till finrummet. Bäst läge just nu har Hammarby och Umeå.
 
Samtidigt som Djurgården kämpar med näbbar och klor för att hålla sig kvar i allsvenskan är systrarna från Söder på väg upp. Hammarby ligger just nu på en andra plats, en poäng efter serieledande Umeå IK.
De fem lagen som har chansen är Umeå IK, Hammarby, AIK, IK Uppsala och IFK Kalmar. Det sistnämnda laget behöver en massa tur på vägen där lagen före behöver tappa poäng. 
 
Kalmar har just nu sex poäng upp till andra platsen och i kommande omgång ska de möta Hammarby. Det är verkligen sista chansen för smålänskorna. Senast lagen möttes slutade det med en klar seger för Bajen (4-0). Det känns lågsökt att IFK Kalmar ska studsa tillbaka till OBOS Damallsvenskan efter endast ett år i Elitettan men man ska aldrig säga aldrig.
 
Större chans har Uppsala. De möter AIK om ett par veckor och har Kvarnsveden härnäst. De har definitivt chansen att störta storstadslagen och klassikern i topp. De verkar ha en kontinuitet i laget där fem av lagets spelare startat samtliga matcher och ytterligare två som endast misst en match. De har dessutom en målskytt att lita på i Cassandra Korhonen, som så här långt svarat för 18 mål.
 
Ännu större chans har AIK men de har ett riktigt tufft schema framöver. De har ett derby mot BP kommande helg och BP slåss dessutom för sitt liv, för att undvika degradering till division 1. AIK ska sedan möta Uppsala borta och Umeå hemma. Klarar de det spelschemat med segrar så kan det bli allsvenskan igen för dem. 
 
Störst chans har Hammarby och Umeå. Hammarby ligger tvåa och Umeå etta men det är små marignaler. En förlust skulle innebära att de kan vara under uppflyttningsstrecket.
Hammarby har en ganska svår bortamatch härnäst när de beger sig till Kalmar för att möta IFK. Det är, som sagt, småländskornas sista chans så det blir en svår tuva att hoppa över för Bajen. Dessutom har laget Helén Eke avstängd, sedan hon drog på sig en utvisning senast mot Kvarnsveden. Efter Kalmar kommer två matcher som de måste vinna om de ska tillhöra allsvenskan. Asarum borta och Morön hemma ska laget inte falla på.
Umeå har också lite luriga matcher som kan ställa till det. Mallbacken borta är sällan en lätt resa eller en lätt uppgift. Inte heller matchen mot Assi. Att kalla matchen för ett derby är orättvist då det faktiskt skiljer drygt 30 mil mellan Kalix och Umeå och är inte ens samma landskap (Norrbotten och Västerbotten). Trots det är det säkerligen någon form av prestigekamp mellan två norrländska lag.
Umeå har också AIK att möta inom de närmaste tre omgångarna, så laget har verkligen ingen enkel resa för att ta sig tillbaka till högsta serien.
 
I botten handlar det just nu om tre lag som kämpar om att undvika en plats. Under strecket just nu ligger Asarum på 16 poäng. BP har 18 och Morön 21. Jag räknar just nu bort Borgeby och Sundsvall, som just nu är allt för långt efter för att klara av detta. Allt kan givetvis hända men det ser onekligen mörk ut för Borgeby och kört ut för Sundsvall. Jag räknar också med att Lidköping och Mallbacken är borta från bottenstriden då de har sju poäng ner.
 
På det individuella planet i Elitettan är Kvarnsvedens Temwa Chawinga den stora målskytten. På 19 matcher har hon så här långt svarat för 25 mål. I Morön finns Hayley Dowd som gjort 20 mål. Jag är förvånad om dessa båda spelarna inte finns i allsvenskan nästa år.
 
I division 1 är det inte många serier som är avgjorda. Sunnanå är fyra poäng före Notviken i Norrlands-serien och det återstår fyra matcher. Det ser ut som att Sunnanå ska kunna knipa kvalplatsen till Elitettan.
I Norra Svealand står det mellan Sandviken (47 poäng), Bollstanäs (46) och Gamla Upsala (45) om vem som ska ta förstaplatsen. I nästa omgång möts Sandviken och Gamla Upsala.
Älvsjö AIK är nästan klara för kval till Elitettan. De leder södra Svealand, sju poäng före Telge United, och lär ta hem den serien.
I mellersta Götaland står det mellan tre lag. IFK Norrköping leder på 43 poäng och är två poäng före Jitex och fyra före Bergdalen.
I norra Götaland är Alingsås bara formaliteter ifrån att vinna serien. De är elva poäng före tvåan IK Rössö från Uddevalla och endast tolv poäng kvar att spela om.
I söder leder Dösjöbro och de är fyra poäng före Hammenhög. I helgen möts de. Antingen avgör Dösjöbro serien eller så lever den in i det sista. Även Eskilsminne kan blanda sig i tätstriden, då de är sex poäng efter Dösjöbro.