Linköping studsade tillbaka

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Oskarsson, Brett Maron, Cajsa Andersson, Ebba Hed, Elin Landström, Elin Rubensson, Emma Holmgren, Emma Koivisto, Eskilstuna United, Felicia Rogic, Filippa Curmark, Frida Manuum, Josefine Harrysson, Kopparbergs/Göteborg, Lina Hurtig, Linköpings FC, Loes Geurts, Madelen Janogy, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, Petra Johansson, Piteå IF, Rebecka Blomqvist, Rita Chikwelu, Sandra Adolfsson, Sif Atladottir, Stina Blackstenius, Therese Ivarsson, Tove Almqvist, Vittsjö GIK
Det blev seger för Linköping mot Vittsjö och det resultatet gynnade Kopparbergs/Göteborg och Rosengård, som nu skaffat sig en liten lucka ner till trean Vittsjö.
 
 
Linköping - Vittsjö 2-1 (1-0)
I Vittsjö hade man arrangerat en supporterbuss som skulle heja fram sitt lag till en ny seger i OBOS Damallsvenskan. Så blev det inte och såväl supportrar som spelare fick rulla hem till Skåne med oförättat värv.
Det var annars, i mina ögon en ologisk match. Vittsjö var det spelförande laget i den första halvlek men gick till pausvila med underläge 1-0, sedan Lina Hurtig pricknickat in målet redan i den åttonde minuten. Upprinnelsen till det målet var att Elin Landström spelade loss bollen på vänsterkanten och in till Frida Manuum som spelade in bollen till Lina Hurtig. 
Hurtigs nick var tekniskt väldigt bra, men Sandra Adolfsson borde hunnit backa två-tre steg och stört den nicken och eventuellt förhindrat ett baklängesmål.
 
I den andra halvleken kom LFC ut som ett nytt lag och tog över matchhändelserna. Anledningen till det var att laget satte sitt försvarsspel på ett, i det närmaste, klanderfritt sätt. Linköpings direktåtererövrande presspel var bra och även deras etablerade försvarsspel fungerade bra.
Det jag sett av Stina Blackstenius efter VM har inte varit tillräckligt bra, men jag tyckte att hon idag gjorde en betydligt bättre match. Hennes första touch satt bättre och hon var så när att göra 2-0 efter en knapp timme spelad, då hon nickade ett inlägg i ribban.
Efter cirka 60 minuter bytte Vittsjö in assistdrottningen Ebba Hed. Hon passade fram till Tove Almqvist, som drog på ett skott där bara turen räddade LFC:s målvakt Emma Holmgren och Linköping från en kvittering. Almqvist fick i stället kvittera någon minut senare, sedan Michelle De Jongh slagit ett högerinlägg som letade sig fram till henne och från cirka 10 meters avstånd mitt i straffområdet gjorde Almqvist inget misstag. 
Linköping ville dock annat. De ville ha segern och de gick för det. I den 82:a matchminuten flyttade Vittsjö över allt för många spelare på bollsidan och det öppnade upp en stor yta för Frida Maanum, Anna Oscarsson och Mimmi Larsson inne i straffområdet och det blev Maanum som fick avgöra denna tillställning.
Även om resultatet var något ologiskt så kändes det hyfsat rättvist. Vittsjö förde matchen i den första halvleken. Linköping den andra. Hemmalaget hade dock de vassaste målchanserna och nu har de kontakt med toppen igen. Mycket starkt gjort av Linköping att få ihop moralen efter debaclet i Kungsbacka förra helgen.
 
1-0 Lina Hurtig (8)
1-1 Tove Almqvist (75)
2-1 Frida Maanum (82)
 
Kopparbergs/Göteborg - Kristianstad 2-0 (1-0)
Kopparbergs/Göteborg har definitivt städat bort VM-slitagen. Mot Kristianstad fanns det betydligt mera energi än för ett par veckor sedan. Nu är laget i närheten av den form de hade i våras och det fick Kristianstad känna på.
Kopparbergs/Göteborg skapade mycket och var hela tiden ett orosmoment för Kristianstads backlinje och Göteborgs 1-0-mål kom på straff, sedan Emma Koivisto kolliderat med Josefine Harrysson. Straffen var klar, även om jag tycker att Koivisto överreagerade på hur ont det gjorde. 1-0 blev det i alla fall sedan Elin Rubensson satt straffen högt till vänster om KDFF-målvakten Brett Maron.
Göteborg var hetare, de skapade mer chanser och vann fler andrabollar på mitten och 2-0 kom efter 55 minuter. Filippa Curmark måttade en djupledsboll mot Rebecka Blomqvist, som löpte fri mot Maron. Sif Atladottir och Therese Ivarsson är normalt sett stabila och bra mittbackar, men reagerade allt för sent i att falla ner och täcka ytor och det kunde Blomqvist utnyttja genom att avgöra matchen.
Kristianstad gav inte upp och sista halvtimmen fick de mer och mer att säga till om. Rita Chikwelu hade chansen, men Göteborgs målvakt Loes Geurts gjorde en stålande enhandsräddning.
Även om Kristianstad skapade ett tryck mot hemmalaget efter 2-0 så behöll Göteborg sina försvarslinjer och var väldigt kompakta, vilket gjorde det svårt för KDFF att ta sig igenom. När Chikwelu dessutom valde att gå själv i stället för att passa så behövde Göteborg inte röra sig jättemycket i sidled.
I och med Göteborgs seger så satte de också press på ledande FC Rosengård.
 
1-0 Elin Rubensson (34)
2-0 Rebecka Blomqvist (56)
 
Eskilstuna - Piteå 1-1 (1-0)
Piteå kom undan med blotta förskräckelsen när de fick med sig en poäng från Tunavallen mot Eskilstuna. 
Cajsa Anderssons missbedömning i den 39:e minuten, när hon skulle nicka bort en djupledsboll är nog inget hon är stolt över. Andersson skulle nicka bort bollen, men missade den totalt och formstarka Felicia Rogic kunde löpa med bollen och mot tomt mål och därmed var det 1-0.
Piteå fick in en kvittering på stopptid och det var när Madelen Janogy satte in bollen mot straffområdet där Julia Karlernäs vann en duell mot Petra Johansson och PIF fick därmed med sig en poäng.
 
1-0 Felicia Rogic (39)
1-1 Julia Karlernäs (91)