Det blev en riktigt mörk dag för svensk damfotboll när Champions League-slutspelet drog i gång med sextondelsfinaler. Både Kopparbergs/Göteborg och Piteå föll. På hemmaplan!
 
Min blogg ska inte kommentera internationell fotboll i så stor utsträckning, men jag kan inte låta bli att säga något om Göteborgs och Piteås svaga prestationer i Champions League på onsdags kvällen.
Eftersom jag inte bevakar internationell fotboll direkt så har jag heller inte sett mer än cirka 30 minuter av Göteborgs match mot Bayern och det gjorde jag på Göteborgs Postens hemsida. De kommer förresten även att sända returen. Man skulle kunna uttrycka sig med ord som fiasko, men det är allt för tidigt att säga det ordet. Det återstår 90 minuter i Köpenhamn och i München, men det ser onekligen mörkt ut. 
Förutsättningarna innan matchen var att Göteborgs trupp var oerhört sliten, tunn och nedgångna efter VM. Piteås har tappat form och nu spelat sex matcher i rad utan seger. Det såg sålunda mörkt ut innan matchen och dessvärre infriades mina farhågor. Bröndby slog Piteå med 1-0 och Bayern slog Göteborg med 2-1.
 
Egentligen vägrar jag att jämföra eller sätta saker emot varandra som inte ska sättas emot varandra men. Men! Efter att ha sett såväl herreliten som dameliten från insidan så hävdar jag att vår svenska damelitprodukt måste skärpa till sig. Jag tycker inte om när saker och ting är pretantiöst, men jag tycker att damallsvenskan ska bli lite mera pretto. Jag tycker att allt ska vara lite mera extra allt. När jag är i mediarum i damallsvenskan finns det på sin höjd en kanelbulle, kaffe och lite vatten. När jag är på Örjans Vall i Halmstad är det nära på snittar och bubbel. Damallsvenskan måste börja sälja sin produkt bättre. Media ska tas om hand. Publiken ska få en bättre upplevelse. Spelarna ska hanteras som superstjärnor. Det ska vara extra allt för alla även på damallsvenskan.
Jag skulle vilja se ett pressrum dit journalisterna vill gå i paus, eftersom de där blir serverade med en massa faktablad om första halvlek och något gott att äta.
Jag skulle vilja se en större upphausning av matchen i stan där matchen spelas. Det är exempelvis en större grej i Varberg att de har billig blandfärs på Coop än att Kungsbacka spelar allsvensk fotboll. Produkten måste säljas på alla plan. Publik, sponsorer, spelare, media. Alla måste fjäskas och daltas med. OBOS Damallsvenskan måste bli mera pretto. Damallsvenskan måste fjäska mer för sin kunder.
För detta krävs pengar till klubbarna. Pengar till evenemangsgrupper i varje klubb. Pengar till idrottsutövarna så att de får chansen att bli de superstjärnor som de faktiskt är, och inte förvärvsarbetare på dagtid och en "semistjärna" på kvällstid. Pengar till arenor värda namnet. 
Kopparbergs/Göteborg ska spela på Gamla Ullevi och alla matcher ska säljas in på alla plan. Rosengård ska spela på Swedbank i Malmö. Djurgården ska spela på Tele2. 
De enda klubbarna som har arenor värda namnet är Linköping, Örebro, Växjö och Kristianstad och möjligen Eskilstuna. I övrigt är det idrottsplaser där division 6-lag spelar. Ta Limhamns idrottsplats som exempel. En sliten konstgräsplan och en omålad läktare på ena sidan och en temporär läktare på andra. Vad är det? Vill sponsorer och publik gå på match och bli bortskämda där? Knappast!
Svaret på att öka kvaliteten på vår svenska produkt är pengar. Kvaliteten finns. Det finns mängder av bra fotbollsspelare i vår svenska liga, men de blir inte behandlade som superstjärnor. De blir behandlade som division 6-spelare.
Media blir inte omhändertagna med fakta. De får rita streck i sitt block själva och dricka allt för starkt kaffe.
Sponsorer tycker inte det är flärdigt att sitta på Limhamns ip, en sliten Stockholms stadio eller en för länge sedan för gammal Malmö ip.
Skäm bort oss som är intresserade av OBOS Damallsvenskan. 
Varje dag slår jag ett slag för ligan. Jag tycker att det är roligt att följa spelare och lag. Jag tycker att det finns mängder av anledningar att se och följa damallsvenskan, men klubbarna varken kan eller vet hur man ska skämma bort de som är deras kunder.
 
Jag skulle vilja se klubbar som Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Arsenal, Bayern München även i Sverige. Våra motsvarigheter är Malmö FF, Helsingborgs IF, IFK Göteborg och IFK Norrköping i högsta damligan. De har en lång tradition på herrsidan och har byggt upp allt för media, publik och sponsorer. De har resurserna att använda även i damfotbollen. 
Herrar och damer. Fotbollsentusiaster. Gå samman och gör något stort tillsammans. Gör fler Dubbel-DIF. Spela matcher på Ullevi. 
Tänk tanken att Bajens, Djurgårdens eller Malmös tifo-grupper gjorde samma sak på damallsvenskan.
Det handlar om inramning. Det handlar om underhållning på fler plan än innanför sidlinjerna.