Piteå räddade spänningen i ligan

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anam Imo, Cajsa Andersson, Caroline Seger, Clara Markstedt, Djurgårdens IF, Erin Gunter, Erin McLeod, FC Rosengård, Faith Ikidi, Fernanda Da Silva, Glodis Viggosdottir, Heidi Kollanen, Joel Riddez, Josefin Johansson, Julia Karlenäs, June Pedersen, KIF Örebro, Kayla Braffet, Kristianstads DFF, LB07, Lena Blomqvist, Madelen Janogy, Martin Skogman, Mia Jalkerud, Michelle De Jongh, NIna Jakobsson, Ngozi Okobe, Petronella Ekroth, Pierre Fondin, Piteå IF, Ronja Aronsson, Selina Henriksson, Stellan Carlsson, Tess Olofsson, Therese Ivarsson, Vittsjö GIK, Växjö DFF, Zećira Mušović
Jag skulle nog säga att det blev Vittsjö, Kristianstad och LB07 som blev omgång 15:s stora vinnare. Göteborg tappade poäng. Linköping tappade poäng. Örebro tappade poäng, men Vittsjö tog full pott och det gjorde även LB07.
 
Årets allsvenska är en konstig serie. Det är omöjligt att säga vart varje match ska gå. Helt plötsligt vinner Kungsbacka över Linköping och sedan slår LB07 Örebro. 
Jag har ägnat helgen åt att åka till Varberg för att kommentera Kungsbacka mot Eskilstuna. Det blev ett ganska normalt resultat, men det var verkligen roligt att få träffa såväl Martin Skogman (assisterande tränare i Eskilstuna) som Ngozi Okobi igen. Naturligtvis var de glada efter en stabil seger i Halland. Under söndagen tittade jag på Piteå mot Rosengård. Lite grand på Kristianstads match mot Djurgården och lite grand på Örebro mot LB07. 
 
Piteå - Rosengård 1-1 (1-0)
Jag tycker att Piteå var det bättre laget när de tog emot ligaledande Rosengård på LF Arena i Piteå. Jag grundar det framförallt på hemmalagets sätt att manövrera matchen försvarsmässigt. Jag är fullt medveten om att FC Rosengård hade bollinnehavet och jag skattar det till cirka 60/40.
Det som var fint att se hos PIF är deras linjer i försvarsspelet. Rosengård hade förtvivlat svårt att ta sig igenom murarna av försvarslinjer. Jag har stor respekt för Piteås tränare Stellan Carlsson, som jag hade förmånen att ha som examinator vid min tränarutbildning på Bosön i Stockholm. Hans taktik gjorde det svårt för skånskorna.
Piteå startade inledningsvis sitt försvarsspel cirka 5-10 meter in på egen planhalva. Nina Jakobsson underkastade sig försvarsspel. Madelen Janogy, Ronja Aronsson och Fernanda Da Silva likaså. De föll ner och täckte alla ytor i första försvarslinjen. I nästa försvarslinje stod Josefine Johansson och Julia Karlernäs och ännu längre ner styrde Faith Ikidi, tillsammans med Lena Blomqvist, June Pedersen och Selina Henriksson. När Rosengård ökade bolltempot öppnades också ytor och det skapades lite chanser, men de stoppades antingen av Cajsa Andersson eller ribban.
När väl Piteå gick till anfall så var det ganska tydligt att man ville göra det på högersidan. Rosengård hade hål i sitt försvarsspel utanför sin backlinje. Framförallt på sin egen vänstersida.
 
Det var snyggt att se Piteås försvarsspel och laget tog också ledningen genom Julia Karlernäs på en hörna slagen av June Pedersen. Ska man hitta något som skulle kunna ha stoppat det målet så är det Zećira Mušović ingripande. Jag anser att hon missbedömde situationen och gick ut på en boll som hon inte nådde. Om Mušović hade stått kvar hade målet eventuellt kunnat undvikas.
Jag tycker även att Rosengårds kvittering hade kunnat gå att undvika. Caroline Seger skapade sig yta två meter från mållinjen, när hon nickade in slutresultatet. Såväl Lena Blomqvist som Julia Karlernäs fokuserade på Anam Imo och Glodis Viggosdottir och glömde bort Seger.
Piteå hade behövt tre poäng för att känna någon som helst kontakt med toppen. Rosengård håller undan och leder serien på 32 poäng, två före Göteborg. För Piteå är det just nu en ökenvandring, utan sikte på något; varken topp eller botten. Jag tror att deras fokus kommer att ligga på Champions league. Rosengård jagar vidare mot guld.
 
Jag har varit ganska kritisk till kvaliteten på domarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Jag tycker inte att vissa domare i de två högsta serierna håller och att spelarna tagit mycket större kliv än de som leder matcherna. Denna match dömdes av en domare med pondus och bra bedömningar. Tess Olosson är Sveriges bästa domare. Hon är nära situationer och hon leder matchen på ett bestämt sätt. Olovsson är ett föredömme för andra kvinnliga domare.
 
