Knappt godkänt för de allsvenska lagen

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Djurgårdens IF, Eskilstuna United, FC Rosengård, IK Uppsala, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Linköpings FC, Piteå IF, Umeå IK, Vittsjö GIK, Växjö DFF
"Allting går att sälja med mördande reklam; kom och köp konserverad gröt", sjöngs det om redan i en 1940-talsvisa. Jag funderade på just det; att sälja sin produkt på ett bra sätt. Jag skulle vilja påstå att OBOS Damallsvenskans kommunikationsansvariga får ett fett underkänt på den fronten.
 
Under några år har jag följt damallsvenskan. Först som tränare och sedan som expertkommentator på Sveriges Radio och som bloggare. Jag har sett många fina prestationer på plan och jag har fått se stora profiler i ligan. Om du frågar vem som helst som är fotbollsintresserad så kan de på sin höjd nämna Marta bland alla kvinnliga spelare. Kanske de kan nämna Caroline Seger, Nilla Fischer och någon till men sedan tar det stopp. 
Dessvärre får inte spelarna synas. Media bevakar ligan i oerhört liten utsträckning och jag skulle likställa bevakningen med herrarnas division 1. Ändå anser jag att underhållningsvärdet är högt i vår högsta liga.
Man kan lipa och tycka synd om sig själv i det läget och lägga sig ner och självdö. Eller så försöker man att påverka det. Mitt bidrag till att jobba för en mera jämställd idrott är denna blogg. 
När jag inför mina uppdrag som expertkommentator försöker få lite information om lagen upptäckte jag att deras hemsidor är oerhört bristfälliga hos samtliga klubbar i damallsvenskan.
Lagens hemsidor är en möjlighet för klubbarna att marknadsföra sig, men de tar inte den chansen. Att använda hemsidorna som en marknadsföringskanal är en straffspark utan målvakt. Det är öppet mål. Klubbarna behöver inte trängas i lokalpressen med någon match i herrarnas division 6 eller någon viktig match i NHL. De kan stå i solgasset själva. De kan dela alla sina inlägg på Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter eller vilket socialt medium som helst. Vad gör klubbarna åt detta? Ingenting, skulle jag vilja säga. Eller i alla fall oerhört lite.
Herrklubbarna i de högsta ligorna behöver inte det, eftersom så många skriver om allt. Om Zlatan har en fis på tvären slås det upp stort, men att Göteborgs Beata Kollmats blir Västsveriges bästa fotbollsspelare står inte på så många ställen. Där ska Göteborgs FC ha cred som lyfte upp det som en nyhet på sin hemsida.
 
Det finns idag alla möjlighter att synas via sin hemsida. Det är inget svårt att skriva texter för den som kan och jag tror att det alltid finns någon i klubben som klarar av att skriva några redaktionella texter till lagets hemsida. Det går idag utmärkt att filma och streama intervjuer eller presskonferenser. Gör lagen det? Nej! 
Visserligen finns det undantag i Piteå som vid något tillfälle streamat presskonferensen, men jag skulle inte vilja påstå att någon annan klubb gör det. Djurgården har en kommunikationsavdelning som filmar en del, men även där tvingas damlaget att trängas med andra i klubben.
 
Jag fattar att klubbarna vill vara lite hemliga i dessa "Silly Season-tider", men skriv det då! De kan med lätthet skriva några rader om att vi just nu jobbar med ett antal namn och att vi inom kort kommer att släppa spelare som valt att skriva på för den aktuella klubben.
Under off-season borde klubbarna också lyfta fram sina klara spelare med intervjuer och liknande. Under matchsäsong borde klubbarna informera om träningar, laguppställningar, trupper. En tyst hemsida är för mig en död klubb.
 
Under matchsäsong vill supportrar och media bli uppdaterade. Hur var sista träning innan match? Vilken trupp ska åka till match? Vad tror tränaren om matchen? Vad tror spelarna om matchen? Hur svårt ska det vara att hålla en hemsida vid liv där man marknadsför sin produkt?
Jag tycker att lagen borde kunna uppdatera sina hemsidor minst 3-4 gånger per vecka.
 
