Psykisk ohälsa, att känna sig förminskad. Att bli hyllad. Att bli aktad. Att bli föraktad. Fotbollen har allt. I en viss miljö är man stjärna och oersättlig. I en annan är man inte önskvärd. Detta blogginlägg ska handla om min erfarenhet av att må dåligt inom sporten jag älskar.
 
Fotboll har för mig alltid varit det bästa som finns. Spänningen, dramatiken, det mångfacetterade i sporten. För mig är fotbollsspelaren en mångkampare och tränaren en multikunnig person. Men elden falnade faktiskt för mig under en period.
Nu under Silly Season tänker jag på all dramatik kring alla lag och kring vilka som får fortsätta och vilka som inte får det. När tränare får kicken känner jag alltid lite extra för den personen och tänker på vad den personen och hens familj går igenom. Tänk er att man investerar all sin tid i något och sedan får se allt försvinna på ett femminuterssamtal.
 
Ni som följer denna blogg känner säkert till att jag en gång fick den berömda foten i baken av ett av lagen i ligan, innan kontraktet gick ut. För mig var det oerhört tungt och jag repade mig inte mentalt förrän inför denna säsong; 2019.
Tränare och spelare lägger ner sitt liv i att få så bra resultat som möjligt. Vissa går igenom en säsong med succé inristat i medvetandet. Målen ramlar in. Man får spela varje match. Man gör de där assisten. Man räddar de där skotten. För mig var tiden i allsvenskan en tid som jag aldrig skulle vilja ha ogjord. Den har gett mig så fantastiskt mycket och jag har fått göra mycket kul efter den tiden. 
Jag satte upp ett mål någon gång runt millenieskiftet att jag ville till toppen som tränare. Jag tog mig till toppen, men lyckades inte hålla mig kvar där. Efter min period i högsta ligan mådde jag oerhört dåligt under en lång tid. Jag kände mig misslyckad och ville knappt träffa människor. Jag blev folkskygg, på gränsen till paranoid, där jag trodde att alla pratade illa om mig bakom ryggen. Jag utsatte mig också för orden och meningarna i och med att jag är ganska aktiv på sociala medier. Jag hörde folk som var skadeglada och uttalade att han ändå inte är en så bra tränare så det var ju inte så konstigt. Jag är glad att det idag pratas öppet om psykisk ohälsa eftersom jag vet att det finns många elitorienterade spelare och ledare som mår oerhört dålig samtidigt som de ska prestera på toppnivå.
 
I ungefär samma veva som jag blev uppsagd stötte jag på en kollega som fått samma besked av sin klubb och hans ord kommer jag alltid att minnas. Han sade: "Den som säger att det bara är att gå vidare som om inget har hänt tror jag ljuger". Han mådde precis lika illa som jag gjorde under denna period. Han repade sig och är idag en av Sveriges ledande tränare på herrsidan.
Jag repade mig inte riktigt och det berodde på att jag kastade mig in i nya projekt för att visa att jag kunde och dög. Jag for ned till Landskrona och blev akadmichef i BoIS. Jag testade tipselit i Ängelholms FF. Båda projekten gjorde jag med gott resultat, men det fattades en sak: Elden, glöden och passionen. Den där elden hade försvunnit och jag som alltid haft som motto att den vinner som är trägen - den förlorar som ger upp. Det kändes som att jag hade gett upp och att fotbollen var ett avslutat kapitel.
 
