Svenska cupen får mer och mer status i svensk fotboll; åtminstone känns det så. I söndags lottades cupens fjärde omgång och det är dags för gruppspel. Jag är medveten om att det kommer att hända massor i de olika trupperna innan det är matchdags, men ändå kul att spekulera.
 
Grupp 1 och grupp 2 är riktiga getingbon och ordentliga värdemätare för alla inblandade lag. I grupp 3 får nyblivna allsvenska laget Umeå IK mäta sig mot allsvenskt motstånd, vilket kan vara en bra värdemätare för dem. Samma sak gäller för IK Uppsala i grupp 4, och där finns dessutom en liten twist med en tuff bortaresa till Mallbacken, utanför Sunne, i Värmland.
För att ta sig vidare från gruppspelet krävs gruppseger och matcherna spelas som en enkelserie. Gruppspelet inleds helgen den 22-23 februari och fortgår sedan ytterligare två helger. 
Förutom att segrande klubb får rista in sitt klubbnamn i Susanne Erlandssons pokal så får man även en check värd 150 000 kronor.
 
Grupp 1:
FC Rosengård - till semifinal
Kristianstads DFF - tvåa i gruppen
Limhamn Bunkeflo
Kungsbacka
 
Den givna favoriten i denna grupp är regerande svenska mästarinnorna i FC Rosengård. Den givna utmanaren är Kristianstads DFF.
Kungsbacka åkte ur allsvenskan med buller och bång men klubbordföranden Johan Joqvist säger till tidningen Norra Halland:
Nu börjar vårt pussel och sedan har vi sagt att vår vision är att ta sig tillbaka till allsvenskan.
Om de lyckas med det så kommer de säkerligen ha lärt sig ett och annat och därmed komma stärkta till den andra sejouren i högsta serien. De har dock en del att brottas med fram tills dess. Ekonomin är och har varit ett sorgebarn för klubben under 2019, så det lär de få brottas vidare med.
Att Kungsbacka är kvar i svenska cupen är naturligtvis en stor sportslig bonus.
Det fjärde laget i gruppen är Limhamn Bunkeflo och de, precis som Kungsbacka, föll ur OBOS Damallsvenskan. Det pågår just nu en diskussion huruvida Malmö FF och Limhamn Bunkeflo ska gå samma eller inte. Det senaste budet jag fått via media är att Malmö FF:s vd Niclas Carlnèn ser samgåendet som svårare nu är tidigare. Det extra årsmötet som Malmö FF håller den 26 november lär bringa ordning i allt.
 
Grupp 2:
Kopparbergs/Göteborg - tvåa i gruppen
Linköpings FC
Vittsjö - till semifinal
Växjö
 
Detta är cupens andra getingbo. En tuff och öppen grupp där det kan gå hursom helst. Göteborg håller på att bygga nytt där laget håller på att rekrytera en ny huvudtränare samt byta ut delar av truppen.
I Linköping är det turbulent värre sedan spelare gått ut med anklagelser kring Olof Unogårds ledarskap.
Med denna bakgrund banar det vägen för Vittsjö GIK att vinna gruppen. 
 
Grupp 3:
Eskilstuna - till semifinal
Djurgården
Umeå IK - tvåa i gruppen
AIK
 
Detta är en öppen grupp som enligt mig har en given favorit och det är Eskilstuna United. Givetvis kommer det att hända hundratals saker i de olika klubbarna innan det är dags för matcher, men jag går på nuet och kan komma att behöva justera tipsen.
Eskilstuna är det bästa laget i gruppen. Djurgården lär vilja ta revansch och kan säkert ställa till det i någon match. AIK tror jag inte har något att säga till om men Umeå kanske kan visa att de förtjänar att tillhöra den högsta ligan i Sverige.
 
Grupp 4:
Piteå
Uppsala
KIF Örebro
Mallbacken
 
Detta är, enligt mig, den minst dramatiska gruppen. Piteå vinner den och KIF Örebro blir tvåa. Jag tror tyvärr inte att Uppsala kommer att ha något att säga till om och jag tror verkligen inte att Mallbacken har något med semifinalplatsen att göra.
 
För övrigt anser jag att...
...Fotbollsgalan är en riktigt ointressant företeelse.
...Kosovare Asllani varit den bästa svenska spelaren 2019
...Jonas Eidevall och Stellan Carlsson är de kunnigaste och bästa tränarna i ligan.
...Hanna Bennison svarat för årets genombrott i svensk fotboll.
...det känns okej med Anna Anvegård som ligans mest värdefulla spelare, även om jag även tycker att Sandra Adolfsson kunde ha fått det.