Rosengård är värdiga svenska mästare efter 1-1 mot Vittsjö

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Anna Anvegård, Caroline Seger, Chandra Bednar, Dejan Hashemi, Djurgårdens IF, Emma Koivisto, FC Rosengård, Fernanda Da Silva, Filippa Angeldahl, Frida Leonhardsen Maanum, Glodis Viggosdottir, Hanna Bennison, Hanna Persson, Jennifer Pelley, Julia Karlernäs, Katie Fraine, Kopparbergs/Göteborg, LB07, Lina Hurtig, Linköpings FC, Malin Levenstad, Mia Jalkerud, Michelle De Jongh, NIna Jakobsson, Nathalie Björn, Olivia Schough, Pauline Hammarlund, Pierre Fondin, Piteå IF, Rebecka Blomqvist, Ria Öhling, Sabrina D´Angelo, Sandra Adolfsson, Sanne Troelsgaard, Sofie Svava, Stina Blackstenius, Tilde Lindwall, Violah Nambi, Vittsjö GIK, Växjö DFF
FC Rosengård är svenska mästare och en synnerligen välförtjänt sådan. De har varit bäst. De har bäst trupp och mest effektiva spel. 
 
Djurgården vände ett 1-3-underläge till 3-3 och satte sig själv i förarsätet gentemot Limhamn Bunkeflo i kampen om att hålla sig kvar i OBOS Damallsvenskan.
Den 21:a omgången var omgången då det mesta avgjordes. Svenska mästarna blev klara. Silvermedaljörerna blev klara. Kvar att kora är en bronsmedaljör, en skyttedrottning och vilket lag som ska åka ur. Det pågår givetvis också en och annan kamp om placering upp eller ner i mitten.
Om bronset står det mellan Vittsjö och Eskilstuna.
Om skyttetiteln står det framförallt mellan Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist.
Om nedflyttning står det mellan Limhamn Bunkeflo och Djurgården. 
 
Kopparbergs/Göteborg - Växjö 2-1
Göteborg tog en tidig ledning när Rebecka Blomqvist satte 1-0 redan efter två minuter.  Det kunde också blivit 2-0 efter 25 minuter på Pauline Hammarlunds och Rebecka Blomqvists chanser, men Växjös målvakt Katie Fraine släppte ingen retur och kunde därmed freda sitt mål. Det gjorde hon även i slutet av den första halvleken när Rebecka Blomqvist från fritt läge inte fick någon träff på bollen.
Växjös farligaste chans svarade Ria Öling för när hon sköt ett skott strax utanför straffområdet som Jennifer Falk tvingades tippa till hörna.
Matchen avgjordes, med eller mindre, i den 76:e matchminuten när Rebecka Blomqvist passade fram till Emma Koivisto, som gjorde 2-0. Natalia Kuikka borde gjort 3-0 i den 80:e minuten, men istället lyckades Växjö reducera i den 85:e minuten genom Violah Nambi, men närmare än så kom inte Växjö. 
Göteborg säkrade silvret och man säkrade ett nytt Champions league-äventyr 2020. 
 
Matchfakta:
1-0 Rebecka Blomqvist (2)
2-0 Emma Koivisto (76)
2-1 Violah Nambi (85)
Publik: 983
 
Linköping - Limhamn Bunkeflo 3-0 (0-0)
Lina Hurtig rammade ribban efter tio minuter. Frida Leonhartsen Maanum brännde ett friläge efter 18 minuter. Stina Blackstenius brännde ett friläge efter 26 minuter. Blackstenius hade ytterligare två bra lägen i den första halvleken, där Limhamn Bunkeflos målvakt Chandra Bednar gjorde en bra räddning på det ena och där Blackstenius inte fick träff på bollen på det andra.
Till sist fick Linköping hål på Limhamn Bunkeflo. Dajan Hashemi serverade Lina Hurtig efter 66 minuter och därmed var Limhamn Bunkeflo under nedflyttningsstrecket.
När åtta minuter återstod av matchen drog Hanna Persson ned Lina Hurtig inne i straffområdet, med straff som påföljd. Straffen förättades av Filippa Angeldal och den satt tätt intill Bednars högra stolpe och trots att hon gick på rätt håll så var straffen allt för bra för att någon målvakt skulle kunna ta den.
I den 86:e minuten stängde Frida Leonhardsen Maanum målskyttet i och med att hon satte 3-0.
Linköping tog sig en plats uppåt i tabellen och är numera femma. Limhamn Bunkeflo närmar sig elitettan. De ska i sista omgången möta Göteborg och de har inget att spela för, och det kan vara en fördel för skånskorna.
 
