Den allsvenska sejouren tar slut på lördag

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Djurgårdens IF, Ebba Hed, Elin Rubensson, Elisabet Gunnarsdottir, Emma Kullberg, Eskilstuna United, FC Tacon, Göteborgs Posten, Hallandsposten, Hanna Bennison, Jelena Čanković, Jessica Samuelsson, Johan Rydén, Jonas Eidevall, Julia Karlernäs, Julia Roddar, Kungsbacka DFF, Lina Hurtig, Madelen Janogy, Mia Jalkerud, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, Osinachi Ohale, Piteå IF, Rebecka Blomqvist, Sandra Adolfsson, Stina Blackstenius, Vittsjö GIK, Växjö DFF
Det finns inte så mycket kvar att spela om när OBOS Damallsvenskan går in i sin sista omgång. Guldet är i bärgat till Malmö. Stora silvret hamnade i Göteborg. Frågan är var det lilla silvret och bronset ska hamna?
 
Vittsjö eller Eskilstuna?
Det är frågan när det gäller vilken medaljvalör de båda lagen ska få. De som blir trea, i dagsläget Vittsjö, får silverplakett och lilla silver, medan fyran, i dagsläget Eskilstuna, får bronsplakett och bronsmedalj.
 
Linköping, Kristianstad, Piteå eller Örebro?
Det är frågan när det gäller vilka placeringar de får mellan fem och åtta.
 
Djurgården eller Limhamn Bunkeflo?
Det är frågan om vem som ska åka ur ligan.
 
Kungsbacka, Kopparbergs/Göteborg och FC Rosengård!
Det är redan klart att det ena åker ur och de andra kan fira guldet i festskrud sista omgången i Kristianstad och det tredje tar stora silver.
 
Växjö då?
Ja, de är fast förankrade på nionde plats.
 
Den mest spektakulära dammatchen i Sverige under helgen kommer att utspela sig på Hammarby ip där Hammarby tar emot IK Uppsala. Vinner Bajen går de upp i högsta ligan. Förlorar de går Uppsala upp. Hammarby är i dagsläget två poäng före och går även upp i allsvenskan med ett oavgjort resultat.
Hammarby är i dagsläget den fjärde bästa klubb i landet sett till publiksnitt och vid matchen mot AIK för ett par veckor sedan kom 2432 personer till Hammarby ip. Det kan bli något liknande på söndag.
 
Lördagens matcher:
 
Växjö - Eskilstuna
Eskilstunas form har varit hysteriskt bra i höst. De leder, enligt Johan Rydéns blogg, allsvenskans formtabell beräknat sedan efter VM, och nu fightas de om en tredjeplats.
I förra omgången krossade United gästande Kristianstad med 5-0. Finska landslagsspelaren Julia Tunturi gjorde hattrick i matchen och Eskilstuna har lyckats knyta upp henne på ytterligare två år då hon skrev på för klubben i veckan.
Växjö är fast förankrat på nionde plats. De kan inte ta sig uppåt och de kan inte tappa positioner. 
Det är ändå imponerande att laget klarat sig såpass bra som de gjort. De blev av med Jelena Čanković under sommarfönstret. Därefter blev de av med Anna Anvegård och även Osinachi Ohale. Anvegård blev svensk mästare med FC Rosengård och Ohale gick till spanska FC Tacon.
Som om problemen inte var nog så kickade klubben tränaren och tillsatte en ny. 
Eskilstuna borde ha en betydligt högre motivationsgrad än Växjö och kommer att vinna denna match.
 
Tips: 1-2
 
Vittsjö - Djurgården
Djurgården stod för en makalös vändning, när de från underläge mot Piteå med 3-1 vände till 3-3 inom loppet av fem minuter. Poängen var absolut nödvändig med tanke på deras situation i botten av tabellen. Det kan mycket väl vara den poängen som behövdes för att hålla sig kvar i ligan.
Djurgårdens skyttedrottning, Mia Jalkerud, har fått det att lossna då hon gjort fyra mål på de tre senaste matcherna. Hennes målform lär behövas om DIF ska spela allsvenskt även 2020.
Vittsjö har precis fått Michelle De Jongh uttagen till landslagstruppen, som ska möta USA den 8 november och det är ett bevis för att De Jongh gjort en riktigt bra säsong. Sandra Adolfsson är nominerad som allsvenskans mest värdefulla spelare och Ebba Hed till årets genombrott.
- Jag var jättechockad för jag hade ingen aning om att jag skulle bli nominerad, säger Ebba Hed till Hallandsposten
Hemmalaget har ligans bästa klack så laget vill säkerligen bjuda dem på en sista show för i år. VGIK har dessutom ett litet silver att spela för, så det lär bli en hemmaseger på Vittsjö idrottspark.
 
