Guldhattarna ligger och väntar

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Clara Markstedt, Djurgårdens IF, Elin Rubensson, Elisabet Gunnarsdottir, Eskilstuna United, Ida Strömblad, Ingbjörg Siguradottir, KIF Örebro, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Linköpings FC, Malin Levenstad, Marcus Lantz, Michelle De Jongh, Nellie Persson, Petra Johansson, Piteå IF, Sandra Adolfsson, Sanne Troelsgaard, Sofie Svava, Vittsjö GIK, Växjö DFF
Jag blev oerhört imponerad över Vittsjös seger mot Kristianstad i söndags. De statuerade exempel och visade att de är drottningarna i norra Skåne anno 2019. Frågan är om de ska placera Rosengårds guldhattar i förrådet ytterligare en vecka eller om hattarna åker på i Malmö på söndag.
 
I oktober brukar det blåsa friskt, löven ligger klistrade mot marken och yr i luften. Oktober är ödets tid. Oktober är avgörandets tid. Guldglädje, gulsfrossa, nedflyttningsångest och en del likgiltiga matcher där man varken kan röra sig uppåt eller neråt.
Nu börjar det att dra ihop sig.
 
Lördagens matcher
 
Kungsbacka - Örebro
Detta är onekligen en match som få kommer att rikta blickarna mot. Kungsbacka ligger där de ligger. På en hopplös jumboplats. Örebro har en mikroskopisk chans att ta en placering uppåt, men den är just liten. För att inte säga obefintlig. 
Den halländska publiken har så här långt vänt Kungsbacka ryggen. Laget har den sämsta publiksiffran och har spelat alla sina matcher på bortaplan. Publiksnittet på hemmaplan för Kungsbacka ligger på 218 personer och det är naturligtvis inget annat än uselt. Dessvärre ser jag ingen ljusning för halländsk damfotboll, så detta kan bli den sista damallsvenska matchen på halländsk mark inom överskådlig tid. Laget har dessutom sin genomgående bästa spelare, Ida Strömblad, avstängd och hon väljer i stället att spela innebandy med Onsala IBK.
Örebro har inte rosat marknaden i höst och har inte vunnit sedan augusti, och nu har de även Växjö jagandes i hasorna.
Debatten i Örebro under de senaste dagarna är annars att Örebro SK vill bilda ett damlag som ska ha en elitprägel. Av naturliga skäl säger sig KIF Örebro välkomna den satsningen, men av lika förklarliga skäl upplever de ett hot.
Till klubbens hemsida säger klubbens ordförande följande:
- I grunden är det positivt att ÖSK också vill satsa på damfotbollen i Örebro, det behövs mer resurser och draghästar. Vi har jobbat sedan 80-talet med flick- och damverksamhet, i ur och skur för att Örebros fotbollsspelande tjejer ska kunna drömma om en framtid inom fotbollen. Där de också får spela damallsvenska matcher på Behrn Arena. Har vi alltid gjort det bra? Sannolikt inte, men vi har gjort något. Nu återstår det att se vad ÖSK vill med ett ev. damlag och satsning på damfotboll, konstaterar Fredrik Stengarn.
Då jag just nu har ett utkast till ett blogginlägg som handlar om just detta, ber jag att få återkomma i ärendet.
Jag tror att Kungsbacka vill göra en snygg sorti från högsta ligan, men frågan är om det räcker.
 
Tips: 1-2
 
Eskilstuna - Kristianstad
Eskilstuna är det laget som kan nå en tredjeplats och snuva Vittsjö på bronset. För att det ska hända behöver United ta in tre poäng och åtta mål. I Eskilstuna tror man givetvis på det och lagets lagkapten Petra Johansson säger till klubbens hemsida:
- Helt ärligt ska jag inte säga att jag gick runt och funderade på medalj, MEN, jag såg att det inte var särskilt många poäng upp till övre delen av tabellen och endast sju matcher var spelade. Det tillsammans med vetskapen om att årets upplaga av Damallsvenskan är jämnare än någonsin och att inget lag promenerar hem en seger, gjorde att jag absolut både trodde och hoppades på att vi skulle klättra en del placeringar. Och här är vi nu som du säger och slåss om medalj, häftigt!
Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir var inte nöjd med lagets andra halvlek i förra matchen. Samtidigt insåg hon på presskonferrensen eftersåt att Vittsjö varit det bättre laget. Jag tror att KDFF vill göra det bättre och bevisa, inte minst för sig själva, att de kan hänga med i den absoluta toppen av ligan.
 
