Varför dömer Tess Olofsson två viktiga matcher?

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Cajsa Andersson, Djurgårdens IF, Eskilstuna United, Felicia Rogic, Järnkaminerna, Kaisa Collin, Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Linköpings FC, Loreta Kullashi, Mimmi Larsson, Piteå IF, Stina Blackstenius, Tele2 Arena, Tess Olofsson
Linköping och Piteå spelade 0-0 och det får betecknas som en förlust för båda lagen eftersom de behövde vinna för att haka på i toppen.
 
Både Piteå och Linköping har haft en tuff start efter VM-uppehållet. Piteå har inte gjort mål på två matcher och dessutom släppt in tre mål (mot Örebro) och endast tagit en poäng. Linköping har nästan exakt samma resultat. Inga mål. En poäng och två insläppta mål (mot Eskilstuna).
Inför matchen igår var båda lagen i stort behov av att vinna. Det blev 0-0 och istället för två poäng upp till ledande Rosengård vid en eventuell seger är nu både Piteå och Linköping fem poäng efter.
Matchen i sig var ganska chansfattig och bästa chansen tycker jag att Stina Blackstenius hade när hon så när överlistade Cajsa Andersson i Piteås mål med en nick. 
Jag tycker återigen att man ser att Linköping saknar Kosovare Asllani. Även om lagets anfallsspel var mer varierat igår så saknas den extra kreativitet som eventuellt kommer att behövas för att vara med och slåss om guldet. Linköping kan fortfarande föra matcher men har inte den lilla finess och "pricken över i" som Asllani kunde bidra med. Piteå komprimerade ytor och höll sitt lag kompakt på defensiv planhalva och mot sådant motstånd så finns det just nu ingen i Linköping som på riktigt kan öppna upp. Istället är LFC som farligast när de får ställa om och där har de Lina Hurtig, Stina Blackstenius och Mimmi Larsson. 
 
Tess Olofsson är en av de allra bästa kvinnliga domare i landet och jag förstår att man vill använda henne så mycket som möjligt. Jag ställer mig dock frågande till varför hon ska behöva döma två så pass viktiga matcher inom loppet av två dygn och i samma omgång. I fredags dömde hon det heta derbyt mellan Kristianstad och Vittsjö och i går Linköping mot Piteå. Tess Olofsson gör det bra i båda matcherna men ska det verkligen vara så? Är det respektfullt mot lagen och mot Olofsson själv?
Jag hade kunnat förstå att hon skulle döma på onsdag men att leda match både fredag och söndag är inte rätt. Hinner en domare att reflektera och analysera sin insats så snabbt? Jag tror inte det. För Tess Olofsson har det denna helg handlat om att ladda, döma och transportera sig. 
Det gick, som sagt, bra men det hade lika gärna kunnat vara ett för tufft program och då hade Linköping eller Piteå drabbats. 
 
I Stockholm visade Eskilstuna United att deras svaga vår var en tillfällighet. Laget har på de två senaste matcherna 5-0 i målskillnad och maximala sex poäng. Loreta Kullashis skott efter 27 minuter öppnade upp för Eskilstuna, som sedan kunde vinna relativt enkelt med 3-0. De två andra målen gjordes av Felicia Rogic och Kaisa Collin
Matchen var också en så kallad "Dubbel-DIF; det vill säga att både Djurgårdens herrar och damer spelade på Tele2 Arena samma dag. 9 237 personer gick hem efter herrarnas match mot Häcken och kvar blev 1 511 personer, vilket i sig är en ganska bra publiksiffra i OBOS Damallsvenskan. Jag kan tycka att Järnkaminerna, som DIF-klacken kallar sig, missade en jättechans att marknadsföra sig själva som Sveriges bästa klack. Tänk om de hade stannat kvar och hjälpt sina "klubbkamrater" i Djurgårdens damallsvenska lag. Vilken inramning det hade kunnat bli.
 
Nu laddar vi för en ny full omgång på onsdag. FC Rosengård leder ligan och tar emot Vittsjö. Detta blir en högintressant match mellan ettan och trean i tabellen. 
I Göteborg spelar Kopparbergs-Göteborg mot Piteå och här är det återigen två lag som måste ta tre poäng. 
Vidare tar KIF Örebro emot Djurgården, Växjö möter Kristianstad, LB07 möter Linköping och Eskilstuna tar sig an Kungsbacka.
Jag återkommer i morgon med en spådom kring dessa matcher.