Två av tre klassikerlag upp i Elitettan?

Publicerat i: Elitettan Alingsås FC United, Asarum, Bollstanäs, Borgeby, Djurgårdens IF, Dösjöbro, Eskilsminne, Gamla Upsala, Härnösand, IFK Norrköping, IFK Örby, Ina Burström, Jane Törnqvist, Jitex, Julia Lennartsson, LB07, Lisa Johansson, Malin Elsilä Engdahl, Malin Skarström, Malin Swedberg, Maya Pitts, Notviken, Sandviken, Sundsvalls DFF, Sunnanå SK, Victoria Sandell Svensson, Älvsjö AIK
Till helgen drar kvalet till Elitettan igång. Sex matcher. Sex lag. Endast tre lag kan ta sig upp i landets näst högsta serie.
 
Jag har roat mig att syna lagen som gör upp om de tre platserna och vad de presterat under året. Först kan jag dock konstatera att Sundsvalls DFF, Borgeby och Asarum åker ur. Asarum har fortfarande en liten teoretisk möjlighet, men av allt att döma så kommer de att åka ur.
Kungsbacka har en ännu mindre teoretisk chans i allsvenskan och kommer med största sannolikhet åka ur. 
Djurgården och LB07 är i riskzonen för att följa Kungsbacka ned i Elitettan men där är det mera ovisst vilket av lagen som blir degraderat.
 
Sunnanå
Gamla klassiska Sunnanå som är så förknippat med damfotboll är på väg tillbaka in i eliten. De har haft en bra säsong och vunnit 18 av 22 seriematcher i år. 
Första förlusten kom i omgång 13 och då föll laget mot Notviken, som för övrigt slutade tvåa i tabellen. Laget har även förlorat mot Härnösand, som slutade fyra i den norra serien. 
Maya Pitts heter lagdts skyttedrottning och hon har svarat för 19 av lagets 87 mål. Sju av lagets spelare har spelat minst 21 matcher.
 
Bollstanäs
Bollstanäs slogs om seriesegern tillsammans med Sandviken och när 22 omgångar var spelade ledde laget med två poäng. 
Ina Burström gjorde 27 av lagets mål medan Malin Elsilä Engdahl svarade för 21 mål.
Laget har haft svårast mot sina toppkonkurrenter och deras två förluster har kommit mot tvåan Sandviken och trean Gamla Upsala.
Bollstanäs åkte ur Elitettan 2015.
 
Älvsjö AIK
Även Älvsjö AIK är en klassiker i svenska damfotboll och har fostrat spelare som Victoria Sandell Svensson, Jane Törnqvist och Malin Swedberg och mellan åren 1995 till 1999 prenumererade klubben på mästerskapstitlarna. 2003 gick klubben samman med Djurgården och vann SM samma år och året efter.
Nu är det en annan tillvaro för klubben och de ska försöka ta sig tillbaka till elitfotbollen. De vann sin serie, fem poäng före Telge United och slutade på 54 poäng. De har ingen utpräglad målskytt även om Johanna Engberg svarat för 12 av lagets 44 mål.
 
Alingsås
Allingsås är det laget som varit klara seriesegrare längst. De har varit ohotade i sin serie och spelat ett antal veckor utan att känna något hot. Det kan vara på både gott och ont. Det goda är att man kunnat förbereda sig för kvalmatcherna under en peiod och det onda är att de inte fått samma matchnerv. Det återstår att se hur det kommer påverka laget. Lagets målskytt heter Lisa Johansson och hon har svarat för 23 mål på de 19 matcher hon spelat. Enligt klubbens hemsida har hon dessvärre varit skadad, men ska vara i speldugligt skick till kvalet.
 
Jitex
Jitex är det tredje klassikerlaget i kvalet till Elitettan. Klubbens storhetstid var under 1970- och 1980-talen när de tog hem sex SM-titlar. Den senaste kom 1989 och klubben har totalt 14 säsonger i högsta ligan. 2013 åkte laget ur allsvenskan och 2015 rasade de även ur elitettan. Jitex slogs länge med IFK Norrköping om seriesegern men när IFK först förlorade mot IFK Örby på bortaplan och även föll i seriefinalen så blev det klart i sista omgången att Jitex får chansen att kvala sig upp.
 
Dösjöbro
Dösjöbro visade i helgen vilket lag som är bäst i serien. I seriefinalen i omgång 22 vann laget nämligen med hela 3-1 mot serietvåan Eskilsminne. Även Hammenhög var med och slogs om seriesegern men det blev alltså Dösjöbro som tog hem det. 
I seriefinalen var det lagets stora målskyttar, Julia Lennartsson och Malin Skarström som sköt laget till seger och svarade för alla tre målen..
 
Vilka av de sex lagen har då presterat bäst. Jag har satt ihop en tabell över de sex lagen och det ser ut så här:
 
1. Bollstanäs 58 poäng 90-16 i målskillnad
2. Alingsås  58 poäng 71-25 i målskillnad
3. Sunnanå 56 poäng 87-22 i målskilnad
4. Älvsjö AIK 54 poäng 44-12 i målskillnad
5. Jitex  53 poäng 64-17 i målskillnad
6. Dösjöbro 52 poäng 56-15 i målskillnad
 
Så här spelas kvalet:
5 oktober
Sunnanå - Bollstanäs
Älvsjö - Alingsås
Jitex - Dösjöbro
 
12 oktober
Bollstanäs - Sunnanå
Allingsås - Älvsjö
Dösjöbro - Jitex
 
Mitt tips är att Bollstanäs, Älvsjö och Jitex tar sig till Elitettan.