"Idag hade VAR hjälpt oss att få en straff"

Publicerat i: World Cup 2019 Elin Rubensson, Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Nilla Fisher, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius
Jag såg inte detta komma. Detta skulle varit Sveriges match och vi var definitivt bättre än Nederländerna. Ändå förlorade vi matchen.
 
Vi slår ut Tyskland men åker ut mot Nederländerna. De startade inte med Van de Sanden. De tvingades byta ut Martens. Det här borde varit vår match. Inte bara för att deras stjärnor inte var med i hela matchen utan för att vi hade egna chanser att avgöra. Vi borde avgjort.
 
I den första halvleken var vi det klart bättre laget. I den andra jobbade sig Nederländerna in. Om man ska titta på matchen ur ett någorlunda analytiskt sätt så tycker jag att våra försvarslinjer var bra men i den andra halvleken släpper vi bollar genom mittfältet och det gör att de kan ha ett mera hotfullt djupledsspel. Om man tittar på vårt anfallsspel i den andra halvleken så kan jag inte begripa varför vi gång på gång ska hänga in bollen på högersidan. Där var färdigarbetat. Där var stängt. Vi spelar tillbaka bollen i backlinjen och hänger upp den på samma sida och i samma yta igen. Det blev för enkelt för Nederländerna att försvara sig mot. 
 
Sverige hade chanser nog att vinna matchen. Jag kan inte släppa Nilla Fischers stolpträff och returen som Sembrant hade kunnat få träff på. Dubbelchansen efter hörnan från Rubensson och Hurtig. Straffen vi skulle haft. Blackstenius chans. Inte heller bytena av Julia Zigiotti Olme och Madelen Janogy gav någon vidare effekt. 
Nederländernas mål görs efter ett bra avslut, men jag tycker att Madelen Janogy borde tagit någon meter till defensivt för att störa Groenens bollmottag.
 
Om man ska titta på individuella prestationer så gjorde Sverige, som jag tidigare skrivit, personbästa mot Tyskland. Mot Nederländerna gjorde vi inte det. Kosovare Asllani var fortsatt bra och spelade uppoffrande, rivigt och jobbigt för motståndarna. Hon vinner boll. Hon kommer rättvänd och kan leverera farliga passningar. 
Stina Blackstenius fortsatte sitt djupledslöpande på ett bra sätt, men fick inte den passningen hon behöver. Lina Hurtig kom in och gjorde ett gediget arbete men var inte lika modig offensivt som hon hade behövt. Elin Rubensson slog alla passningar rätt i den första halvleken men dessvärre tappade hon boll vid två tillfällen i slutet av den första halvleken. Sofia Jakobsson fick inte till det på samma sätt som mot Tyskland och jag tycker att hon fick för lite boll. Hon borde satts i spel oftare.
Caroline Seger fortsätter att ha en för hög felprocent i passningsspelet och har också för många bolltapp som skapar målchanser för motståndarna.
I backlinjen är det ingen som faller ur ramen. I mitt tycke var det vår bästa lagdel i semifinalen. Nilla Fischer ledde backlinjen på ett bra sätt.
 
Som tränare kan man aldrig säga att domarinsatsen är usel när man förlorat. Skriver man blogg kan man tycka till. Jag tycker att domarkvaliteten är undermålig i denna match och i många andra under VM. Där finns en rad domslut som jag slet av ett par hårtestar i frustration. Givna frisparkar för Sverige blir nederländska. Givna frisparkar för Nederländerna blir svenska. Obegripliga avblåsningar i samband med hörnor och hela tiden en osäkerhet från assisterande domare kring vilket håll hon ska vinka. Och! Var fanns VAR idag? Idag hade VAR hjälpt oss att få en straff. Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen. Spelarna har blivit så mycket bättre och domarna hänger dessvärre inte med i den utvecklingen. Något måste göras åt detta och det snarast.
 
Jag vill också hylla spelarna som mitt i sitt livs största idrottsliga besvikelse står upp och svarar vettigt på frågor från tv. Nilla Fischer gör det riktigt bra. Hedvig Lindahl likaså. Stor heder åt detta och nu hoppas jag verkligen att Gerhardsson får ihop det så att vi kan vinna den sista matchen och komma hem med ett brons.