Matchfakta:
1-0 Lina Hurtigh (67)
2-0 Filippa Angeldal (83, straff)
3-0 Frida Leonhardsen Maanum (86)
Publik: 587
 
Rosengård - Vittsjö 1-1 (1-1)
FC Rosengård har inte besegrat Vittsjö vid något tillfälle i år. De har mötts vid tre tillfällen och som bäst har Rosengård fått oavgjort. Det är av helt underordnad betydelse nu. Rosengård är svenska mästare och de är out-standing i sina prestationer sett över 21 fotbollsmatcher.
Sofie Svava på vänsterkanten är en fröjd att se på en fotbollsplan. Jelena Cankovic är en entertainer. Anna Anvegård gör mål. Backlinjen med Malin Levenstad, Nathalie Björn och Glódis Viggosdóttir drar upp riktlinjer och tempo i varje anfall. Sanne Troelsgard och Caroline Seger vinner andrabollar, men hotar också offensivt, framförallt Troelsgard. Hanna Bennison ska inte glömmas. Talangen som står för ett stort och moget spel. Klubben har dessutom en bredd i trupen, som inget annat lag kan visa upp samt en bra strategi när man värvar spelare.
I matchen mot Vittsjö var det Rosengård som var det bästa laget, men vid det här laget känner alla till att VGIK är livsfarliga i sitt omställningsspel och på fasta situationer. Det var just vid en hörna som Vittsjö kvitterade. Michelle De Jongh slog hörnan som Alexandra Benediktsson nicktouchade i mål efter 33 minuter.
Jag trodde att Anna Anvegårds mål fem minuter tidigare skulle sänka Vittsjö. Det gjorde det inte. Visserligen borde Sandra Adolfsson lyft bort bollen på ett annat sätt än rakt i gapet på Anvegård, men gästerna kom, som sagt, tillbaka.
I den andra halvleken kontrollerade Rosengård matchen, men befann sig dock i ett knepigt läge. Det gällde för hemmalaget att anfalla med balans. De behövde inte riskera allt för att göra ett segermål och de var tvungna att undvika omställningar. 
I mitt tycke hamnade Vittsjö allt för djupt ner i banan för att på riktigt hota Rosengårds kontroll iden andra halvleken.
Hemmalaget borde också gjort ett segermål. Jag tänker framförallt på Sanne Troelsgards friläge som hon lyfte över mål. Sabrina D´Angelo kom ut bra, men Troelsgard hade kunnat rulla bollen i mål i stället för att försöka lobba.
 
Matchfakta:
1-0 Anna Anvegård (29)
1-1 Alexandra Benediktsson (33)
Publik: 3 200
 
Djurgården - Piteå 3-3 (1-1)
Djurgården fick med sig en riktigt tung poäng hemma mot Piteå. Samtidigt noterades Piteå för sin tionde oavgjorda match för säsongen.
Trots att Piteå hade en 3-1-ledning med mindre än tio minuter kvar att spela, så blev det ett drama där Djurgården svarade för en makalös vändning. 
Piteå inledde matchen bäst och tog också ledningen efter 13 minuter genom Fernanda Da Silva. Hemmalaget jobbade sig dock tillbaka i matchen och när Mia Jalkerud satte en straff efter 38 minuter var DIF med i matchen på riktigt. Jag kunde nästan känna lättnaden Jalkerud kände när hon kunde konstatera att hennes straff gick in i mål. Samma lättnad förbyttes till ångest hos hemmalaget när Julia Karlernäs gjorde 2-1, redan fem minuter in i den andra halvleken.
Ska man klara sig kvar i en liga, och när man ligger i farozonen för att trilla ur, som Djurgården gör, då måste man banne mig kavla upp ärmarna och jobba stenhårt. Hade jag varit Pirre Fondin, som är tränare för Djurgården och hade jag varit spelare i DIF, så hade jag varit tokig på Portia Boakyes omställningsspel vid Piteås tredje mål, som kunde blivit matchavgörande. Boakye småjoggade hem när Piteå anföll på vänstersidan. På högersidan kom Nina Jakobsson, som helt ensam kunde skjuta in 3-1 bakom DIF-målvakten Jennifer Pelley. Den hjälp DIF-mittbacken Ingibjörg Sigurdadóttir hade behövt för att försvara andra delen av straffområdet kom aldrig eftersom Boakye inte dök upp på sin högerbacksplats.
Dessbättre för Djurgården fanns det andra som ville göra allt för att komma tillbaka. 18-åriga Tilde Lindwall gjorde 2-3 efter 83 minuter och Mia Jalkerud visade DIF-hjärta och målkänsla när hon i den 88:e matchminuten fullbordade mirakelvändningen.
Jag tycker också att Olivia Schough kom mer till sin rätt på högerkanten, i stället för på vänsterkanten. Schough låg bakom mycket i Djurgårdens anfallsspel.

 Matchfakta:
0-1 Fernande Da Silva (13)
1-1 Mia Jalkerud (38, straff)
1-2 Julia Karlernäs (50)
1-3 Nina Jakobsson (74)
2-3 Tilde Lindwall (83)
3-3 Mia Jalkerud (88)
Publik: 1238