"Kolla på vad som hände i går kväll i Örebro"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Lindberg, Andrea Herzeg, Anna Anvegård, Clara Markstedt, Ebba Hed, Ellen Löfqvist, Emma Holmgren, Emma Kullberg, Felicia Rogic, Filippa Angeldahl, Gudrun Arnadottir, Heather Williams, Jenna Hellstrom, Joel Riddez, Josephine Chukwunonye, Julia Karlenäs, Karollina Bucaro Stenman, Kayla Braffet, Lisa Dahlkvist, Loreta Kullashi, Maja Göthberg, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, Moa Öhman, Pauline Hammarlund, Portia Boakye, Rebecka Blomqvist, Signe Holt Andersen, Sofie Svava, Sophie Sundqvist, Stefan Olofsson, Stina Blackstenius, Vaila Barsley, Vilde Bøe Risa, Zećira Mušović
"Kolla på vad som hände i går kväll i Örebro. Örebro! Vem hade trott det?"
Jo. KIF vann igen och denna gång mot Djurgården. Den tionde omgången bringade annars ingen direkt klarhet i vem som ska koppla greppet om serien.
 
Kopparbergs-Göteborg - Piteå 1-1
Kopparbergs-Göteborg kom igår till start med endast 15 spelare i truppen. När lagen i OBOS damallsvenskan matchar så pass tätt som nu så kommer bredden att vara en avgörande faktor. Hur står det egentligen till med bredden i Kopparbergs-Göteborg? Klarar de ett guld-race med så få spelare tillgängliga? 
Rebecka Blomqvist svarade för hemmalagets mål och hon kunde avgjort i slutskedet. Jag tycker mig ändå se en lägre energi i Kopparbergs-Göteborg. Julia Zigiotti Olme såg energilös ut och kom ingen vart och Vilde Böe Risa förlorade mittfältskampen mot Julia Karlernäs. 
Piteås försvarsspel var väldigt bra i den första halvleken och det störde hemmalagets speluppbyggnad och lade grunden för Piteås spelövertag stora delar av matchen.
Göteborg rivstartade annars matchandet efter VM med en seger mot Vittsjö med 4-2. Efter det har det varit jobbigare. 0-0 mot Örebro i lördags var nog inte något man hade räknat med.
1-1 mot Piteå måste betecknas som ett okej resultat med tanke på matchbilden. Jo, de hade chanser att avgöra och jag tänker på Pauline Hammarlunds och Rebecka Blomqvists chans efter 57 minuter. Jag tänker också på det tryck man lyckades skapa i slutet av matchen och precis efter Piteås ledningsmål. Jag tänker också på Zigiottis-Olmes ribbträff i slutminuten.
Jag tycker dock att gästande Piteå var något bättre i en ganska jämn match. Det som gör att PIF är bättre är deras innermittfält. Julia Karlernäs och Ellen Löfqvist vann flest andrabollar och var dessutom högst delaktig i anfallsspelet. Jag tycker att Karlernäs är bäst på plan i denna match.  
 
KIF Örebro - Djurgården 3-1
KIF Örebro är ett av de lagen som överraskat mest på mig. I alla fall i positiv mening. Att jag dessutom tippade helt rätt i matchen gjorde inte saken sämre. Örebro skuggar nu Rosengård och är endast en poäng efter ligaledarna. Vem hade trott det? Inte jag i alla fall. Vad är det egentligen som händer i Örebro? Laget har visat upp ett försvarsspel som håller hög klass. Dessutom har de en balans i sitt anfallsspel som är utöver det vanliga hos en nykomling. I går var det Jenna Hellstrom som kunde fira stora triumfer med två egna mål och delaktig i ett tredje när hon spelade fram Heather Williams, som slog inlägget till Kayla Braffet som i sin tur gjorde mål. 
Portia Boakye i Djurgårdens försvar delade ut rikligt med tidiga julklappar till Örebro-spelare. Hon bjöd Heather Williams på ett gratis friläge efter knappt tio minuter. 20 minuter senare bjuder hon Jenna Hellstrom på ett nästan likadant. Visserligen går båda mittbackarna, Gudrun Arnadottir och Alexandra Lindberg, upp på samma boll. Med sådana misstag i försvarsspelet så blir det mål. Det är inte godkänt av en allsvensk spelare. 
 
