I tre blogginlägg kommer jag att belysa domarnas situation i Sverige. Jag kommer att utgå från Pernilla Larsson, som är en av världens främsta, och hennes domargärning, men kommer också diskutera förutsättningarna, för domarna i Sverige, att lyckas med sitt uppdrag.
 
 
 
Pernilla Larsson - in action
 
 
Fortsättning på inlägget från 2019-12-13
 
Just nu håller Pernilla Larsson att förbereda sig för en ny säsong. Hon avslutade den någon gång i mitten av november och ska vara redo när tävlingssäsongen drar igång igen. Medan lagen tränar med sina lagkamrater, där varje träning innebär ett spelmoment, som på något sätt liknar en match, så har domarna ingen eller få möjligheter till matchlika situationer i sin träning.
- Det är lättare att träna sitt beslutsfattande idag än för cirka tio år sedan. Idag sänds matcherna i något medium och man kan se det i efterhand, säger Pernilla och inleder ett resonemang kring hur hon förbereder sig inför en match.
- Inför en match analyserar jag lagen. Då går jag in och tittar på de lag jag ska döma för att kunna förbereda mig. Hur de spelar? Vilka spelartyper de har och vad det kan innebära för mig? Det betyder inte att jag sitter och tittar om det är någon som verkar jobbig mot domaren, utan om de exempelvis har en väldigt bollskicklig spelare.
 
När det kommer till de egna förberedelserna inför en ny säsong så handlar det naturligtvis för domarnas del att komma i form fysiskt genom träning, men också genom att vidareutbilda sig. 
- Inför varje säsong och under säsong så har vi kurser och träffar med elitdomarna, både i Sverige men också med eliten i Europa, säger Pernilla och berättar vidare att de springer olika löptester och gör olika regelprov.
- Vår första kurs med elitgruppen i Europa är sista veckan i januari och då gäller det att sprintförmåga och uthållighet ligger bra till, säger Pernilla och fortsätter:
- Nästan alla länder i Europa är mitt i sin säsong och håller igång med matcher och träning, medan vi är i försäsong.
Domarna följs också upp så det gäller för varje domare att vara förberedd när väl testerna görs och matcherna drar igång. Pernilla Larsson och hennes kollegor har fyscoacher som de varje dag ska skicka in hur de tränat och vilka pulsdata de haft under träningen.
- Som FIFA-domare får jag ha fyra till sex vilodagar per månad och i den träning jag gör ska det ingå olika typer av träning som är funktionell för olika saker, säger Pernilla Larsson och fortsätter:
- Det ska finnas högintensiva pass, olika typer av sprintpass som leder till snabbhet, sprintuthållighet, men även pass med vändningar, styrka, återhämtning och så vidare. Det ska bli så funktionellt som möjligt för det jag sedan ska göra, samt att jag ska hålla och inte skada mig.
Allt detta gör Pernilla Larsson på egen hand eftersom hennes "lagkamrater"; de övriga domarna, är utspridda över stora delar av landet.
 
Pernilla Larsson har varit med under en lång period på högsta nivå. Hon har dömt EM och VM i tre olika kontinenter. Trots det har hon fortfarande drömmar och mål som hon vill uppnå.
- När det gäller drömmar och mål, så är det en svår fråga att svara på när jag är i slutet av min karriär, säger hon och fortsätter:
- Jag har dömt en final i U20-VM i Japan, en semi-final i U17-VM i Costa Rica, dömt VM i Kanada och EM i Nederländerna och väldigt många Champions League-matcher, så min målsättning just nu är att kunna fortsätta hålla så hög nivå som det bara går ända tills jag slutar.
 
Hur ser den perfekta matchen ut?
- Jag skulle säga att den perfekta matchen är den där matchen när man knappt behöver blåsa något. I min värld är den perfekta matchen en fysiskt tuff match, där det är högt speltempo och bollskickliga spelare som sällan släpper bollen utanför linjen. En match där det smäller, men alla vill fortsätta spela och där en domare med stor spelförståelse kan låta spelet gå och använda mycket fördelar. En match där lagen gör flera taktiska förändringar under matchens gång som ställer krav på att vi domare är "påslagna" hela tiden och uppfattar minsta förändring i taktik och vad det innebär för oss. En match där det är jättemånga situationer att bedöma, men få signaler att blåsa.
 
Vilken regel skulle du vilja förändra?
- Flera av de reglerna jag skulle vilja förändra, förändrades faktiskt i somras, i alla fall inom elitfotbollen. Att bollen sätts i spel direkt i straffområdet och inte behöver komma utanför straffområdet och att det blir nedsläpp om bollen träffar domaren och sedan skapar en fördel för ena laget. En annan regel som förändrades som jag tycker är bra är att man inte byter vid mittplan utan går till den närmaste punkten ut från plan.
 
Vilken regel skulle du vilja skapa eller lägga till?
- Att man inte får göra några byten alls på tilläggstid
 
Det närmar sig jul. Om en dryg månad ska Pernilla Larsson vara nere i Europa för en elitdomarkurs. När allsvenskan drar igång igen någon gång i april kommer Pernilla Larsson blåsa i gång sin 222:a allsvenska match. Innan dess kanske hon också dömt sin 84:e internationella match.
Jag vill passa på att önska Pernilla Larsson och hela den svenska domarkåren en god jul och ett gott nytt år. Även om jag och många andra ibland gnäller på er så är ni ovärderliga för fotbollen och för personlig del hoppas jag att förutsättningarna för alla fotbollsdomare blir bättre. Mycket bättre. Ni är ovärderliga för mig. Ni är ovärderliga för sporten jag älskar.