Grattis Uppsala men Hammarby hade också behövts

Publicerat i: Elitettan Beata Olsson, Ellen Gibson, Emilia Larsson, Emma Jansson, Felicia Saving, Filippa Graneld, Hammarby IF, Hanna Lundkvist, Helén Eke, IK Uppsala, Jonna Ståhl, Lina Lundqvist, Marika Bergman Lundin, Sara Olai, Sofia From
Fotboll är fullständigt ologiskt. Hammarby missade chansen att gå upp i OBOS Damallsvenskan. IK Uppsala tog den och vann på Hammarby ip med 3-1.
 
Direkt avgörande match i Elitettan om vem som skulle göra Umeå IK sällskap upp i högsta ligan i Sverige.
Förutsättningarna var enkla. Sista omgången. Hammarby och Uppsala möttes. Det var de två lagen som hade chansen kvar. Hammarby behövde ta en poäng. IK Uppsala behövde vinna. 
Detta skulle bli Hammarbys eftermiddag, med 3100 personer på läktarna och en klack som sjöng in hemmalaget och genom hela matchen. Inramningen var fantastisk. Dessutom tog Hammarby ledningen genom notoriska målskytten Emma Jansson sedan Jonna Ståhl vunnit boll och serverat målskytten. IK Uppsala verkade vara tagna av stundens allvar och var knappt över mitten förrän efter en kvart. Detta var Hammarbys match.
Hammarbys Ellen Gibson vann andrabollar på mitten. På vänsterkanten broderade Emilia Larsson friskt och på högerkanten var det Hanna Lundkvist som dominerade. 
 
Hur kunde då IK Uppsala vända på detta och inte bara vinna utan också ta sig till högsta ligan? Jo, Hammarby var allt för ineffektiva och Uppsalas försvarsspel, anförda av mittback Sofia From, var stabilt. Dessutom hade de en målvakt i Lina Lundqvist som dominerade luftrummet med stor pondus. Hon räddade exempelvis med en snygg benparrad när Hanna Lundkvist kom fri efter en halvtimme.
Uppsala var också farliga på fasta situationer som man gjorde två av målen på. Uppsala lyckades också att hålla Hammarby utanför sig och hemmalaget tilläts nästan aldrig att anfalla centralt.
Givetvis hade Uppsala också lite tur. Det kunde ha blåsts straff efter 50 minuter när Cassandra Korrhonen gick tufft i ryggen på Emilia Larsson. Domare Eva Svärdsudd från Piteå valde dock att fria.
 
Tio minuter in på den andra halvleken kvitterade Uppsala genom Marika Bergman Lundin. Målet borde ha kunnat stoppats om Hanna Lundkvist plockat upp Bergman Lundins löpning och om inte Helén Eke och Julia Ekholm gått på samma spelare inne i straffområdet. Hammarby hade i det läget fortfarande kontroll på matchen och även platsen i allsvenskan nästa säsong. När sedan Sara Olai nickade in 2-1 efter hörna i den 69:e matchminuten ökade stressen radikalt hos hemmalaget. Jag tycker inte att Hammarby jobbade rationellt längre och var i det närmaste panikslagna efter Uppsalas ledningsmål. I den 83:e minuten utökade Beata Olsson Uppsalas ledning efter en kantfrispark och det blev knock-outen på Bajen.
 
Jag tycker att det är superkul att IK Uppsala går upp i OBOS Damallsvenskan, med tanke på hur deras lag är byggt. Beta Olsson är 18 år, Sara Olai 20, Marika Bergman Lundin 20 och Cornelia Kapocs 19 år. Jag säger grattis till klubben och laget. Det är kul när man vågar satsa ungt och lyckas.
Jag tycker dock att det är väldigt trist att inte Hammarby går upp med tanke på deras publikstöd. Klubben och laget behövs i högsta ligan med det stödet de hade i ryggen i dag. Hammarby hade ökat attraktionskraften på ligan och även de har satsat ungt. Felicia Saving 17 år, Filippa Graneld 18 och Hanna Lundkvist 17, för att nämna några ynglingar.  
 
Matchfakta:
1-0 Emma Jansson (25)
1-1 Marika Bergman Lundin (55)
1-2 Sara Olai (69)
1-3 Beata Olsson (83)
Publik: 3 100 personer