Vittsjö - Rosengård 0-0
Vittsjö är det andra laget som är en stor överraskning. I går gjorde de på nytt en stark insats genom att ta poäng mot FC Rosengård i Skåne-derbyt. Chansmässigt var det jämnt, men det var ändå Vittsjö som borde ha vunnit denna match och då tänker jag inte på den tilltrasslade hörnsituationen som räddades på mållinjen och sedan blir avblåst för frispark. Nej, jag tänker på chansen hemmalaget hade efter 39 minuter. Ebba Hed vinner en närkamp på offensiv planhalva och "snurrar" upp Sanne Troelsgaard. Hed spelar fram Michelle De Jongh som träffar ribban. På returen dyker Clara Markstedt upp och hon borde gjort mer av den chansen. Zecira Musovic sitter mitt i mål och får bollen i famnen i något som mera ser ut som en passning än ett skott. Markstedt blir lite störd i skottögoblicket av Sofie Svava och får ingen träff på bollen.
 
Växjö - Kristianstad 2-2
Toppjagandes Kristianstad hade nog behövt tre poäng här för att på allvar blanda sig i toppstriden. Nu kom de undan med blotta förskräckelsen när de kvitterade i 92:a minuten. 
KDFF är visserligen "endast" sex poäng efter den absoluta toppen, men just nu kan det inte vara allvarligt menat att de inom det närmaste ska närma sig. Kristianstad bjuder på för mycket. Vid Växjös 1-0-mål tappar en spelare balansen och ger Signe Holt Andersen raka spåret fram. Vid Växjös 2-1-mål får Ria Öhling ta meter efter meter innan hon kan prickskjuta in ledningsmålet.
Växjö däremot känns just nu bättre än mina förväntningar. De vann ganska klart mot LB07 i förra omgången och nu en poäng mot Kristianstad. Signe Holt Andersen gjorde mål för andra matchen i rad och därmed har laget någon som kan hjälpa Anna Anvegård med målskyttet.
Jag har hela tiden hävdat att LB07 ska klara sig kvar och Växjö åka ur. Som det ser ut nu så kommer det att bli tvärtom. 
 
Eskilstuna - Kungsbacka 3-0
Eskilstuna United är i en hysterisk form. Nio poäng på tre matcher och 8-0 i målskillnad. Den största överraskningen på dessa tre matcher är givetvis segern mot Linköping för en knapp vecka sedan.De har sedan mött ett formsvagt Djurgården och jumbon Kungsbacka. Dock ska man inte förringa Eskilstunas segrar. Jobbet ska göras och de har gjort det övertygande.
Kungsbacka höll emot i drygt 20 minuter sedan nickade Vaila Barsley in 1-0 bakom KDFF:s målvakt Karolina Bucaro Stenman. Det har annars varit Moa Öhman som stått i Kungsbackas mål, men mot Eskilstuna valde tränare Stefan Olofsson Stenman istället.
Felicia Rogic 2-0-mål är snyggt. Loreta Kullashis form håller i sig och hon gjorde 3-0. 
Det går inte att prata om matchen mellan Eskilstuna och Kungsbacka utan att nämna Josephine Chukwunonye. I den 65:e minuten drar hon i Felicia Rogic såpass tydligt att det ska vara frispark och varning. I sekvensen efter försöker hon att skalla Lisa Dahlqvist och på väg ut hinner hon att tjafsa med Vaila Barsley. Kungsbacka har bekymmer och det blir inte enklare att vinna matcher när de drar på sig sådana utvisningar. Kungsbacka har dessutom blivit av med den rumänska landslagsspelaren Andrea Herzeg och försvarsspelaren Maja Göthberg.
 
LB07 - Linköping 0-4
Att Linköping vinner klart mot LB07 är inget konstigt i min värld. Ett guldjagande Linköping ska vinna klart mot bottenlaget LB07. Ändå kunde hemmalaget tagit ledningen. Sophie Sundqvist försökte curla in ett skott men Linköpings målvakt Emma Holmgren gjorde en bra räddning. 
Linköpings seger var annars inte riktigt hotad. Mimmi Larsson gjorde 1-0 på ett djupledsspel som hon är så bra på. Sedan gör Linköping två mål på fasta situationer. Det enda som skulle kunna oroa i LFC-lägret är forwards målproduktion. Jag tänker bland annat på när Stina Blackstenius missade öppet och tomt mål.
 

https://www.reseguiden.se/