 
Tips: 3-1
 
Piteå - Kungsbacka
Kungsbacka gör sin sista allsvenska match för denna gång och laget gör det utan försvarsspelaren Klara Rybrink, som är avstängd.
I stort sett allt har gått emot Kungsbacka i år. Resultaten har uteblivit. Ekonomin har varit i haveri. Tränare har sparkats och elitlicens har varit i fara.
Fem poäng har Kungsbacka spelat in och tre av dem kom i segern mot Linköping och sedan har de spelat två oavgjorda mot Limhamn Bunkeflo och Växjö. I Norrbotten tror jag inte de har något att hämta.
Piteå har tappat 20 poäng när de spelat tio oavgjorda matcher och just svårigheten att vinna matcher har varit typiskt för PIF. De har ett bra lag med spetsspelare som Madelen Janogy och Julia Karlernäs och det borde ha räckt till större framgångar.
Det är naturligt att Piteå vill vinna sista hemmamatchen för i år och de kommer få en behaglig resa.
 
Tips: 5-0
 
Kristianstad - Rosengård
Baksmälla eller inte. Rosengård har firat sitt välförtjänta guld och ska åka till Kristianstad med guldhattarna på. Jag tror att Jonas Eidevall kommer att komma med en trupp som också vill avsluta på ett snyggt sätt. Varje match är ett tillfälle att utvecklas som fotbollsspelare och FCR är tillräckligt professionella för att kunna fokusera på denna match. 
Kristianstad slåss om en femteplats, och de kunde haft en lättare uppgift. Deras säsong har varit lite svajig och jag tror att förlusten mot Vittsjö sved mer än man skulle kunnat tro. Brakförlusten mot Eskilstuna (5-0) antyder om att luften gått ur Elisabet Gunnarsdóttirs gäng.
Det är svårt att inte nämna Hanna Bennisons stora säsong och som pricken över i valde Peter Gerhardsson ta med henne i a-landslaget och dessutom blev hon nominerad till årets genombrott i allsvenskan. Det är också svårt att inte nämna Jessica Samuelsson, som efter skadeavbrottet varit väldigt bra och också kommit med i landslagstruppen.
Jag tror att detta kan bli en svängig och öppen match, med mycket mål.
 
Tips: 2-4
 
KIF Örebro - Linköping 
Örebro har Eveliina Summanen avstängd och det är ett tufft avbräck. Dessutom omgärdas klubben av rykten om att succéförsvararen Emma Kullberg är på väg till ligakonkurrenten Kopparbergs/Göteborg. Det snackas vidare om en hårdnande konkurrens i staden från Örebro SK och en dålig ekonomi. Inget av det kan ta ifrån KIF Örebros fina comeback-säsong. Jag hade räknat ut dem innan säsong och det hade nog många fler än jag gjort. 
Även om Örebro inte vunnit lika många matcher under hösten så tycker jag att deras spel varit bra och laget har inte fallit igenom i någon match.
-  Vi har spelat för varandra och jobbat som ett lag i år. Vi har överraskat många lag, inte minst med vårt snabba omställningsspel och solida försvar. Ser vi till höstens förluster så har spelet i sig inte varit problemet. Däremot har vi tillåtit våra motståndare att göra mål på våra egna misstag, och det håller inte på den här nivån, säger också lagets tränare Stefan Ärnsved till klubbens hemsida.
Linköping är troligen inte nöjda med sin säsong. När jag tippade utgången av allsvenskan så trodde jag att de skulle vara betydligt högre upp och kanske också utmana om guldet. Nu kämpar laget i stället om en femte plats. Dock har laget fått igång sin stjärntrio med Blackstenius, Larsson och Hurtig. De har svarat för åtta av de senaste tio målen och det anser jag som godkänt. 
 
Tips: 0-2
 
Limhamn Bunkeflo - Kopparbergs/Göteborg
Limhamn Bunkeflo har allt att spela för i denna match. De fightas om en plats i OBOS Damallsvenskan 2020, men har försvarsspelaren Hanna Persson avstängd.
Om det går som jag tror i Vittsjö så kommer det att räcka att ta en poäng mot Göteborg. Frågan är om Limhamn Bunkeflo fixar den?
Gästerna har bärgat sin andra plats och det stora silvret, men har drabbats av en rad tunga huvudskador. Elin Rubensson fick en mot Vittsjö och på träning i lördags fick Julia Roddar samma besked. Båda spelarna är givetvis osäkra kort kring huruvida de startar eller inte. En som säkert startar och är motiverad är Rebecka Blomqvist. Blomqvist är ett mål bakom Anna Anvegård i skytteligan och vill säkert snuva FCR-spelaren på den titeln.
I Göteborg är de ekonomiska tongångarna annars positiva. Prioritet Finnans uppges gå in med ett stort sponsorspaket värt miljonbelopp skriver Göteborgs Posten.
I Limhamn Bunkeflo har klubben kallat till ett extra årsmöte den 28 oktober och givetvis handlar det om det eventuella sammangåendet med Malmö FF.
Jag tycker att Djurgården, som LB07 slåss med kring en allsvensk plats, har det bättre laget när man tittar på laguppställningarna, men samtidigt tycker jag att Limhamn Bunkeflo presterat bättre sett över 21 omgångar. Dock imponerade inte laget senast mot Linköping och dessvärre för skånskorna så tror jag att den allsvenska sejouren tar slut på lördag.
 
Tips: 1-2