Bästa någonsin för Vittsjö

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Alice Nilsson, Amanda Edgren, Anna Anvegård, Brett Maron, Cathrine Bott, Cecilia Edlund, Clara Markstedt, Elisabet Gunnarsdottir, Irma Helin, Julia Karlernäs, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Katie Fraine, Lina Hurtig, Marcus Lantz, Mia Carlsson, Mia Jalkerud, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, NIna Jakobsson, Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Ria Öling, Sandra Adolfsson, Sanne Troelsgaard, Sejde Abrahamsson, Sif Atladottir, Signe Holt Andersen, Sofie Svava, Therese Ivarsson, Tilde Lindwall, Tyra Håkansson, Vilde Bøe Risa
Guldstriden lever några dagar till och det tack vare att Kopparbergs/Göteborg vann det svåra bortamötet mot Piteå med 2-1 samtidigt som Rosengård tappade poäng hemma mot Linköping.
 
Vittsjö - Kristianstad 2-0 (0-0)
Det råder ingen tvekan om vilket lag som är det bästa laget i nordöstra Skåne. 3-0 i våras och 2-0 på söndagen talar sitt tydliga språk. Vittsjö är det bästa laget om man bara tittar på den delen av Sverige. Det står också klart att Vittsjö kommer att göra sin bästa säsong någonsin.
- Allt beröm till Vittsjö, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir efter matchen och konstaterar också att Vittsjö just nu är det bättre laget.
Det blev annars precis så som jag förutspådde; tätt, tufft och ibland lite grinigt. Den första halvleken var jämn. I mina ögon dominerade Alice Nilsson, som i varje situation täckte omställningsytor för Vittsjö. Therese Ivarsson skulle platsat i vilken backbesättning i hockey som helst. Hon vann dueller. Hon tacklade. Hon nickade och hon täckte skott likt Börje Salming eller Peter Forsberg. Även KDFF:s Mia Carlsson, Sif Atladottir och Amanda Edgren imponerade i den första halvleken. Det var tydligt att Kristianstad ville undvika Vittsjös omställnings- och djupledsspel, och gästerna lyckades bra med det i 45 minuter.
I den andra halvleken hände något. Vittsjö tog över tillställningen och fick mera ytor att löpa på och när dessutom Sif Atladóttir tvingades utgå på grund av skada tappade KDFF greppet.
- Bytet av Sif var inte bra. Vi tappade vår organisation, medgav också KDFF-tränaren Gunnarsdóttir efter matchen.
Det som jag skulle vilja kalla det matchavgörande målet var det första, i den 80:e matchminuten, och det tillkom efter ett individuellt misstag. Brett Maron var ungefär ett steg för sent ut och kom fel till bollen, vilket ledde till att hon tappade den mitt framför näsan på Vittsjös vänsterback Cathrine Bott.
Efter det målet tvingades KDFF blotta sig mer och det resulterade inte i något mer än att Vittsjö fortsatte att kontrollera matchhändelserna. 2-0 rullade Michelle De Jongh in i tomt mål, sedan hon blivit frispelad av Clara Markstedt.
Vittsjös försvarsspel är väldigt bra och i mina ögon fanns det flera spelare på plan som är bättre mittbackar än exempelvis Nilla Fisher. Therese Ivarsson har jag redan nämnt. I Vittsjö är Sandra Adolfsson hänsynslöst bra och det är hennes mittbackskollega Alexandra Benediktsson också.
- Det känns väldigt bra, sade Adolfsson med ett stort och brett leende efter matchen.
Jag kan förstå Sandras leende. Hon har varit en del av detta lag i många år och varit med om en sjätteplats som bäst. Nu kan laget som sämst bli femma i ligan. Och givetvis lever Champions League-drömmen vidare i Vittsjö.
 
Matchfakta:
1-0 Cathrine Bott (80)
2-0 Michelle De Jongh (88)
Publik: 1663
 
Rosengård - Linköping 3-3 (1-1)
Jag förutsatte att det skulle bli en målrik match, vilket det också blev. Det blev dock inte så många mål som krävdes för att FC Rosengård definitivt skulle avgöra årets allsvenska.
Sent om sider har Linköping fått fart på sina offensiva pjäser och mot Rosengård noterades Mimmi Larsson för två mål och Lina Hurtig för ett. Trots tre mål gjorda av "rätt" spelare fick gästerna från Östergötland endast med sig en poäng. 
Det borde vara så att LFC känner sig besvikna över att endast tagit en poäng i Malmö och det ska de känna. Laget hade ledningen med 1-0, 2-1 och 3-1. Ändå var de så när att tappa alla poängen. Sofie Svava gjorde 1-1. Sanne Troelsgaard och Anna Anvegård gjorde 2-3 och 3-3. Dessutom borde Sanne Troelsgaard gjort 4-3 på tilläggstid när hon en halvmeter från mållinjen sköt utanför.
 
