I tre blogginlägg kommer jag att belysa domarnas situation i Sverige. Jag kommer att utgå från Pernilla Larsson, som är en av världens främsta, och hennes domargärning, men kommer också diskutera förutsättningarna, för domarna i Sverige, att lyckas med sitt uppdrag.
 
 Pernilla Larsson - en av Sveriges främsta
 
 
Pernilla Larsson är en av Sveriges bästa domare. Hon blev elitdomare 2001, dömde sin första allsvenska match 2004 och är FIFA-domare, med ett flertal internationella uppdrag på sin meritlista. När Pernilla Larsson dömer en fotbollsmatch är det ofta med värme och bestämdhet.
 
Under min tid som tränare i Elitettan och i damallsvenskan hade jag förmånen att ha Pernilla Larsson som domare vid ett par tillfällen. Hennes sätt att leda en match på är i det närmaste klanderfritt och det uppstår sällan några diskussioner. Hon har en bra kontakt med såväl spelare som ledare och är oerhört kunnig och kompetent matchledare.
- Min målsättning just nu är att kunna fortsätta hålla en så hög nivå det bara går, ända tills jag slutar. Om man lyckas hålla den fysiska statusen, så blir man ofta bättre med åren som domare. Man tar all sin erfarenhet och lägger in i sin erfarenhetsbank och då blir man snabbare och säkrare på att ta beslut, dessutom en lugnare och stabilare matchledare, säger Pernilla Larsson.
 
Att vara domare på den högsta nivån kräver mycket och domaren är idag en elitidrottsutövare. Pernilla Larsson lägger mängder av tid till att förkovra sig, att förbereda sig, att rapportera träningar,  att analysera och att träna själv. En normal säsong dömer hon cirka 20-21 allsvenska matcher och till skillnad mot lagen så har hon enbart bortamatcher. Hon utgår från Trollhättan och har cirka åtta mil till Göteborg, som är det närmsta allsvenska laget för henne. 
- Alla mina matcher kräver kortare eller längre resor, säger Pernilla Larsson och berättar också att hon varje vecka tränar mellan fem och sju träningspass. Upptill träningarna har hon även analyser innan och efter match, samt vissa rapporteringskrav till coacher och tränare både nationellt och internationellt. 
- Det kan ta mellan 60-120 minuter att analysera en match efteråt. Då tittar vi inte bara på de situationer som vi har blåst för utan kanske ännu mer på de situationer jag inte har blåst för. Vi tittar även på situationer då jag hade en känsla av att något blev fel, eller där vi fick en konstig reaktion på något som jag själv tyckte var klockrent.
 
Förutsättningarna för spelarna och klubbarna på den högsta nivån har bit för bit blivit bättre och bättre. De har fått större möjligheter att kunna livnära sig på sin idrott. Givetvis är det en lång bit kvar innan man kan säga att fotboll är en jämställd sport. Domarna på den högsta nivån har en ännu längre väg att gå. I dagsläget finns det enbart tre domare som har en deltidsanställning på Svenska Fotbollförbundet. Alla andra domare måste utöva sin idrott på fritiden och ofta med ett förhållandevis lågt arvode. Om det hänt en del på spelarsidan så har det i princip inte hänt något på domarsidan och ändå ställer vi högre krav på dem. De har en tuffare vardag med mediabevakning och sociala medier samtidigt som de inte får bättre förutsättningar.
På min blogg har jag ibland haft synpunkter på vissa beslut och vissa domarinsatser på högsta nivå och det är i det perspektivet man också ska se vilka förutsättningar varje domare har att förbereda sig inför en säsong och inför en match för att göra en optimal prestation.
- Om vi backar bandet till Damallsvenskan för 10-15 år sedan, så var ytterst få spelare anställda och man fick träna och spela på kvällar och helger. Man hade inte råd att anställa så många olika funktioner i sin ledarstab, säger Pernilla och fortsätter:
- Under de år som har gått har, tack och lov, förutsättningarna ändrats och man har idag möjlighet att träna många fler pass i veckan med proffsigare hjälp. Där skiljer det sig något mellan lagen och domarna. Medan lagens förutsättningar har förändrats enormt är domarnas förutsättningar ungefär desamma.
Det finns givetvis en disharmoni mellan förutsättningarna mellan de allsvenska lagen och de som ska döma matcherna. Ska svensk damfotboll ta ytterligare steg så måste givetvis även förutsättningarna bli bättre för dem som leder matcherna.
- Kraven på domarna ökar. Lagen kräver mer. Alla matcher sänds i något media. Sociala medier hänger ut dig direkt om du misslyckas, säger Pernilla Larsson.
 
I morgon (lördag) kommer den andra delen i denna serie om Pernilla Larsson ch domarens roll i Sveriges högsta liga.