Ännu har inte den tjocka damen sjungit

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Amanda Perez, Ayinde Halimatu, Clara Markstedt, Djurgårdens IF, Eskilstuna United, FC Rosengård, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Fernanda Da Silva, Hammarby, Johanna Andersson, Julia Karlernäs, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Lena Blomkvist, Linköpings FC, Lisa Dahlkvist, Loreta Kullashi, Madelen Janogy, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, Nellie Persson, Piteå IF, Ronja Aronsson, Sif Atladóttir, Stina Blackstenius, Tove Almqvist, Vittsjö GIK, Växjö DFF
Det hände mycket i förra omgången där bland annat FC Rosengård ryckte till sig en fyrapoängsledning i ligan. I botten var det mera status quo i och med att LB07 och Djurgården spelade oavgjort.
 
Denna omgång är utspridd på tre dagar där två matcher spelas på lördagen, tre på söndagen och en match på måndag. Alla minutrar räknas. Alla passningar räknas. Alla aktioner på och utanför plan räknas.
Under lördagens matcher är både Djurgården och LB07 inblandade i bottenstriden.
I början av 1900-talet skrev den svenska poeten Pär Lagerqvist: "Ångest, ångest min arvedel på jorden". 
Både Djurgården och LB07 får återigen uppleva en ångestfylld helg, a la Pär Lagerqvist, där mycket står på spel. Samgåendet mellan LB07 och Malmö FF är säkerligen en faktor till att pressen ökar eftersom det blir ett betydligt bättre utgångsläge med LB07 i allsvenskan än i elitettan. 
I elitettan ser Hammarby ut att gå upp i allsvenskan och med Djurgården kvar i ligan innebär det två lag från Stockholm i högsta ligan och med det större intresse i huvudstadsregionen.
Ångest är sålunda förknippat med lördagens matcher. På söndagens rullar guldtåget vidare där såväl Rosengård som Vittsjö är igång.
 
Lördagens matcher:
 
LB07 - Kristianstad
LB07 spelade en tuff cupmatch mot Halmia i onsdags som gick till förlängning. Dock valde LB07 att vila samtliga spelare som spelade mot Djurgården senast, så något extra slitage kommer det inte vara tal om i LB07. De kommer vara lika fräscha som sina motståndare i Kristianstad.
Sett på förhand så är Kristianstad det bästa laget, med de bättre spelarna och den bättre formen. Denna match är inte en vanlig match. KDFF slåss för att förbättra sitt resultat från i fjol och är i toppform med fyra raka segrar.
KDFF har dessutom försvarsgeneral Sif Atladóttir tillbaka i laget och hon fick dessutom matchträning i cupen i onsdags.
Kristianstad bör vinna denna match och jag tror att de gör det också.
 
Tips: 0-3
 
Djurgården - Kopparbergs/Göteborg
Logiken säger mig att Göteborg ska vinna denna match. Det rationella säger mig att Djurgården inte kommer att närma sig säker mark i denna match heller.
Rationalitet och logik finns fortfarande, men som i så många andra matcher så här års på säsongen så har hjärta och smärta ännu större betydelse. Hur långt kan DIF:s ångest räcka mot ett lag som slåss på den europeiska scenen? Hur långt kan Göteborgs motivation att nå Champions league-plats även 2020 räcka?
Logiken säger mig att DIF kommer vara spända som fiolsträngar i varje match. I varje passning. I varje situation. 
Göteborg har fått möjlighet att vila några spelare i veckan och laget har säkerligen en revanschlusta efter förlusten förra helgen mot Rosengård.
 
Tips: 1-3
 
Söndagens matcher
 
Rosengård - KIF Örebro
Jag har sagt det förrut och säger det igen. Örebro är verkligen en frisk fläkt i den svenska ligan i år och de spelar fortfarande en underhållande och smart fotboll.
Nu ska de möta FC Rosengård. Stora starka Rosengård som har allt att spela för. De har guldet att spela för. De har framtiden att spela för. Malmö FF trycker på i staden om att få en plats på damfotbollshimlen. Med ett guld skulle Rosengård behålla ett försprång.
Tyvärr kommer inte Örebro ha någon chans i denna match.
 
Tips: 2-0
 
Piteå - Linköping
Piteå fick lite medvind i och med 4-1 mot Växjö i förra omgången. Linköping är fortfarande en gåta. Jag tror att norrbottniska Piteå vinner denna match. 
Båda lagen står på samma poäng, men med PIF med något sämre målskillnad. Personligen tycker jag att det ser ut som att Piteå är bättre som kollektiv än vad LFC är och det borde kunna avgöra till hemmalagets fördel.
Piteå hade en ganska tuff cupmatch mot elitettanlaget Morön, där laget vann med 2-1. Man valde också att använda sina profilspelare Julia Karlernäs, Madelen Janogy och Fernanda Da Silva. Lena Blomkvist och Ronja Aronsson spelade också i cupmatchen som PIF kom i underläge men vände till seger 2-1.
Det kan ha satt sina spår när det kommer till slitage då många spelare spelar allsvenskan, Svenska cupen och Champions league.
Även LFC valde att spela profilspelare. Stina Blackstenius och Mimmi Larsson var båda med i cupsegern mot Kalmar på bortaplan.
 
Tips: 2-1
 
Eskilstuna - Vittsjö
Eskilstuna, Örebro och framförallt Vittsjö har varit ligans stora utropstecken i år. Vittsjö jagar guldet. Eskilstuna jagar medaljplats. 
Vittsjö har en riktigt viktig pjäs avstängd i och med Nellie Persson blev utvisad i förra omgången. Johanna Andersson och Nellie Persson på VGIK:s centrala mittfält har varit en av de tyngsta anledningarna till att laget gått som på räls i år. I förra omgången valde man att ersätta Nellie Persson, när hon blev utvisad, med Amanda Perez. För mig är det klasskillnad på kvaliteten mellan dessa båda spelare. Ayinde Halimatu och Lisa Dahlqvist spelar på Eskilstunas centrala mittfält.
Centrala mittfältet är en viktig nyckel för att vinna matchen, eftersom det är så viktigt att vinna andrabollarna och på så sätt bibehålla momentum i anfall.
Eskilstunas Felicia Rogic har, för mig, varit ruskigt bra i höst, och det har också Loreta Kullashi och Fanny Andersson varit.
I Vittsjö har det framförallt handlat om Michelle De Jongh, Clara Markstedt och Tove Almqvist offensivt.
Det här kan bli en öppen och rolig tillställning med många offensivt skickliga spelare på plan.
 
Tips: 2-2
 
Måndagens match:
 
Växjö - Kungsbacka
Växjö har nio poäng till nedflyttning med 15 poäng kvar att spela om. Även om de inte är helt klara så har de en ganska trygg buffert ned och bör vara klara för allsvenskan 2020.
För Kungsbacka är det "kniven-på-strupen-matcher" ända tills den tjocka tanten sjunger. Hon har inte sjungit ännu men klockan börjar klämta. Loppet börjar bli kört och då pratar jag om degradering till elitettan redan efter ett år för Kungsbacka DFF
För mig är Växjö ett bättre lag som har mindre att spela för än Kungsbacka. Ovan slängde jag mig med en massa klyschor och därför fortsätter jag: Motivation slår klass. Därför vinner Kungsbacka mot Växjö på måndag och griper därför det sista halmstrået.
 
Tips: 0-1