Jag har granskat lagens hemsidor och utgått från tre punkter:
  1. Information och nyheter: Är det lätt att hitta nyheter?
  2. Stilistiskt och snyggt: Är sidan exklusiv och snygg?
  3. Tillgänglighet: Är det lätt att hitta saker på hemsidan?
  4. Hur ofta de uppdaterar: Uppdateras sidan ofta?
Lagen har fått allt från 1, som betyder uselt, till 5 som betyder exellent. Maxpoängen är 20 poäng.
20-15 poäng: Bra
10-14 poäng: Godkänt
0-9 Underkänt
 
Allsvenska hemsidestabellen
 
Göteborg 15
Informativt: 4/5 (Bra och aktuell information om spelare och matcher.)
Stilistisk 5/5 (Snygg lay out och bekväma färger)
Tillgänglighet 4/5
Uppdatering: 2/5 
 
Umeå IK 15
Informativt: 4/5 (Bra info om spelarna)
Stilistisk: 4/5
Tillgänglighet: 3/5 
Uppdatering: 4/5 
 
Djurgårdens IF 13
Informativt: 3/5
Stilistisk: 5/5 (Snygg hemsida med snygga färger)
Tillgänglighet: 2/5 (Kolliderar lite för mycket med annan verksamhet i klubben)
Uppdatering: 3/5
 
FC Rosengård: 12
Informativt: 3/5
Stilistiskt 4/5 (Snygg och fräsch)
Tillgänglighet 3/5 (Det stör att det kolliderar mycket med andra lag)
Uppdatering: 2/5
 
Eskilstuna United 12
Informativt: 4/5 
Stilistisk: 3/5 
Tillgänglighet: 2/5 (Rörig och svårt att hitta)
Uppdatering: 3/5
 
Linköpings FC 12
Informativt: 2/5 (för lite utrymme på stora nyheter) 
Stilistisk: 4/5 (Snygg)
Tillgänglighet: 4/5 (Bra och lättilgänglingt)
Uppdatering: 2/5
 
Piteå IF 12
Informativt: 4/5
Stilistisk: 1/5 (inget fel på svenska lag med det ger ingen exklusivitet)
Tillgänglighet: 3/5
Uppdatering: 4/5
 
Vittsjö 10
Informativt: 3/5
Stilistisk: 1/5 (inget fel med svenska lag men det ger ingen exklusivitet)
Tillgänglighet: 3/5
Uppdatering: 3/5
 
KIF Örebro 9
Informativt: 2/5 (svårt att hitta)
Stilistisk: 1/5 (inget fel på svenska lag men det ger ingen exklusivitet)
Tillgänglighet: 2/5
Uppdatering: 4/5
 
Kristianstads DFF 8
Informativt: 3/5
Stilistisk: 1/5 (inget fel på svenska lag med det ger ingen exklusivitet)
Tillgänglighet: 3/5
Uppdatering: 1/5 (Föreningen informerar men det allsvenska laget uppdaterar oerhört svagt)
  
Växjö DFF 7
Informativt: 2/5
Stilistisk: 2/5 (Även de har svenska lag men har pimpat till färgerna)
Tillgänglighet: 3/5
Uppdatering: 0/5 (Klubbens senaste inlägg är från oktober)
 
IK Uppsala 5
Informativt: 1/5 (svårt att hitta)
Stilistisk: 1/5 (inget fel på svenska lag men det ger ingen exklusivitet)
Tillgänglighet: 3/5
Uppdatering: 0/5 (Det har inte hänt något i laget sedan uppflyttningen till allsvenskan)
#1 - - Anna :

För mig är det mycket svårare att blogga om obos damallsvenskan nu än tidigare. Tidningarna har oftare låsta artiklar och klubbarnas hemsidor är som sagt inte så aktiva. Fotbollsförbundet har ju inte heller en sida som får en att hoppa jämfota av glädje precis...