Mitt i detta sökande efter en ny identitet, utanför fotbollen fick jag ett samtal från en radiochef, som undrade om jag ville bli expertkommentator på Kungsbackas matcher i OBOS Damallsvenskan under 2019. Ungefär samtidigt startade jag denna blogg. Detta var början till min nyfunna passion för fotboll. Jag har haft en fantastisk tid inom damfotbollen både i allsvenskan, elitettan och division 1.
När jag i oktober fick frågan från Ängelholms FF att träna klubbens damlag i division 3 tackade jag JA på stående fot. Klubben berättade att de tänker satsa på sin flick- och damfotboll och jag som har en idealistisk ådra, som tycker att tjejer och killar ska ha samma förutsättningar att lyckas med sin idrott tände direkt på klubbens presentation. 
Jag har aldrig tränat ett damlag på så pass låg nivå som division 3, men jag brinner, tjejerna brinner och klubben brinner för damlaget. Jag tror banne mig att vi kan överträffa oss själva. Det var länge sedan jag kände en sådan värme och passion som Ängelholms damer i division 3 visat mig. Det har gett mig glädjen tillbaka. Det har gett mig elden tillbaka och jag behöver inte längre undra var den där elden tog vägen. Den fanns där men den låg och pyrde och rök lite grand. Nu brinner lågan med full kraft igen och jag är sugen på att ta ÄFF på en framgångsresa som ingen vet var den ska sluta. Jag har inte tänkt att det här är för alltid. Men nu är jag där och jag tycker att detta sprider så mycket ljus över det som en gång var mörkt. Jag hoppas ändå att det blir en ansenlig tid där ÄFF tar ett par kliv uppåt i fotbollshierarkin. Jag är redo att tävla igen. Jag är redo att utsätta mig för att ta ut lag där man måste placera vissa på bänken. Jag är redo att planera träningar som gör att spelarna vet hur vi ska attackera och försvara. Framförallt är jag redo att bygga något eget igen. En stor del i att lyckas som tränare är att få bygga ihop en grupp själv och jag är redo att bygga en egen grupp av människor som vill prestera tillsammans.
 
Till alla er som inte får fortsätta med det ni brinner för. Till alla er som inte får förlängt kontrakt. Till alla er som känner en motighet i den miljön ni befinner er. Till alla er som känner att elden tagit slut.
Ni är inte ensamma. Det finns många som varje dag gör allt för att hålla sig ovanför ytan. Hur du tar dig ur det kan jag inte svara på. För mig handlade det så småningom att ta ett par steg tillbaka för att hitta glöden. För mig handlade det om att skriva blogg och prata i radio.
 
Uppdaterad Silly Season:
FC Rosengård:
In: Patrick Winqvist (assisterande tränare), Mimmi Larsson (f, Linköping)
Ut: Ebba Wieder (mf, Vittsjö GIK), Hailie Mace (f, klubb ej klart), Mie Leth Jans (b, klubb ej klart)
Förlänger: Johanna Rytting Kaneryd, Jonas Eidevall, Sanne Troelsgaard, Nathalie Björn, Caroline Seger,
 
Piteå IF
In: Cajsa Hedlund (f, Infjärdens SK)
Ut: Ronja Aronsson (Linköpings FC), Elin Bragnum (klubb ej klar), Olga Ekblom (klubb ej klar), June Pedersen (b, Hammarby), Cajsa Andersson, (mv, Linköping),
Förlänger: Julia Karlernäs (mf), Selina Heriksson (mf), Lena Blomkvist (b), Faith Ikidi (b), Caroline Frykegård (mv), Linn Vikström (mf), Ellen Löfqvist (mf), 
 
Linköpings FC
In: Ronja Aronsson (b, Piteå), Johanna Alm (Lindö FF), Cajsa Andersson, (mv, Piteå), Olga Ahtinen (mf, LB07)
Ut: Anna Oscarsson (b, Eskilstuna), Filippa Angeldahl (Linköpings FC), Linn Bogren (b, klubb ej klar), Dejan Hashemi (f, klubb ej klar), Sabina Ravnell (b, klubb ej klar), Anna Rakel Pétursdóttir (b, klubb ej klar), Emma Holmgren (mv, IK Uppsala), Mimmi Larsson (f, FC Rosengård)
Förlänger: Alva Selerud (mf), Olof Unogård (tränare), Frida Maanum (mf)
 
Göteborgs FC
In: Emma Kullberg (KIF Örebro), Filippa Angeldahl (Linköpings FC)
Ut: Marcus Lantz, Taylor Leach (slutar), Emma Pennsäter (klubb ej klar), Amanda Johnsson Haahr (klubb ej klar), Karin Lundin (klubb ej klar),
Förlänger: Evelyn Ijeh (f), Hanna Andersson (mf), , Loes Guerts (mv)
 
