Två Champions League-lag inleder omgång 14

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Clara Markstedt, Ebba Hed, Eskilstuna United, Felicia Rogic, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Linköpings FC, Linn Bogren, Michelle De Jongh, Nilla Fisher, Olof Unogård, Piteå IF, Sandra Adolfsson, Stina Blackstenius, Svava Gudmundsdottir, Vittsjö GIK
I går lottades damernas Champions League. Piteå och Kopparbergs/Göteborg lottades mot danskt, respektive tyskt motstånd. På söndagen får de skånskt respektive södermanländskt motstånd.
 
Årets OBOS Damallsvenska är en rafflande serie där alla kan slå alla. Kungsbacka storskrällde och slog Linköping med 2-1 efter en "monstervändning" under de fem sista matchminutrarna senast. I och med den segern så har halländskorna fortfarande chansen att hålla sig kvar.
Att ligan är så jämn som den är kan vara både på gott och ont. Det goda är att publiken får stora idrottsupplevelser med spänning, dramatik och ovisshet. Det onda är att inget lag dominerar (ännu), så pass mycket att man även kan hävda sig i det europeiska spelet.
Jag tänker på när Umeå IK härjade som värst i allsvenskan så dominerade de ligan och gick också långt i Champions league. Givetvis är konkurrensen tuffare nu än då och det ställer helt andra krav på lagen som vill gå långt i Europa.
Jag hoppas givetvis att mitt resonemang är fel och att såväl Piteå som Kopparbergs/Göteborg klarar av både europeiskt spel och ligaspelet på hemmaplan.
 
Söndagens matcher
 
Kopparbergs/Göteborg - Kristianstad
Elin Rubensson är tillbaka och hon betyder oerhört mycket för Kopparbergs/Göteborgs anfallsspel men troligen också för hela gruppen. 
Göteborg inledde höstens spel lite knackigt, med spelare som verkade slitna efter VM. Det känns som de är tillbaka i vardagen igen och har också kommit in på vinnarspåret efter storseger mot Kungsbacka (6-0) och en imponerande 3-0-seger mot KIF Örebro på bortaplan.
Även Kristianstads form har varit svajig, men har nu en stigande formkurva. De föll mot Vittsjö i derbyt och de kryssade mot Växjö i omgången efter. KDFF är svårslagna och har fyra raka matcher utan förlust. 
Kopparbergs/Göteborg har kniven mot strupen om de vill haka på FC Rosengård i jakten på titeln. Kristianstad har fått häng på tredjeplatsen. Detta är en oerhört intressant och spännande match på förhand som jag tror FC Rosengårds-spelarna kommer att se. 
 
Tips: 2-1
 
Eskilstuna - Piteå
Piteå har inte imponerat på mig under det senaste, men de har ett gediget och starkt kollektiv som säkert har förmågan att resa sig. Jag tror också att de är ganska nöjda med lottningen av Champions league, som kanske gör att de kan slappna av en aning. De har två raka matcher utan seger och har heller inte gjort några mål på 180 minuter. Tabelläget är, sett ur PIF-ögon, kritiskt. De har en lång, lång väg upp till medaljplatser och ska det finnas någon som helst chans så måste laget vinna denna match.
Eskilstuna har imponerat på mig. De gjorde en bra match, rent taktiskt, mot Rosengård och de besegrade Djurgården relativt enkelt senast. Jag kommer för evigt att ha Felicia Rogic "monsterlöpning" på näthinnan för lång tid framöver men jag tror att Piteå kommer att ta chansen att haka på kampen om medaljerna.
 
Tips: 0-1
 
Linköping - Vittsjö
Linköping uppträdde nonchalant mot Kungsbacka i senaste matchen och föll mot jumbon. Tränare Olof Unogård vilade ett antal tongivande spelare som säkerligen kommer att spela mot Vittsjö.
Frågan är vad förlusten i förra omgången gjorde med gruppen. Jag tror inte det varit en lätt vecka för LFC och det är inte lätt att ta sig ur en sådan chockförlust.
Linköping har Nilla Fischer på skadelistan och Linn Bogren avstängd efter utvisningen i förra matchen.
Vittsjö har gått från klarhet till klarhet under hösten och har säkerligen en trupp i total harmoni. De har spelare som Michelle De Jong, Clara Markstedt, Ebba Hed, Sandra Adolfsson och Alexandra Benediktsson i form. Jag skulle kunna räkna upp hela laget som formstarkt.
De Jongh är dessutom femma i skytteligan med sex mål och Ebba Hed leder assistligan, tillsammans med Linköpings Stina Blackstenius och Kristianstads Svava Gudmundsdottir.
Jag tror inte Linköping studsar tillbaka utan Vittsjö fortsätter att haka på i den absoluta toppen.
 
Tips: 0-1