Petra Johansson är i gammalt gott stridsslag

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anam Imo, Caroline Seger, Djurgårdens IF, Ebba Hed, Elin Rubensson, Eskilstuna United, FC Rosengård, Felicia Rogic, Haile Mace, Hanna Bennison, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, Limhamn Bunkeflo, Linda Nyman, Linköpings FC, Loreta Kullashi, Madelen Janogy, Nilla Fisher, Olivia Schough, Petra Johansson, Piteå IF, Sanne Troelsgaard, Vaila Barsley, Vittsjö GIK, Växjö DFF
Vårt landslag har fått en bra start med tre raka vinster. Visserligen mot motståndare man normalt sett ska slå, men jobbet ska göras och det har laget gjort. 
Nu vänder vi i stället blickarna mot den absoluta slutspurten av ligan. Det är dags för omgång 20 av OBOS Damallsvenskan.
 
För er som glömt hur det ser ut i tabellen så har ju FC Rosengård ryckt åt sig en åttapoängsledning, med nio poäng kvar att spela om. Det innebär i praktiken att guldet hamnar i Malmö. I teorin innebär det att FCR behöver en poäng till för att vara 100 procents säkra på guldmedaljen.
Efter Rosengård pågår det en kamp om silver- och bronsmedaljer samt om den kvarvarande Champions League-platsen. I nuläget har Kopparbergs/Göteborg silvermedaljen samt CL-platsen, eftersom de ligger tvåa på 36 poäng och de skuggas av Vittsjö på 34 poäng.
Just nu ser det ut som att silvret antingen hamnar i Göteborg eller i Vittsjö, men de utmanas framförallt av Kristianstads DFF.
Jag räknar bort Eskilstuna, Piteå och Linköping från andraplatsen då de är fem, sex och sju poäng efter.
 
I botten handlar det om två lag; Djurgården och Limhamn Bunkeflo. Mörkast ser det ut för Djurgården, som ligger under strecket på tio poäng. Limhamn Bunkeflo ligger ovanför strecket på 14 poäng.
Kungsbacka är redan avhängda och kommer att ramla ur högsta ligan. Växjö DFF har, trots en stökig säsong, skrapat ihop tillräckligt med poäng för att få spela kvar i ligan. De är inte ens i närheten av att trilla ur som det artat sig den senaste tiden.
KIF Örebro ligger, precis som Växjö, i ett ingemansland, men jag tycker att KIF förgyllt ligan med sitt sätt att spela fotboll på och hade förtjänat en plats något högre än den åttonde plats de har i dagsläget.
 
Lördagens matcher:
 
Piteå - Kopparbergs/Göteborg
Piteå får hem en självförtroende-boostade Madelen Janogy, som spelade en avgörande roll i kvalmatchen mot Ungern på bortaplan, när hon svarade för två av målen.
Piteå är regerande mästare och har inte förlorat mer än tre matcher i år. Dock har de hela nio oavgjorda matcher, vilket är överlägset mest i ligan. Dessa oavgjorda matcher har naturligtvis kostat en ny topplacering. PIF har dessutom gjort mål som om de vore ett bottenlag och släppt in som om de vore ett topplag. Trots det har laget fortfarande en rimlig chans att slå sig in bland de fyra främsta lagen ligan och det tror jag att de går för just nu.
Göteborg har gjort en massa mål och är slagna av endast Rosengård på den punkten. Att Göteborg skulle göra mycket mål var inte otippat med tanke på den offensiva uppställningen klubben har. 
Jag tror att detta blir en tät och tuff match där det är oerhört ovisst om utgången. Janogy i form. Göteborg gör mycket mål, men har Beata Kollmats avstängd efter utvisningen senast mot Vittsjö. Dessutom är Elin Rubensson ett oskrivet kort efter den hjärnskakningen hon ådrog sig senast. Hon genomgår just nu den så kallade hjärntrappan, som innebär ett program för att stegra spelarna in i ordinarie träning igen. Med tanke på Rubenssons skadehistorik med huvudskador är det väl ytterst tveksamt att hon kommer till spel mot Piteå. 

Avspark: 13.45
 
Tips: 2-1
 
Djurgården - Kungsbacka
Inte nog med att Kungsbacka parkerar på jumboplats. De har också viktiga defensiva mittfältaren och finska landslagsspelaren Linda Nyman avstängd på grund av gula kort. Loppet är kört och det är över för halländskorna.
Loppet är inte kört för Djurgården och på lördag kan det vara sista chansen att hänga med. Om Djurgården förlorar, samtidigt som Limhamn Bunkeflo förlorar, då är DIF definitivt borta från nästa års allsvenska.
Jag tror inte att Kungsbacka har det som krävs för att vinna eller att ens ta poäng. Jag vill fortsätta att tro på att spelare som Olivia Schough kan stiga fram och rädda sin klubb ur det minst sagt prekära läget. Hon gjorde det i vårmötet mot Kungsbacka då hon avgjorde matchen i 86:e minuten.
Jag tror att Djurgården griper det sista halmstrået och vinner denna match.

