"Anvegård har onekligen betytt guld för Rosengård"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Djurgårdens IF, Emma Kullberg, Eskilstuna United, Eveliina Summanen, FC Rosengård, Fernanda Da Silva, Heather Williams, Heidi Kollanen, Jelena Čanković, Jessica Samuelsson, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, Laura Rapp, Limhamn Bunkeflo, Linköpings FC, Mimmi Larsson, Nellie Persson, Nilla Fisher, Pernilla Larsson, Piteå IF, Ria Öling, Sabrina D´Angelo, Sandra Österberg, Sara Persson, Sara Winikka, Stina Blackstenius, Tess Olofsson, Tove Almqvist, Vilde Bøe Risa, Vittsjö GIK, Växjö DFF
För att en klubb ska bli framgångsrik och vinna så behöver man också ha en strategi kring vad man behöver och vill ha. Vem har egentligen gjort de bästa värvningarna i OBOS Damallsvenskan i år?
 
Men först tänkte jag hänge mig åt att utvärdera domarinsatserna i år. Jag har haft en del synpunkter på rättskiparna under min tid som tränare i allsvenskan och elitettan. Jag tycker exempelvis att de bästa domarna ska döma de högsta serierna. Jag fattar att det är bra att få in kvinnliga ledare och domare, men framförallt måste de högsta ligorna ha de bästa, oavsett kön. Jag tycker inte att de bästa domarna dömer i allsvenskan.
Jag har sett Elisabet Gunnarsdóttir varit uppgiven och arg på domslut under ett flertal gånger under året och i flera fall kan jag förstå henne. 
Jag anser exempelvis att Laura Rapp är undermålig som domare i den högsta serien. Det jag grundar det på är att hon drar ner tempot i matcherna. Jag har en bild av henne när hon dömde Göteborg mot Örebro på Valhalla i juli där hon skulle rätta till hur bollen låg på en hörna. Det Rapp gjorde var att gå ut och kontrollera. Därefter gick hon tillbaka till rätt position. Det är just hennes gående som störde mig. Orkar hon inte att springa är min fråga? Det som händer i fotbollsmatcher är att tempot sänks radikalt och det är inte bra för själva produkten.
 
En annan domare som jag inte anse räcka till är Sara Wiinikka, som har dömt på högsta nivå en bra stund. Det jag har synpunkter på är framförallt känslan och spelförståelsen. 
Det finns, som tur är, vissa undantag i ligan. Det finns en del att bygga på inom svensk damfotboll på domarsidan. 
Sandra Österberg är ett sådant undantag, men jag har inte nominerat henne bland mina tre kandidater. 
Det finns istället tre domare som är out-standning i den ädla konsten att leda matcher på högsta nivå.
Den ena är Sara Persson som jag uppfattade och uppfattar som en domare som har förmågan att få med spelarna på plan genom ett bra bemötande kombinerat med bra bedömningar.
Pernilla Larsson är en annan domare, som i mina ögon är en självklar ledare på plan. Hon är en tydlig och kunnig huvuddomare som sällan är utsatt för protester från spelare eller tränare.
Den tredje domaren jag valt är Tess Olofsson. Hon är den domaren i allsvenskan som jag anser ha den största pondusen. Olofsson är i en klass för sig.
 
Årets domare
Tess Olofsson 
Sara Persson
Pernilla Larsson
 
Och vinnare är:...Tess Olofsson
 
De allsvenska klubbarna har börjat att skärpa till sin talangutveckling och det gör att egna produkter börjar att komma fram. FC Rosengård har haft idéer på hur man ska förädla unga spelare. Kristianstads DFF är en annan klubb som varit duktiga på att få fram egna spelare. Det finns några fler exempel på bra talangutvecklingsmiljö. 
Vittsjö GIK, som i år kom trea i ligan, är troligen sämst i klassen på talangutveckling och därför är de beroende av att värva in rätt spelare. De har onekligen prickat rätt i värvningar i år. De som betytt mest för laget i år är målvakten Sabrina D´Angelo, innermittfältaren Nellie Persson och offensiva spelaren Tove Almqvist. 
I Linköping fick de in Mimmi Larsson, Stina Blackstenius och Nilla Fischer. De två första gjorde till slut en godkänd säsong, men Fischer blev ingen bra värvning för 2019. Det är möjligt att hon kan lyfta laget 2020.
Piteå värvade Fernanda Da Silva och det var en bra värvning, precis som Rosengårds värvning av Jessica Samuelsson och Jelena Čanković.
KIF Örebro gjorde en del bra värvningar och jag tänker bland annat på Heidi Kollanen, som klubben plockade in under sommaren och mittfältaren Eveliina Summanen och forwarden Heather Williams. Växjö gjorde också en bra sommarvärvning i Ria Öling.
 
Det finns dock tre spelare, som i mina ögon, sticker ut lite extra. Jag tycker att Vilde Bøe Risa varit väldigt viktig för Göteborgs centrala mittfält. Hennes passningsspel och positionsspel har jag gillat under året och verkligen en bra värvning för dem.
Emma Kullberg kände jag inte till så bra innan denna säsong. I år har hon visat enastående egenskaper som mittback och det har också genererat en landslagsplats och att de absoluta topplagen fått upp ögonen för henne. I år har hon representerat KIF Örebro, men nästa år spelar hon i stället för Göteborg.
Den tredje värvningen som betytt mycket för sin klubb är Anna Anvegård, som kom till Rosengård efter VM. Anvegård har onekligen betytt guld för Rosengård med nio mål på nio matcher.
 
Årets bästa värvningar:
Anna Anvegård (Från Växjö till Rosengård)
Emma Kullberg (Från Kungsbacka till KIF Örebro
Vilde Bøe Risa (från Arna Bjørnar)
 
Och vinnare är:...Anna Anvegård
 
Till sist ska jag avslöja och aktualisera mina tips inför den allsvenska starten och hur det gick för mig i mina spekulationer.
Jag hade två som var helt rätt och det var Göteborgs och Växjös placeringar. Jag tycker själv att jag får godkänt på Kristianstad, men knappt godkänt på Piteå, Örebro, Limhamn Bunkeflo, Eskilstuna, Kungsbacka och Rosengård.
Jag ger mig själv underkänt på Vittsjös, Djurgårdens och Linköpings placeringar.
 
Mitt tips inför allsvenskan:
Linköping tippade jag som segrare. De blev femma, så underkänt till mig där.
Kopparbergs/Göteborg tippade jag tvåa och de blev tvåa.
FC Rosengård tippade jag trea och de blev etta. 
Piteå tippade jag fyra och de blev sexa.
Djurgården tippade jag femma. De blev tia.
Kristianstad tippade jag sexa och de blev sjua.
Eskilstuna tippade jag sjua och de blev fyra.
Vittsjö tippade jag åtta och de blev trea.
Växjö tippade jag nia och de blev nia.
Kungsbacka tippade jag tia och de blev tolva.
Örebro tippade jag elva och de blev åtta
Limhamn Bunkeflo tippade jag tolva och de blev tia.