Kris...tianstad har en lång väg till guldet

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Emelie Lundberg, Eveliina Summanen, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Hanna Boubezari, Heather Williams, Heidi Kollanen, Julia Tunturi, KIF Örebro, Kungsbacka DFF, Loreta Kullashi, Maja Regnås, Norra Halland, Pernilla Milton, Sara Lilja Vidlund, Shannon Woeller, Sonia Okobi, Sveriges Radio, Vaila Barsley
KIF Örebro krossade Kungsbacka i deras sista match i Halland som damallsvenskt lag. Efter en jämn första halvlek blev det till slut hela 5-1 till gästerna från Närke. I Eskilstuna gjorde United processen kort med Kristianstads DFF.
 
Eskilstuna - Kristianstad 5-0 (3-0)
Julia Tunturi, Julia Tunturi och Julia Tunturi. Eskilstuna gav inte gästande Kristianstad en chans. Detta var Eskilstunas match, och redan efter tre minuter lekte Sonia Okobi på högerkanten och serverade Tunturi, som nickade in 1-0. Minuten senare serverade Loreta Kullashi samme Tunturi, men den gången blev det inget mål. I den sjätte minuten var det Felicia Rogic tur att vara nära att öka på ledningen. Nej, Kristianstad var inte med i matchen och Eskilstuna chockade onekligen skånskorna. Eskilstuna satte en ordentlig press högt upp i banan och det störde KDFF rejält. Under den första kvarten var Kristianstad knappt över mitten och i den 28:e minuten hann Eskilstuna med åtta passningar innan Julia Tunturi satte 2-0. Sonia Okobi till Shannon Woeller till Vaila Barsley till Emelie Lundberg till Barsley till Fanny Andersson till Tunturi. Mycket snyggt och bra fotbollsmål.
Som om ett tvåmålsunderläge inte var nog så fick även KDFF en huvudskada på lagkapten och centrala mittfältaren Alice Nilsson, och även 3-0 emot sig innan halvleken var över. 
Kristianstad gick in för att prata ihop sig inför den andra halvleken, men det hjälpte inte för redan efter tre minuter in i den andra halvleken krutade Fanny Andersson in 4-0 och efter drygt 60 minuter gjorde hon även 5-0.
Eskilstuna hade dagen och Julia Tunturi, Fanny Andersson och Sonia Okobi gjorde det riktigt bra denna afton. Hela Eskilstunas lag sprudlade av självförtroende och ett tydligt mål att försöka knipa en medalj. 
Kristianstad skulle man kunna kalla Kris...tianstad. Förlust i derbyt förra helgen. Ett lag som föll ihop som ett korthus i kväll mot Eskilstuna. Som extra lök på laxen kommer laget även att missa medalj i årets liga. Jag kan inte se hur dessa spillror ska kunna hota eller ens resa sig i hemmaavslutningen mot Rosengård nästa helg. 
Jag är samtidigt förvånad över hur illa Kristianstad kunde prestera denna kväll. Jag tycker att detta är ett lag som annars är stabila och ska inte behöva falla igenom som de faktiskt gjorde i den andra halvleken mot Vittsjö samt hela matchen mot Eskilstuna. 
Till Kristianstadsbladet sa sportchef, Johan Andersson, i veckan att 2020 ska bli ett guldår och att klubben har något stort på gång. Det som visades upp i kväll visade inget sådant och de har en lång väg till den ädlaste medaljen.
 
Matchfakta:
1-0 Julia Tunturi (3)
2-0 Julia Tunturi (28)
3-0 Julia Tunturi (44)
4-0 Fanny Andersson (48)
5-0 Fanny Andersson (62)
Publik: 1198
 
Kungsbacka - KIF Örebro 1-5 (0-1)
När man tyckte att det var dåligt så blev det ännu sämre och då menar jag inte Kungsbacka som lag eller klubb. Jag menar fotbollspubliken i Halland och jag menar mediebevakningen. Det blev inte ens någon presskonferens efter matchen, eftersom det inte fanns någon media på plats. Den lokala tidningen, Norra Halland, fanns inte på plats och den enda media som fanns på Påskbergsvallen i Varberg var jag och Pär Söderhjälm, som webbsände matchen på Sveriges Radio samt OBOS Damallsvenskans egna tv-kanal.
Jag råkar veta att det finns ett intresse för damfotboll eftersom jag kan se mina läsarsiffror på denna blogg och jag tycker att det är upp till övrig media att prioritera. Prioriterar man att inte att bevaka högsta ligan i fotboll så anser jag att Halland sitter på ett gubbvälde av beslutsfattare och därför kommer det bli svårt att bedriva damfotboll i länet. Hugade spekulanter får gärna motbevisa mig.
 
Matchen då? Kungsbacka inledde matchen på ett bra sätt och skapade en hel del möjligheter. Tyvärr finns inte den riktiga spetsen till att göra mål på chanser och halvchanser, och därför åker laget också ur.
KIF Örebro har kvaliteterna och kunde, lite turligt, gå till halvtidsvila med ledning med 1-0 sedan Eveliina Summanen svarat för målet.
Kungsbacka hade förhoppningar att vända på det i den andra halvleken men istället gjorde laget eventuellt årets sämsta halvlek. Jag hittade egentligen ingen i hemmalaget som fick godkänt, mer än möjligen säsongsdebuterande Hanna Boubezari. 
KIF Örebro satte en högre fart i den andra halvleken och gjorde 2-0 genom Heather Williams på straff efter en knapp timme. Sedan kom tre katastofala minutrar för Kungsbacka. 3-0 kom efter 76 minuter, 4-0 efter 77 och 5-0 efter 79 minuter. För målen stod Maja Regnås, Heidi Kollanen och Sara Lilja Vidlund. 
Visserligen kunde Kungsbacka reducera till 5-1 efter 86 minuter genom Pernilla Milton, men detta var ingen rolig eftermiddag för laget och naturligtvis var det dystra och besvikna miner i korridorerna efter matchen.
 
Matchfakta:
0-1 Eveliina Summanen (22)
0-2 Heather Williams (59, straff)
0-3 Maja Regnås (77)
0-4 Heidi Kollanen (78)
0-5 Sara Lilja Vidlund (79)
1-5 Pernilla Milton (86)
Publik: 105