Del 1 av 4: Enkelt val på målvaktssidan

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Beata Kollmats, Cajsa Andersson, Danielle Rice, Emelie Lundberg, Emma Koivisto, Faith Ikidi, Glódís Perla Viggosdóttir, Jennifer Pelley, Josephine Chukwunonye, June Pedersen, Malin Levenstad, Mimmi Paulsson-Febo, Natalia Kuikka, Nathalie Björn, Petra Johansson, Portia Boakye, Sabrina D´Angelo, Sandra Adolfsson, Sif Atladottir, Sofie Svava, Taylor Leach, Therese Ivarsson, Vaila Barsley, Zećira Mušović
22 omgångar är nu spelade. Vem var egentligen bäst? Vem underpresterade?
De är dags att plocka fram de allra bästa prestationerna i år. Jag hade lite synpunkter på fotbollsgalans nomineringar och har plockat fram mina egna spelare och kategorier.
 
När man har sin egna blogg är man sin egna redaktionschef och kan bestämma själv vad det ska stå. Under året har jag i genomsnitt tittat på 2,5 match per omgång och det ger cirka 55 matcher på hela säsongen. Jag tycker mig ha sett så pass mycket att jag kan tycka till. 
Jag har skrivit ett antal gånger om att Rosengård var värdiga segrare, men samtidigt har det funnits perioder under säsongen som jag ifrågasatt klubbledningen. Jag tänker framförallt på när allsvenskan stod och vägde runt augusti och september och Rosengårds klubbledning valde att sätta sin stjärnvärvning Anna Anvegård på bänken i matchen mot Växjö DFF. Rosengård tappade två poäng i den matchen och där och då trodde jag att det skulle stå klubben dyrt. Jag tycker fortfarande att det är trams att spelare som man värvat från en konkurrent ska stå över mot sin förra klubb. Antingen värvar man en spelare eller så gör man inte det. Alla är väl överens om övergången eller?
Om man ska värva behöver mottagande klubb vilja ha spelaren. Moderklubb och spelare ska också vilja. När alla de pusselbitarna är på plats så kör man. Punkt. Inget tycka synd om eller dalta.
 
Jag kommer att dela upp denna artikel i flera delar där jag tittar på respektive position. Jag inleder med att titta på målvakter och backar. Ni kan se det som min alternativa fotbollsgala.
 
 
Målvakter:
Jag tyckte att det var relativt enkelt att utse den bästa målvakten. Jag tycker att Vittsjös Sabrina D`Angelo varit den bästa målvakten i ligan 2019. Hennes lag har släppt in minst mål i ligan, vilket innebär 13 stycken. Hon har givetvis haft bra hjälp av ett stabilt mittbackslås i Sandra Adolfsson och Alexandra Benediktsson, men D´Angelo har varit en viktig faktor till klubbens historiskt bästa säsong.
Även Zećira Mušović har haft ett stabilt försvarsspel att luta sig emot, men hon har karisma och är en bra målvakt, som inte alltid haft jättemycket att göra i matcherna. Det hon behövt göra har hon gjort väldigt bra och hon har gjort det med stor pondus.
Det är jämnt om den tredje målvaktsplatsen. Jag skulle kunnat ta Piteås Cajsa Andersson eller Eskilstunas Emelie Lundberg. Även Örebros Danielle Rice och Mimmi Paulsson Febo har under perioder imponerat på mig.
Moa Öhman har stått i ett Kungsbacka som inte räckt till, men jag hade förväntat mig mera av henne. Det som varit problemet för henne är att hennes lag fått väldigt hårt tryck emot sig i varje match, men jag tycker att hon lämnat för mycket returer och det har bidragit till att motståndarlagen skapat ännu fler chanser.
Även Djurgårdens Jennifer Pelley får underkänt av mig. Hon har visserligen stått i ett lag där jag anser att försvarsspelt varit en bidragande orsak till att de fick slåss för sin existens i högsta ligan.
 
Allsvenskans topp 3-målvakter
Sabrina D’Angelo (Vittsjö)
Jennifer Falk (Göteborg)
Zećira Mušović (Rosengård)
 
Och vinnare är:.....Sabrina D´Angelo, Vittsjö GIK.
 
När vi kommer till backlinjespelare så är det oerhört tight. Många har varit väldigt bra och denna kategori var betydligt svårare att plocka ut tre spelare i.
Det har funnits en mängd backar på min lista och in i det sista hade jag exempelvis Göteborgs Beata Kollmats med, bland de tre nominerade. Nathalie Björn har också varit en favorit för mig. Jag såg att någon hade Sofie Svava med bland försvarsspelare, men för mig är hon mera en mittfältare på vänsterkanten. Jag kan räkna upp en mängd andra som var aktuella på min lista; Taylor Leach i Göteborg, Malin Levenstad i Rosengård och Alexandra Benediktsson i Vittsjö för att nämna några. Sif Atladóttir i Kristianstad är alltid en favorit precis som Therese Ivarsson. I Eskilstuna finns Vaila Barsley och Petra Johansson som var aktuella på min lista precis som Emma Koivisto och Natalia Kuikka i Göteborg eller Faith Ikidi i Piteå.
Ni som följer denna blogg har säkerligen märkt att jag ansett Djurgårdens försvarsspel som undermåligt och en spelare som Portia Boakye har verkligen inte levererat i år. I den kategorin finns även Kungsbackas Josephine Chukwununye, som antingen var skadad eller avstängd, så det blev endast sex matcher för henne.
Jag hade förväntat mig mera av Piteås June Pedersen, men det har funnits vissa matcher där hon gått bort sig i positionsspelet, därför finns hon inte med på min "heta lista".
Som ni märker så var det inget enkelt val att ta ut tre spelare på backposition.
Jag har tittat på hur mycket spelaren betytt för sitt lag och på vilken nivå hon presterat.
När jag tänker på Emma Kullberg i Örebro så ser jag bilden framför mig när hon totalt raderade ut Göteborgs offensiva spelare på Valhall. Hon har för övrigt gjort en mängd sådana prestationer under året.
Sandra Adolfsson är också en spelare som är oerhört stark i duellspelet. När det kommer till Glódís Perla Viggosdóttir så har hon ett passningsspel som jag gillar och det har varit en bidragande orsak till att Rosengårds speluppbyggnad varit så bra under året.
 
Allsvenskans topp 3-backar
Emma Kullberg (Örebro)
Sandra Adolfsson (Vittsjö)
Glódís Perla Viggosdóttir (Rosengård)
 
Och vinnare är:...Emma Kullberg, KIF Örebro.
 
I morgon: Mittfältare och forwards