Umeå IK
In: Briana Campos (mf/b, Åland United), Therese Simonsson (f, AIK), Eva Nyström (b, AIK)
Ut: Elin Bäckström (slutar), Rachel Bloznalis (b, Djurgården)
Förlänger: Olivia Holm (mf), Robert Bergström (tränare), Torbjörn Nordström (tränare), Nicolina Lundin Lundström (ymf), Sanna Kullberg (mb), Elin Abrahamsson (b), Elin Nilsson (mf),  Fanny Hjelm Rönlund (mf), Jasmin Nejati (b), Johanna Nyman (f), Vilma Öhman
 
IK Uppsala
In: Nicole Odelberg Modin (f), Ariam Berhane (mf, Djurgården), Emma Holmgren (mv, Linköping)
Ut: Emelie Almesjö (mv, slutar), Karin Öberg (b, Bollstanäs), Stina Huss (b, Klubb ej klar), Hanna Nordström (mf, klubb ej klar)
Förlänger: 
 
Växjö DFF
In: 
Ut: Simona Koren (klubb ej klar), Sandra Lindkvist (b, slutar), Amanda Persson (b, IFK Kalmar) Moa Edrud (mv, ingen klubb klar), Lisa Karlsson (mv, slutar), Adelisa Grabus (f, ingen klubb klar)
Förlänger: Jennie Nordin (mf), Violah Nambi (mf/f)
 
KIF Örebro:
In: Karin Lundin (f, Göteborg), Freja Olofsson (mf, Arna-Bjørnar), Martin Skogman (assisterande tränare, Eskilstuna), Elli Pikkujämsä (b, FC Honka)
Ut: Jonna Dahlberg (Hapoel Nir Ramat HaSharon (Israel), Emma Kullberg (Göteborg), Eveliina Summanen (mf, Kristianstads DFF), Danielle Rice (mv), Kayla Braffet (mf)
Förlänger: Sara Lilja Vidlund (f), Emma Östlund (b), Heidi Kollanen (f), Eveliina Summanen (mf), Frida Abrahamsson (b), Sejde Abrahamsson (b), Lejla Basic (mf), Elin Bengtsson (mf)
 
Djurgårdens IF
In: Hanna Ekengren (f, egen produkt), Rachel Bloznalis (b, Umeå IK)
Ut: Hanna Folkesson (mf), Petronella Ekroth (b), Jennifer Pelley (mf), Alexandra Lindberg (b), Ogonna Chukwudi (mf), Wilma Sjöholm (f)
Förlänger: Pierre Fondin (tränare), Portia Boakye (b), Malin Diaz (mf), Julia Walentowicz (b), Tilde Lindwall (f/ymf), Gudrun Arnadóttir (b), Kim Sundlöv (b), 
 
Vittsjö GIK
In: Ebba Wieder (mf, FC Rosengård)
Ut: 
Förlänger: Johanna Andersson (mf), Paulina Nyström (f), Sabrina D´Angelo (mv), Shannon Lynn (mv), Lisa Klinga (b), Sandra Adolfsson (b), Catherine Bott (b), Michelle De Jongh (mf), Tove Almqvist (f), Nellie Persson (mf), Clara Markstedt (f), Ebba Hed (mf/f)
 
Eskilstuna United
In: Anna Oskarsson (b, Linköping), Elise Stenevik (b, Arna-Bjørnar)
Ut: Martin Skogman (assisterande tränare, KIF Örebro)
Förlänger: Ayinde Halimatu (mf), Emelie Lundberg (mv), Kaisa Collin (f), 
 
Kristianstads DFF
In: Therese Sessy Åsland (mf, LSK Kvinner, Norge), Eveliina Summanen (mf, KIF Örebro)
Ut: Rita Chikwelu (klubb ej klar), Saga Jontoft (mf)
Förlänger: Kajsa Törnkvist, Evelina Duljan (mf), Josefine Harrysson (b/mf), Therese Ivarsson (b), Sif Atladóttir (b), Anna Welin (mf), Tilda Persson (mf), Brett Maron (mv), Moa Olsson (mv), Amanda Edgren (mf/f), Maja Bodin (f), Tilde Olsson (f), Mia Carlsson (b), Sofia Hagman (mf)
#1 - - Lars:

Klokt och genomtänkt!
Jag är glad att du valde bloggande som ett av sätten att uttrycka dig, du fyller en viktig roll i damfotbollens bloggsfär.

Lycka till med ÄFF!

Svar: Tack för de värmande orden Lars
Damallsvenskan.blogg.se