Alla allsvenska lag vidare i cupen

Publicerat i: Svenska cupen Alice Nilsson, Alva Hed, Amanda Edgren, Anam Imo, Anna Welin, Asarum, Beata Kollmats, Brett Maron, Dösjöbro, Elin Nilsson, Elin Rubensson, Elísabet Gunnarsdóttir, Emma Koivisto, Evelina Duljan, FC Rosengård, Filippa Curmark, Frida Ottosson, Gauthiod, Göteborgs DFF, Heidi Kollanen, IFK Kalmar, IS Halmia, Ingbjörg Siguradottir, Johanna Rytting Kaneryd, Josefine Harrysson, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Kovlands IF, Kristianstads DFF, LB07, Lina Eriksson, Linköpings FC, Malin Levenstad, Mimmi Larsson, Natalia Kuikka, Nellie Persson, Rebecka Blomqvist, Ria Öling, Rita Chikwelu, Sif Atladóttir, Susanne Erlandsson, Svava Gudmundsdottir, Tyresö, Umeå IK, Vilde Bøe Risa, Violah Nambi, Vittsjö GIK, Växjö DFF, Älvsjö AIK
Det blev hyfsat skrällfritt när Svenska cupens tredje omgång avgjordes i dag och i går. Bland de allsvenska lagen tog sig Kristianstad, Göteborg, Rosengård, Kungsbacka och Örebro sig hyfsat enkelt vidare.
 
Min före detta chef i IS Halmia heter Susanne Erlandsson. Hon har också fått ge namn åt den buckla lagen spelar om i Svenska Cupen. Det är också på sin plats att ge Susanne lite hyllningar. För er som inte vet om det så är Erlandsson en av de så kallade pionjärerna i svensk damfotboll och under tiden jag jobbade tillsammans med henne gjorde vi stora grejor ihop. Tillsammans tog vi Halmia till Elitettan och det hade aldrig gått om inte Susanne Erlandsson slagits mot etablisimanget och gett oss resurserna till att satsa på att vinna division 1 och kvalat upp till elitettan. Det hon gjort för damfotbollen är alltid värt att nämna och nu har hon också en egen buckla; Susanne Erlandssons pokal.
 
Erlandsson buckla befinner sig just nu i Göteborg, eftersom det var Kopparbergs/Göteborg som vann finalen tidigare i år mot Kristianstad. Både Kristianstad och Kopparbergs/Göteborg är kvar i cupen och har således chansen att ta hem den.
Kristianstad fick bege sig till Göteborg för att möta Göteborgs DFF, som just nu ligger trea i division 1 norra Götaland. Alice Nilsson öppnade målskyttet och gjorde 1-0 redan efter åtta minuter. Sedan rullade det på fram till 5-1 i den 88:e minuten och det målet svarade Evelina Duljan för. Att notera från den matchen var att Sif Atladottir var tillbaka i KDFF:s backlinje sedan hon varit hemma hos sin familj på Island. Tränare i KDFF Elisabet Gunnarsdóttir lät målvakten Brett Maron vila, precis som Anna Welin. Båda återfanns dock på bänken. Amanda Edgren, som gjorde fyra mål mot Kungsbacka senast, var kvar hemma i Kristianstad och det var även Rita Chikwelu, Svava Gudmundsdottir och Josefine Harrysson.
 
Rosengård vann också enkelt mot ledaren av division 1 södra Götaland; Dösjöbro. Ligaledande Rosengård vann med 5-0 och även de kunde vila ett antal spelare. Anam Imo, Johanna Rytting Kaneryd och Malin Levenstad var de enda spelarna som startade i cup-matchen om man jämför Rosengårds lag mot Göteborg föregående helg.
 