Vittsjö - Växjö 2-0 (0-0)
Växjö har det tufft just nu. Inte nog med att laget blivit av med sin VM-stjärna Anna Anvegård. De vinner heller inga matcher. Visserligen tog de en sensationspoäng mot Rosengård senast, men klar förlust mot Kristianstad innan dess och klar förlust idag.
Vittsjö vann ganska rättvist, men det borde blivit mer än 2-0. Jag tänker bland annat på Clara Markstedts chans efter en dryg kvart spelad. Helt sopren med Växjös målvakt Erin McLeod lyckades hon med konststycket att få bollen över mål. Markstedt ska skapa sina målchanser genom djupledslöpningar, som är hennes främsta styrka.
1-0 kom i stället på en mycket tveksamt dömd straff. Jag har tittat på situationen sju-åtta gånger och jag vet inte varför det utdömdes straff. Vad, var och när är förseelsen? Hursom helst så blev det straff för Vittsjö och den förvaltade Michelle De Jong på bästa sätt genom att säkert placera bollen till höger om Växjös målvakt Erin McLeod.
Clara Markstedt revanscherade sig istället tio minuter före full tid när hon satte slutresultatet efter en framspelning av Michelle De Jongh.
 
Kristianstad - Djurgården 2-0 (0-0)
Nye DIF-tränaren Pierre Fondin fick två dagar på sig från det Joel Riddez fick lämna sitt uppdrag som huvudtränare för Djurgårdens IF tills match på bortaplan mot Kristianstads DFF. Det blev ingen "Fondin-effekt" och nu är laget under nedflyttningsstrecket. 
Kristianstad har stora kvaliteter, men har varit lite upp och lite ner. De har framförallt allsvenskans målfarligaste försvarsspelare i Therese Ivarsson och det var hon som svarade för båda målen och båda kom på fasta situationer. Att Ivarsson är livsfarlig på fasta situationer är inget nytt och det är något alla i DIF borde vetat om, oavsett vem som tränar laget. 
Inom loppet av fem minuter hade Therese Ivarsson fotat in 1-0 efter en frispark och sedan vunnit en duell mot tre DIF:are och nickat in 2-0 efter en hörna.
I det läget var Djurgården långt ifrån poäng, och ännu längre ifrån kom laget när de bytte ut en målskytt av rang i Mia Jalkerud och satte in en mittback i Petronella Ekroth. Det är för mig obegripligt och Djurgården forsätter att underprestera. Frågan är om de ens kommer att klara av detta? De ska möta Rosengård på bortaplan härnäst och sedan kommer den avgörande matchen mot LB07 (15 september).
 
KIF Örebro - LB07 0-1 (0-1)
LB07 befann sig i Närke och hade säkerligen vetskapen om att Djurgården på nytt förlorat. Det innebar att LB07 skulle kliva över nedflyttningsstrecket vid seger. Det blev seger och det förvånade mig. Jag är inte förvånad att LB07 vann, utan snarare förvånad över att Örebro förlorade. Nykomlingen har imponerat stort på mig och spelat till sig en rimlig chans till medalj, och det hade också varit hyfsat rimligt att de blandat sig i den absoluta guldstriden vid seger. Det blev ingen seger, men de är fortfarande med där uppe.
LB07 har jag tyckt haft kvalitet nog att kunna ta flera poäng än vad de har, och idag fick de utdelning. Örebros, vanligtvis så stabila, försvar gick bort sig ett par gånger och sett till chanser så kändes det som ett rättvist resultat. Visst, Kayla Braffet hade ett skott som hon curlade utanför,en nick som räddades på mållinjen och en hörnsituation som hon inte riktigt nådde fram på, men det var gästerna från Skåne som gjorde matchens enda mål. Lite typiskt att det var en fast situation. Erin Gunther nickade in målet med kraft, i höjd med den första stolpen och Örebros Heidi Kollanen hängde inte riktigt med i svängarna där. Jag vill inte kritisera Kollanens försvarsspel, utan i stället gratulera Gunther till en stark prestation. 
#1 - - Magnus:

Hej Håkan!
Om du tittar på straffsituationen en gång till, så ser du en mycket tydlig hands på Ohale innan bollen når Clara.

Svar: Hej Magnus och roligt med lite interaktion⚽️😊
Ja, Magnus jag såg handssituationen på Ohale men jag är tveksam om den är tydlig och klar. Handsrörelsen är också en del av löpningen framåt. Jag tycker fortfarande inte att straffen är solklar.
Damallsvenskan.blogg.se

#2 - - Magnus:

Vad säger reglerna numera om hands?

Jag tycker fortfarande att det är solklar straff.

Svar: Det faktum att vi tycker olika innebär kanske att straffen är diskutabel men visst. Ohales arm/hand är ute.
Damallsvenskan.blogg.se