Avspark: 15.00
 
Tips: 3-1
 
Söndagens matcher:
 
Växjö DFF - KIF Örebro
En helt "ofarlig" match för båda lagen. Det är Örebro som har mest att spela för eftersom de kan plocka någon placering på slutet. Just nu ligger de på en åttonde plats, men har en rimlig chans att nå i alla fall en sjätte plats.
KIF har Heather Williams avstängd och det är naturligtvis ett tungt avbräck då hon är lagets främsta målskytt, med sina sex mål.
Växjö kan teoretiskt sett både tappa och ta en placering, men de ligger där de ligger på sin nionde plats och har sex poäng upp till Örebro och sju ned till Limhamn Bunkeflo.
Motivation vinner i denna match och den borde gästande Örebro ha mer av.

Avspark: 14.00
 
Tips: 0-2
 
Vittsjö - Kristianstad
Det nordostskånska El Classicot går in i rond 2. I den första ronden vann Vittsjö klart och tydligt med 3-0 sedan bland anda 19-åriga Ebba Hed spelat en avgörande roll med ett mål och en assist.
I det läget lagen befinner sig i nu råder nya insatser och nya förutsättningar. 
Kristianstad har spelat fem raka matcher utan förlust och tagit sig upp i ett läge där man faktiskt kan knipa en Champions League-plats. Vittsjö har hela tiden haft läget, men det har gått lite grus i maskineriet med två raka förluster.
Historik räknas inte nu, utan det är det lag som har dagen som kommer att vinna. Jag tror inte det blir ett målfyrverkeri utan det kommer säkerligen att bli en riktigt het derbybatalj på naturgräset på Vittsjö idrottspark. Jag är inte förvånad om vi får se både utvisningar, heta känslor och straffar. I sådana lägen har gästerna från Kristianstad en given matchvinnare i Therese Ivarsson.

Avspark: 14.00
 
Tips: 0-1
 
Rosengård - Linköping
Rosengård kan defilera mot guldmedaljen och laget har imponerat på många punkter. De har en härlig offensiv. De har en tät defensiv, anförda av Malin Levenstad. 
Men även i Rosengård finns små orosmoln. Anna Anvegårds muskelbristning i låret är ett. Caroline Segers vadskada ett annat. Klubben har dock visat att de alltid kunnat fylla igen luckor i laget och ersättarna har alltid varit bra. I Anvegårds ställe lär Anam Imo eller Haile Mace kliva in och i Segers frånvaro har Hanna Bennison klivit in på centralt mittfält och kommer säkerligen att spela där tillsammans med Sanne Troelsgaard. 
Linköping befinner sig mer eller mindre i ingemansland och kan med lite tur ta en fjärde eller femte plats, men mer logiskt är att de stannar på den sjunde plats de i dagsläget har och det är naturligtvis underkänt. Laget kan i värsta fall även bli passerat av KIF Örebro och därmed bli åtta i tabellen. Det skulle i så fall bli den sämsta placeringen klubben haft någonsin. Som sämst har klubben blivit sexa och det hände 2004, 2007 och 2011, men aldrig sämre än sexa.
Eventuellt kan landslagsbacken Nilla Fischer göra come-back för Linköping, men hon borde ha långt till den absoluta matchformen och det är inte en självklarhet att hon tillför laget så mycket att laget skulle kunna röra Rosengård. 
LFC:s tränare Olof Unogård sa till Corren att laget nu spelar för hedern och lite av hedern upprättades mot bottenlaget Djurgården, när stjärntrion längst fram med Stina Blackstenius, Lina Hurtig och Mimmi Larsson samtliga noterades för mål.

Avspark: 16.00
 
Tips: 3-2
 
Eskilstuna - Limhamn Bunkeflo
Sju raka matcher utan förlust och 26 av 31 poäng inspelade efter VM-uppehållet. Felicia Rogic och Loreta Kullashi i högform. Vaila Barsley stoppar det mesta som mittback. Ngozi Okobi bättre än någonsin. Petra Johansson i gammalt gott stridsslag. Listan på bra prestationer i Eskilstuna kan fortsätta hur långt som helst, men jag tror att ni fattar vad jag menar. Eskilstuna United har en väldigt bra form och är just nu väldigt svårslagna. 
Ska de bli slagna så är det kanske av ett vilt jagande Limhamn Bunkeflo, som vill hålla sig kvar i högsta ligan. 
Jag tror inte att det räcker. Eskilstuna kommer att spela sin åttonde raka match utan förlust och vinna mot skånskorna.
Limhamn Bunkeflo är inget dåligt lag och hade bland annat Olga Ahtinen uttagen till det finska landslaget. De hade dessutom Sophie Sundqvist, Nathalie Hoff Persson och Nellie Lilja med i det svenska U-23-landslaget. Vi kan konstatera att Limhamn Bunkeflo inte fått ihop det som man borde ha kunnat och nu får de slåss för sin vidare existens i OBOS Damallsvenskan.
 
Avspark: 17.00

Tips: 2-0