Tips: 2-2
 
Söndagens matcher:
 
Djurgården - Piteå
Oj, så viktig match Djurgården ger sig in i. De ska möta ett Piteå, som jagar en femteplats, medan DIF själva ska försöka bibehålla sin allsvenska status intakt.
Ska Djurgården ta någon mer poäng i år så är det nog i denna match. I sista omgången möter de Vittsjö och om Vittsjö fortfarande har Champions League-plats kvar att spela om, så bör nog DIF ta en, eller helst tre poäng på söndag. Om de tar en poäng så kan det i slutändan handla om målskillnad mellan Limhamn Bunkeflo och Djurgården. Det senare laget har i dagsläget två mål bättre differens än skånskorna.
Djurgårdens mittback Ingibjörg Sigurdadóttir säger till klubbens hemsida:
– Det blir en riktig tuff utmaning men det känns som att vi har mer att vinna än Piteå.
Det är endast tre lag i årets liga som har mäktat med att besegra norrbottniskorna och det är FC Rosengrård, KIF Örebro (2 gånger) och Kopparbergs/Göteborg, så det blir sannerligen ingen enkel uppgift för Djurgården. Å andra sidan har Piteå inte mindre än nio kryss-matcher, vilket statistiskt sett innebär en rimlig chans för ett oavgjort resultat. Statistiken berättar också att Piteå inte spelat så många oavgjorda matcher mot lag på undre halvan. De enda lagen från placering 6 till 12 som tagit poäng mot Piteå är Limhamn Bunkeflo och Växjö, om man bortser från att KIF Örebros båda segrar mot PIF.
 
Tips: 1-1
 
Kopparbergs-Göteborg - Växjö 
Jag ser inte att Växjö skulle utgöra något större hinder för Göteborg. Ja, jag är medveten om att Växjö just nu är inne i en period där de inte förlorar. I den sviten ingår en seger mot Örebro och ett oavgjort resultat mot Limhamn Bunkeflo. Det ingår också en försvarsmässig härdsmälta mot Kungsbacka (5-5).
Göteborg har mycket kvar att spela om. De har en Champions League-plats i sikte och i och med det också en silvermedalj och det är tillräcklig motor för att besegra ett Växjö, som i stort sett ligger i ett ingemansland. 
I mitt tycke är Elin Rubensson en mycket viktig spelare och borde vara en het kandidat till allsvenskans MVP. När hon är på plan är Göteborg svårstoppade. Det ser dock ut som att hon missar även denna match.
- Jag skulle bli förvånad om Elin spelar mer i allsvenskan i år, säger Marcus Lantz till GT.
Det Lantz syftar på är naturligtvis den huvudskada Rubensson ådrog sig mot Vittsjö i september. Oerhört tungt avbräck för Göteborg, men framförallt en stor oro för Rubensson som person. Jag hoppas innerligt att hon repar sig och kommer tillbaka. 
 
Tips: 3-0
 
Rosengård - Vittsjö
Linköping snuvade Rosengård på guldfirandet senast. Ska Vittsjö göra samma sak?
Det är banne mig ingen enkel uppgift FCR ställs inför. Vittsjö har en enorm medgång, och när jag försökte ta mig in i byn förra veckan när laget mötte Kristianstad så tog det tid. Köerna ringlade långa och hela bygden verkar ställa sig bakom laget. Jag tittade på Vittsjös mittback Sandra Adolfsson under uppvärmningen och jag såg hur hon log när hon såg hemmaklackens entré på läktaren. Vittsjö har ligans bästa klack och de kommer åka till Malmö och lyfta sitt lag.
Vittsjö måste vinna denna match annars är de borta från såväl silvret som CL-platsen.
Detta kommer att bli en kamp och om jag tittar på lagen så ska kampen ske mellan Sanne Troelsgaard och Nellie Persson. Den ska ske mellan Clara Markstedt och Malin Levenstad. Den ska ske mellan Sofie Svava och Michelle De Jongh. Den ska ske mellan Anna Anvegård och Sandra Adolfsson.
Jag tycker att Rosengårds-spelarna är något bättre rent fotbollsmässigt, men i denna match kommer det att vara något annat. Det kommer att vara kamp, prestige och guldfrossa.
När lagen möttes i våras slutade det 0-0 och jag tror på något liknande denna gång.
Caroline Seger satt på bänken senast mot Linköping, eftersom hon inte var fullt redo för spel på grund av en tidigare skada. Även Anna Anvegård satt på bänken men hon spelade drygt 20 minuter och spelade en stor roll i FCR:s vändning. Anvegård startar säkert. Frågan är hur det blir med Seger.
 
Tips: 1-1
 
Linköping - Limhamn Bunkeflo
Limhamn Bunkeflo kommer att ha ett resultat att spela på. Laget kämpar mot Djurgården om att hålla sig kvar och DIF:s match går redan klockan 13.00, medan Limhamn Bunkeflos match startar klockan 17.00. När det är så pass viktiga matcher kan jag tycka att det ska vara samma förutsättningar. Ju högre upp i seriesystemet man kommer ju mer spelar detaljer in. Detta är en detalj som kan påverka utgångarna i matcherna. Jag tycker att förbundet ska gå in och styra matchtider så här i slutet. 
Limhamn Bunkeflo höll emot bra senast mot Eskilstuna och Sonia Okobis kanonmål var inte mycket att göra åt.
Linköping fick en del upprättelse i Malmö förra veckan då de tog poäng. Givetvis var det säkerligen surt för dem att tappa en 3-1-ledning, men att ta poäng borta mot Rosengård var ändå ett mycket bra resultat.
Linköping har aldrig blivit sämre än sexa och de har en topp-fem-plats att spela för. Limhamn Bunkeflo slåss för sitt liv.
 
Tips: 2-0