Linköping mötte IFK Kalmar, som i fjol spelade i OBOS Damallsvenskan och i år ligger femma i elitettan. Det blev inte helt enkelt för LFC, som i och för sig vann, med matchens enda mål, som gjordes av Mimmi Larsson i den nionde matchminuten.
Årets överraskning i allsvenskan är utan tvekan Vittsjö och de mötte klassikerlaget Jitex från Mölndal. Skånskorna hade också lite bekymmer att ta sig vidare och även denna match slutade 1-0 sedan Nellie Persson gjort målet efter en dryg kvart in i den första halvleken.
Även Vittsjö vilade ett antal spelare med tanke på att det kommer betydligt tuffare matcher inom kort. För Vittsjös del är det Eskilstuna på bortaplan på söndag som gäller.
Kopparbergs/Göteborg vann ganska komfortabelt mot niondeplacerade elitettan-laget Lidköping med 4-0 och här fick Göteborg chansen att vila några spelare. Julia Zigiotti Olme och Rebecka Blomqvist fanns på bänken. Beata Kollmats, Taylor Leach, Emma Koivisto, Julia Roddar och Elin Rubensson fick stanna hemma i Göteborg. Däremot spelade Vilde Bøe Risa, Natalia Kuikka och Filippa Curmark från start.
 
Växjö kopplade ett tidigt grepp på elitettanlaget Asarum och gick fram till 4-0 efter 55 minuter. Violah Nambi gjorde två mål och Ria Öling och Elin Nilsson varsitt. Efter det verkar Växjö slappnat av och Asarum kunde reducera tre gånger om och matchen slutade 4-3 till allsvenska Växjö.
"Krislaget" Djurgården vann sin match med 1-0 i Stockholms-derbyt mot BP. Matchen slutade 1-0 efter att Ingibjörg Sigurdardottir gjort målet efter 20 minuter.
Även Piteå vann med uddamålet mot elitettanlaget Morön i en match som slutade 2-1 till Champions League-laget Piteå.
 
LB07 begav sig till Halmstad för att möta IS Halmia och det blev inte helt enkelt för LB07. Rebecka Persson blev utvisad i inledningen av matchen och straffen som efterföljdes missades av Halmias Frida Ottosson. Hemmalaget skulle trots det ta ledningen några minuter senare, genom Lina Eriksson och därmed var LB07 rejält pressat. Med 20 minuter kvar av matchen kvitterade skånskorna, men mer blev det inte under de inledande 90 minutrarna. LB07 fick i stället avgöra matchen i förlängning och det slutade 3-1 till LB07.
I Halmia spelar bland andra Alva Hed, som är tvillingsyster till Vittsjös Ebba Hed och i och med Halmias förlust blir det ingen tvillingkamp mellan Vittsjö och Halmia.
 
KIF Örebro slog Västerås BK 30 med 4-1 och där svarade Heidi Kollanen för tre av målen. Kungsbacka vann ganska enkelt mot Gauthiod med 4-0.
Även Eskilstuna vann och de besegrade Älvsjö AIK med 2-0. Därmed har alla de allsvenska lagen tagit sig vidare till Svenska Cupens gruppspel. 
Värt att notera i övrigt är att Mallbacken slog Rävåsen från Karlskoga med 1-0 och att AIK besegrade Tyresö med 3-2.
Umeå IK leder elitettan och är på väg upp i högsta ligan. De vann enkelt mot Kovlands IF med 6-2.
 
Sammanfattning:
Gauthiod - Kungsbacka 0-4
Dösjöbro - Rosengård 0-5
Lidköping - Kopparbergs/Göteborg 0-4
IFK Kalmar - Linköping 0-1
Jitex - Vittsjö 0-1
Asarum - Växjö 3-4
BP - Djurgården 0-1
IS Halmia - LB07 1-3 (förlängning)
Kvarnsveden - IK Uppsala 1-3
Morön - Piteå 1-2
Rävåsen - Mallbacken 0-1
Tyresö - AIK 2-3
Västerås BK 30 - KIF Örebro 1-4
Göteborgs DFF - Kristianstad 1-5
Kovlands IF - Umeå IK 2-6
Älvsjö AIK - Eskilstuna 0-2