"En av de klarast lysande stjärnan i årets allsvenska"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Anna Anvegård, Caroline Seger, Clara Markstedt, Ebba Hed, Eveliina Summanen, Felicia Rogic, Frida Leonhardsen Maanum, Heather Williams, Heidi Kollanen, Irma Helin, Johanna Andersson, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Lina Hurtig, Lisa Dahlkvist, Loreta Kullashi, Madelen Janogy, Mia Jalkerud, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, NIna Jakobsson, Nellie Persson, Rebecka Blomqvist, Sofie Svava, Sonia Okobi, Sophie Sundqvist, Stina Blackstenius, Svava Gudmundsdottir
Precis som i kategorin backlinjespelare så är det oerhört svårt att plocka fram tre mittfältare och tre forwards utan att nämna en massa andra spelare. Jag har imponerats av många spelare under året och jag tycker att många är värda att nämnas och omnämnas och det kommer jag att göra. Dock är det bara tre spelare som får plats bland mina nomineringarna. Jag har inte gått efter statistik eller siffror utan bara på känsla, intuition och mina upplevelser i OBOS Damallsvenskan anno 2019.
 
För mig är mittfältaren den spelaren som pulserar anfallsspelet, vänder spelet, vinner andrabollar och har kontakt med såväl backlinjen som forwardslinjen. 
Jag tycker att en spelare som Sofie Svava i Rosengård har varit en riktig hit under året. Teknisk och finurlig på sin vänsterkant. Trots hennes stora kvaliteter som spelare och som underhållare så får hon inte plats bland mina tre. Det finns ett antal liknande spelare som Svava och jag tänker främst på Göteborgs Julia Zigiotti Olme, Eskilstunas Ngozi "Sonia" Okobi, Piteås Madelen Janogy, Vittsjös Ebba Hed och Eskilstunas Julia Tunturi.
Hur i hela friden jag kan välja bort Michelle De Jongh på Vittsjös högerkant är också en gåta, men kanske inte så konstigt när ni ser vilka jag har med. De Jongh har verkligen gjort en enastående säsong och en oerhört viktig pjäs i sitt lag.
 
Jag har tre givna storfavoriter, men jag kommer till dem lite längre ner i texten. Det finns, som sagt, ett antal spelare som ska ha ett omnämnande först, och en av dem är Örebros Eveliina Summanen som efter hand blivit en större och större spelare som styrt KIF Örebros mittfält.
Jag har också imponerats av Johanna Anderssons och Nellie Perssons samspel på Vittsjös centrala mittfält. Jag är dock tveksam till att de var för sig hade gjort lika bra ifrån sig som tillsammans. Irma Helin har även hon gjort ett bra jobb på Djurgårdens mittfält.
För att fortsätta denna uppräkning så kan man inte glömma Caroline Seger. Jag tyckte inte hon var någon given hit i VM. Däremot har hon betytt mycket i allsvenskan och för Rosengård. Ännu viktigare för sitt lag är Frida Leonhardsen Maanum i Linköping eller Eskilstunas Lisa Dahlqvist. Alice Nilsson jobbar lite i det tysta på Kristianstads mittfält, men är oerhört viktig för sitt lag och en fantastisk kulturbärare för KDFF.
 
Ni förstår att det har varit väldigt svårt att få fram tre mittfältare bland alla dessa kompetenta spelare.
Den som jag tyckt varit en av de bästa spelarna i årets allsvenska är danskan Sanne Troelsgaard i FC Rosengård. Hon vinner oerhört mycket boll och har förmågan att stänga bakåt och hota framåt.
Julia Karlernäs i Piteå är för mig en självklarhet att ha med eftersom hon är en självklar balans på PIF:s mittfält. Jag har inte sett någon match som Karlernäs gått bort sig i eller tappat position i år.
Elin Rubensson är en av de viktigaste spelarna för sitt lag. När jag tittat på Göteborg i år så är det henne laget inte kan vara utan. Jag tyckte mig se att Markus Lantz haft svårt att hitta en riktig ersättare för henne när hon inte spelat. Laget har haft svårare att vinna matcher utan Elin Rubensson på plan. Statistiskt sett har de inte det men min känsla säger det. Med Rubensson på plan har Göteborg vunnit åtta matcher, spelat oavgjort i fyra och förlorat en. Utan henne på plan har laget vunnit fyra, spelat två oavgjorda och förlorat en.
 
Topp 3-Mittfältare
Sanne Troelsgaard (Rosengård)
Elin Rubensson (Göteborg)
Julia Karlernäs (Piteå)
 
Och vinnare är:...Sanne Troelsgaard
 
Bland forwards har vi också ett koppel av bra spelare. Om jag kritiserat Djurgårdens försvarsspel kan man inte tycka att det är annat än imponerande att Mia Jalkerud lyckats göra elva mål i ett lag som med nöd och näppe klarade sig kvar. Trea i skytteligan och nästan hälften av DIF:s mål har Jalkerud lyckats med.
Ungefär samma prestation har Limhamn Bunkeflos Sophie Sundqvist lyckats med. Sju, av lagets 16, mål i ett lag som åkte ur ligan är godkänt.
Eskilstunas Felicia Rogic och Loreta Kullashi har varit riviga och bra i Eskilstunas främsta linje och tillsammans svarat för inte mindre än 16 mål.
Örebro fick in finska landslagsforwarden Heidi Kollanen i juli och hon har sedan dess gjort fyra mål. Det ska bli intressant att se vad hon kan göra under en hel säsong. Heather Williams i samma klubb har också levererat mål. 
 
Om ni undrar varför jag tjatar om mål och målskytte så är det just det en forward ska göra och att de blir bedömda just efter hur många mål de gör. 
I Kristianstad har man Amanda Edgren men i mitt tycke har hon varit lite väl ojämn. Hon har blandat topprestationer med blekare. Jag tycker snarare att Svava Gudmundsdóttir varit den vassare av dem.
Jag har kritiserat Linköpings forwardslinje under året, men till sist får de ändå ett klart godkänt. Mimmi Larsson, Stina Blackstenius och Lina Hurtig har svarat för 26 av lagets 37 mål och det är riktigt bra. Ändå förväntade jag mig ännu mera. Orättvist kan tyckas, men det är så jag känner. Jag tror att det finns mer att ge från den trion. Framförallt skulle jag vilja se en jämnare kurva på dem. Efter VM hade de det tungt.
En annan spelare som jag gillat under året är Piteås Nina Jakobsson. Hon är elegant i sitt spelsätt, men kanske gjort lite för lite mål för att Piteå skulle lyft. Jag borde egentligen också lyfta fram Göteborgs Julia Roddar, med landslagsutnämningen och en okej säsong i övrigt. Inte fantastisk men bra.
 
Det återstår tre forwards att plocka fram. Det kvarvarande forwardsen som jag tyckt varit bäst är Anna Anvegård. Hon har varit tungan på vågen i många matcher; såväl i Växjö som i Rosengård och är en av de klarast lysande stjärnan i årets allsvenska.
Rebecka Blomqvist är också en forward som kan göra mål i olika situationer och är en given kandidat på min topp-3-lista.
Det sista namnet på min lista är Vittsjös Clara Markstedt. Hennes djupledsspel har många gånger varit avgörande för sitt lag. 
 
Topp 3-Forwards
Anna Anvegård (Rosengård)
Rebecka Blomqvist (Göteborg)
Clara Markstedt (Vittsjö)
 
Och vinnare är:...Anna Anvegård