Matchfakta:
0-1 Mimmi Larsson (44)
1-1 Sofie Svava (45+2)
1-2 Mimmi Larsson (49)
1-3 Lina Hurtig (73)
2-3 Sanne Troelsgaard (83)
3-3 Anna Anvegård (87)
Publik: 2398
 
Piteå - Kopparbergs/Göteborg 1-2 (0-2)
I Piteå vann Göteborg och de gjorde det i en väldigt bra och underhållande allsvensk match där åtminstone jag såg många bra prestationer. Julia Karlernäs Nina Jakobsson och Cecilia Edlund för att nämna tre i Piteå. Julia Zigiotti Olme, Rebecka Blomqvist och Julia Roddar för att nämna tre i Göteborg.
Det som avgjorde denna match var effektivitet. Gästerna var effektivare. Efter en dryg halvtimme spelad anföll Göteborg och man gjorde det med stort tålamod. Laget hade tio passningar inom laget innan bollen så småningom letade sig fram till Julia Zigiotti Olme som gjorde 1-0.
Såväl Göteborg som Piteå broderade sina anfall och åt sig upp i banan meter för meter. Piteå anförda av Julia Karlernäs. Göteborg anförda av Vilde Bøe Risa.
Dock var det hemmalaget, som kom till start utan landslagsspelaren Madelen Janogy, som började matchen bäst och redan efter sex minuters spel gjorde PIF 1-0 genom Julia Karlernäs. Det målet blev dock korrekt avvinkat för offside. Karlernäs skulle lite senare vara nära att göra mål när hon efter ett distansskott träffade ribban. 
Nej, detta blev inte Piteås match. Det blev Kopparbergs/Göteborgs och det blev framförallt Pauline Hammarlunds. Efter två månaders skadefrånvaro fick hon redan efter 23 minuter avlösa Emma Berglund som på nytt ådrog sig skada. Återigen visade det sig vara en lårskada, men denna gång i andra låret.
- Det är en spelare som vi tog in i somras för att kunna bidra med rutin och avlasta andra spelare. Sedan har hon spelat en halvtimme ... Det är klart att det inte har blivit som varken vi eller hon själv hoppades på, sade Göteborgs tränare Marcus Lantz till Göteborgs Posten efter matchen.
Surt för Berglund, men desto roligare för Pauline Hammarlund som satte 2-0 efter 42 minuter, efter att ha blivit severad av Rebecka Blomqvist.
Chansmärrigt och spelmässigt var det en jämn match, men Göteborg var effektivare och det var det som avgjorde och det var det som försatte ligatvåan i en bra position för att behålla Champions League-platsen.
 
Matchfakta:
0-1Julia Zigiotti Olme (31)
0-2 Pauline Hammarlund (42)
1-2 Nina Jakobsson (88)
Publik: 882
 
Växjö - KIF Örebro 2-1 (1-1)
Örebro fortsätter att ha svårt att vinna fotbollsmatcher. Laget är klart för nästa års damallsvenska, men har sex raka matcher utan seger. Det gör att de nu måste se upp med Växjö som nu bara är tre poäng efter. 
KIF Örebro tog annars ledningen genom Sejde Abrahamsson, efter två minuter. Hemmalaget kvitterade den ledningen i den 38:e minuten genom finskan Ria Öling. Med en kvart kvar av matchen gjorde Signe Holt Andersen det avgörande målet.
En intressant notering från matchen var att amerikanska målvakten Katie Fraine stod i Växjös mål. Fraine har varit skadad och gjorde således comeback mot Örebro.
Växjö släppte även in en debutant när man i 90:e minuten släppte in 18-åriga Tyra Håkansson på pla
 
Matchfakta:
0-1 Sejde Abrahamsson (2)
1-1 Ria Öling (38)
2-1 Signe Holt Andersen (74)
Publik: 458
 
Eskilstuna - Limhamn Bunkeflo 1-0 (0-0)
Limhamn Bunkeflo får verkligen jobba för att hålla sig kvar i ligan. De fyra poäng de hade tillgodo på Djurgården krympte under söndagen till en ynka poäng. Skånskorna har Linköping borta och Kopparbergs Göteborg hemma kvar att möta. Det kan mycket väl bli så att det blir noll poäng i dessa båda matcher. Djurgården å sin sida har Piteå hemma samt Vittsjö borta och även här kan det bli noll poäng. Varje poäng kommer att bli avgörande och några poäng blev det inte för Limhamn Bunkeflo mot Eskilstuna.
Hemmalaget var bäst och skapade mest. Ngozi Okobis mål efter 62 minuter blev matchens enda, men vilket mål hon gjorde. Hon tog sig in från högerkanten och in i straffområdet där hon hängde in bollen i bortre krysset. Mycket snyggt.
Trots ett stort övertag från Eskilstuna kunde Limhamn Bunkeflo fått med sig en poäng och jag tänker framförallt på Sophie Sundqvists friläge i den 91:a matchminuten.
 
Matchfakta:
1-0 Ngozi Okobi (62)
Publik: 902
 
 
Djurgården - Kungsbacka 3-0
Det blev Djurgården som drog in den sista spiken i Kungsbackas kista och de gjorde det med hemvävda spelare med ett stort DIF-hjärta. Mia Jalkerud, Irma Helin och Tilde Lindwall svarade för målen och gav hemmalaget chansen att hålla sig kvar i högsta ligan. För mig var också Helin och Lindwall hemmalagets bästa spelare.
Kungsbacka hade ingen chans och hemmalaget vann rättvist. Visserligen hade Kungsbackas Mimmi Asperot ett skott i ribban efter en dryg kvart, men det var DIF som var bäst.
 
Matchfakta:
1-0 Mia Jalkerud (57, straff)
2-0 Irma Helin (66)
3-0 Tilde Lindwall (82)